Ezért ne mondd a fodrászodnak, hogy „alakítsd úgy a frizurám, ahogy gondolod”

2021. december 06.
A H'air szalon szépségblogjában ezen a héten Győrfi Béla elárulja, mit bízz, és mit ne hagyj a fodrászodra.

Az előző heti bejegyzésünkben kielemeztük, hogyan találhatod meg életed fodrászát, ezúttal pedig arról lesz szó, hogy melyik az a mondat, amelyiket biztosan nem kellene mondanod, ha már ott ülsz a székében.

haj-fodrasz-frizura

Rád bízom, csináld, ahogy gondolod

A fenti mondat elhangzását követően két dolog történhet: vagy valami nagyon meglepő frizurát fogsz kapni (ha a fodrász kellően gátlástalan – a szó legjobb értelmében), vagy az érkezési állapotodtól nem nagyon fog elütni a végeredmény – ha bátortalanabb – hiszen ez egyfajta biztonsági megoldás is lehet számára, ha csak nem emelted ki, hogy nagyon nem tetszik a frizurád, amivel érkeztél. Ne „szívasd” őt azzal, hogy az univerzális mindenből kelljen eldöntenie, hogy mi jöhet szóba számodra, miközben nagyon valószínű, hogy neked már van bizonyos határok közé szorított elképzelésed.

Az esetek többségében nem állja meg a helyét, az a tévhit sem, hogy a fodrász attól lesz boldog, ha minél többet vághat a hajadból, már ha empatikus jó érzésű fodrászról beszélünk. Számára az fog boldogságot okozni, ami számodra is: ha végül elégedett leszel a frizuráddal (alkalmazott művészet).

Érdemes az általunk képviselt vagy vágyott stílusban felöltözve érkezni, hiszen feltételezzük a fodrászunkról a komplex látásmódot, a vizualitást így megjelenésünk nagyban befolyásolhatja a rólunk alkotott képet. Ez hatványozottan érvényes abban az esetben, ha még nem is ismeritek egymást, vagyis első alkalommal készül az adott fodrásznál a haj.

Sokan kellemetlennek gondolják inspirációs képpel beállítani, de ez legfeljebb abban az esetben lehet így, ha a fodrászunknak frusztrációi vannak a képességeivel kapcsolatban. Egyébként egy kép segítségével eléggé konkretizálni tudjuk a vágyainkat, illetve rá tudunk mutatni a részletekre, hogy mire vágyunk a frizuránkkal kapcsolatban, szóval valójában nagyon is hasznos módszer lehet.

Itt is igaz a már korábban említett tétel: nem árt tisztában lenni önmagunkkal, fizikai adottságainkkal és hajviselési szokásainkkal. Járjunk utána a fodrászuknál, hogy a kívánt textúra-hatás elérése érdekében otthon milyen teendőink lesznek és akkor döntsünk az adott frizura mellett, ha a későbbiekben ezt vállalni tudjuk. Legyünk következetesek, ne a fodrászunkra haragudjunk, ha egy,” a kifutóról” kiválasztott frizura nem lesz önműködő (az őszinteség itt is kifizetődő).

Olvass tovább!

Fotó: Unsplash, Instagram