A göndör haj ápolásának 5 aranyszabálya – egy fodrász profi tanácsai

2021. október 25.
A Győrfi Béla vezette, fenntartható H’air szalon új blogjában a göndör haj ápolásához nélkülözhetetlen lépésekről esik szó.

Válassz hajtípusodnak megfelelő sampont

A hajápolás a mosással indul, ami egyben az egyik legfontosabb lépés is a teljes folyamatot tekintve. A samponválasztásunkat a hajtípus határozza meg, illetve a szálvastagság, és semmiképp sem a termék illatanyaga. Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint minél kevesebb mesterséges színező- és illatanyagot tartalmazó terméket válasszunk.

Ha száraznak érezzük a hajunkat, érdemes valamilyen kondicionálót is használni a mosást követően. A leghatékonyabb eredmény elérése érdekében törülközőszáraz hajra vigyük fel, és adjunk időt a beépülésnek, lehetőség szerint 5-20 percet. Viszont bánjunk mértékkel a hidratálók használatával, mert a göndörség egyik oka épp a vízhiányos állapot, tehát ha túlzásba esünk, azt a hullámaink fogják bánni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

H’air fodrászszalon (@h_air_salon_budapest) által megosztott bejegyzés

Felejtsd el a fésűt!

Legalábbis száraz állapotban. A hajszálak formáját többek között a bennük található hidrogénkötések alakítják, amik végleges formájukat száraz, kihűlt állapotban érik el. Ha szárazon kezdjük el fésülni, a hajszálak kinyúlnak, nem rendeződnek tincsekbe, ugyanis ilyenkor már csak a környezetből képesek hidratálódni. A száraz fésülködés tehát egyfajta hajegyenesítés is egyben.

A fésülés így kizárólag vizes állapotban ajánlott, de az sem mindegy, hogy milyen eszközzel tesszük.

Ha az egysoros fésűre esik a választásunk, amelynek a fogai sorban, párhuzamosan helyezkednek el, akkor érdemes a ritkább fogazatú, úgynevezett bontófésűt használni. Itt arra kell ügyelni, hogy ne legyenek foghiányok, ne legyenek éles „sorjamaradékok” (gyártásnál keletkező éles részek), mert ezek roncsolhatják a hajat.
Lapkefe esetében szerencsés olyat választani, amelynek a sörtéi cseppalakban végződnek. Óvakodjunk a pár száz forintos termékektől, de a fodrászoknak kifejlesztett több ezer forintos eszközökre már fölösleges költeni. Mint általában, itt is az aranyközépút az üdvös.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

H’air fodrászszalon (@h_air_salon_budapest) által megosztott bejegyzés

Törekedj a statikus szárításra

Biztos veletek is előfordult már, hogy a tenger- vagy Balaton-parton minden különösebb erőfeszítés nélkül száradt tökéletesre a frizurátok. Ez nem véletlen. A gyengéd szellő és a nap melege tette a dolgát. Ezek a körülményeket otthon is könnyedén reprodukálhatóak azáltal, hogy a hajszárítót alacsony fokozaton használjuk, diffúzorral vagy a tenyerünkkel összemarkolva egy-egy nagyobb tincset a hajunkból.

Ami vizesen összeáll, azt a dinamikus hatás szétszedi. Akkor végeztünk jó munkát, ha már vizesen is jó néz ki a frizura, és a szárítás során már csak a volumenben lesz változás.

Nyáron vagy a közel harmincfokos lakásban diffúzor és hajszárító nélkül is van élet, bátran lehet kísérletezni a természetes száradással, viszont minidig vegyük figyelembe a hőmérsékleti tényezőket.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

H’air fodrászszalon (@h_air_salon_budapest) által megosztott bejegyzés

Óvatosan a finishtermékekkel

Formázás tekintetében a megfelelően megválasztott kondicionáló már alapjában is sokat hozzátesz a végeredményhez, így érdemes minimalizálni a formázó termékek számát. Egy finishtermékre megéri akár többet is áldozni, mintsem elszabadulni a drogériában, és összevásárolni mindent, mert tetszik a színe vagy az illata, és pont azt ígéri a címkéje, amire vágyunk. Érdekes, hogy általában minél többet költenek egy adott termék csomagolására, annál kevesebb jut a termék tartalmára. A legbiztosabb eredményt a fodrászunk véleményének kikérése hozhatja, ha tetszett az általa használt formázó, abból otthon is jól jöhet egy tégely.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

H’air fodrászszalon (@h_air_salon_budapest) által megosztott bejegyzés

Látogasd rendszeresen a fodrászod

Az adott frizura szinten tartásához évszakonként legalább egyszer ajánlott meglátogatni a fodrászt, a manapság kedvelt frizuráknál nem is szükséges többször, viszont az ennél ritkább hajvágások már nem lesznek elegendőek a folyamatos ápolt megjelenéshez.

Olvasd el a Győrfi Béláékkal készült interjút!