Így készítsd fel a bőröd a tavaszra

2022. március 10.
Nyakunkon a tavasz, egyre növekszik a napsütéses órák száma, érdemes a bőrünkre is nagyobb figyelmet fordítani a hideg téli hónapok után. Sokan nem tudják, de a rendszeres tisztításra és hidratálásra nemcsak nyáron, hanem egész évben nagy hangsúlyt kell fektetni.

A tudatos bőrápolást nem lehet elég korán kezdeni, és nem mindegy, hogy milyen hatóanyagokat használunk, legyen szó akár anti-agingről, vagy egy stabil napi rutin kialakításáról. Könnyű elveszni szépségápolási cikkek kínálatban, ezért dr. Asztalos Gabriella, bőrgyógyász, a Helia-D szakértője összegyűjtötte, hogy milyen módszerekkel és összetevőkkel tudjuk felkészíteni bőrünket a tavaszi megújulásra.

tavasz-arcbor

Az utóbbi években egyre korábban érkező tavaszt a bőrünk is megérzi, ezért  érdemes minél korábban felkészíteni a napsütéses hónapokra. Dr. Asztalos Gabriella szerint különösen fontos, hogy csak bevizsgált termék mellett tegyük le a voksunkat, hiszen káros következményei lehetnek a gyenge minőségű készítményeknek, ráadásul hosszú távon még a pénztárcánk is bánhatja, ha rosszul választunk, és végül a kukában kötnek ki a kozmetikumok.

Megfelelő arctisztítás – mindennek az alapja

A hatékony tisztítás ugyanúgy a napi higiénia része kell, hogy legyen akár a fogmosás vagy a zuhanyzás, hiszen amellett, hogy megszabadítjuk a bőrt a szennyeződésektől, elősegítjük azt is, hogy a hatóanyagok eljussanak a megfelelő rétegekbe. Dr. Asztalos Gabriella hangsúlyozza, hogy nemcsak az esti, hanem a reggeli rutin részeként is érdemes tisztítani, hiszen az éjszaka során méreganyagok szabadulnak fel, amelyeket el kell távolítani. Esti rutinnál a sminklemosó olajjal kezdjünk, majd vízbázisú, alacsony pH-jú arctisztító következik, amely segít az esetleg még fellazított, de kitartó szennyeződéseket is eltávolítani. A reggeli tisztításnál nincs szükség két lépésre, a bőr állagától függően pedig akár a csapvíz is elég lehet, a tisztítás után pedig nem szabad kihagyni a fényvédőt sem, amit szintén egész évben érdemes alkalmazni.

szendvics-modszer-borapolas

Tonerek

Bőrünk természetes kémhatása enyhén savas, aminek visszaállításában a tonerek segíthetnek. Ha sérül a pH-tartomány, akkor a kórokozók elszaporodása is valószínűbb, amely irritációt és kipirosodást okozhat. Egy jó minőségű toner ráadásul gazdag tápanyagokban, és képes arra, hogy megkösse nedvességet a bőrben, sőt abban is segít, hogy a toner után felvitt szérumaink hatóanyagai jobban felszívódjanak.

Növényi kivonatokkal a ráncok ellen

A stabil napi rutin sokat segít abban, hogy a bőrünk állapota pár év múlva meghazudtolja a korunkat, ám ha komolyan szeretnénk tenni az öregedés ellen, akkor érdemes más, hatékony anti-aging hatóanyagokat is bevetnünk. Ilyenek például a retinoidok vagy bakuchiol, amely 100 százalékban természetes gyógynövénykivonat a malájtea magjából és leveleiből. A szakértő szerint a bakuchiol hatása hasonló a retinoléhoz, ugyanakkor kevésbé irritálja a bőrt, ráadásul különleges antioxidáns hatással bír, serkentően hat a kollagéntermelésre, és képes csökkenteni a ráncokat, valamint hiperpigmentációt. Dr. Asztalos Gabriella hozzátette, hogy a hatóanyag a piacon még kevésbé elterjedt, azonban például a Helia-D megújult vegán termékcsaládjában már megtalálható.

Figyeljük a termékek lejáratát!

A szakértő szerint a jó minőségű összetevők kiválasztása mellett legalább olyan fontos, hogy figyeljük a kozmetikumok lejárati idejét is, utána pedig semmiképp se használjuk őket, hiszen a bakteriális fertőzések melegágyai lehetnek. A termékek hátulján vagy alján található, számmal, valamint nagy M betűvel jelölt adat mutatja, hogy az adott kozmetikum meddig használható felbontás után. A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy a lejárati dátumok mindig az adott termékre vonatkoznak, ezért fontos egyesével tájékozódni egy-egy kozmetikum használati idejéről.

Fotó: Unspalsh, Pexels

Olvass tovább!