Ezeket kerüld a fodrásznál, ha jót akarsz a hajadnak

2022. március 28.
A Győrfi Béla vezette H'air szalon blogjában azokról a veszélyes eszközökről esik szó, amelyeket egy fodrászatban érdemes messziről kerülnöd, ha jót akarsz a hajadnak.

A tavasz beköszöntével és a sapka lekerültével egyre többen éreznek késztetést, hogy beújítsanak egy új frizurát, inspiráció tekintetében pedig a már jól bevált platformok szolgálnak biztos hátteret.

Ám a random módon, Instagramon és Pinteresten talált képek azonnali megvalósítása több veszélyt is rejt magában, mint elsőre gondolnánk. Hiszen valójában nem tudjuk, hogy amit látunk, valós állapotot tükröz-e, azt pedig végképp nem tudhatjuk, hogy vajon hány alkalom alatt készült el a gyönyörű balayage.

A vágyott szőkítés

Kezdjük a legnépszerűbb kémiai eljárással, a szőkítéssel. Mint azt már egy korábbi cikkünkben is írtuk, jó ötletnek tűnhet sötét hajjal érkezni és szuperszőkeként távozni, de ez valójában még akkor sem jó ötlet, ha maga a „szakember” állítja, hogy meg tudja csinálni. És hogy miért valószínű, hogy ez neked nem lesz jó? Mint azt a rendszeres olvasóink már jól tudják, a szőkítés oxidációs folyamat, amely minden esetben károsítja a hajunkat, de ez minden olyan folyamatra igaz, amely látványos változást eredményez.

A szőkítőpor alapból hőt fejleszt, amit a legegyszerűbb módon úgy lehet fokozni, ha fóliába zárjuk a hajat, ami nem engedi távozni a hatóidő alatt keletkező hőt, így felgyorsul a folyamat. De ne feledjük, két végéről égetjük a gyertyát.

fodrasz-haj-veszelyes-modszerek
Erre még rátehetünk egy lapáttal, ha tovább melegítjük a klimazone nevű eszköz segítségével. Ezt korábban, a hajvágás feltalálása előtt, statikus hajszárításra használták, manapság a sokkal erősebb változatát a festés hatóidejének csökkentésére vetik be.

Tehát, ha a konzultáció során azt mondják neked, hogy lehet több árnyalatot is világosítani minden gond nélkül, akkor ez csakis a fentebb felsorolt, „erőszakos” módszerekkel lesz lehetséges. Érdemes tehát átgondolni, hogy valóban ki akarjuk-e tenni ennek a hajunkat, hiszen a károkat lehet, hogy már akkor sem tudjuk enyhíteni, ha aztán felvásároljuk az összes hajápolási terméket. Talán okosabb megelőzni mindezt, mert ami egyszer roncsolódott, hiába kenjük bármivel, soha nem lesz a régi.

fodrasz-haj-veszelyes-modszerek

Tartós egyenesítés vagy göndörítés

Ahhoz, hogy a hajszerkezetünket tartósan megváltoztassuk, kémiailag át kell alakítanunk a szerkezetét. Laikusként is sejthetjük, hogy mindez komolyabb negatív következmények nélkül nem  sikerülhet. Szerencsére nincsenek érző idegszálak a hajszálakban. ezért mi nem fogjuk érzékelni mennyire rossz neki, de ne legyenek kétségeink, az ilyen beavatkozások tényleg durva folyamatokkal járnak.

Dauer esetén első lépésben neutralizáljuk a hajat, azaz szinte az összes kémiai kötést lebontjuk benne, ami azt jelenti: hajunk akár kocsonyás állapotot is felvehet. Mondanunk sem kell, hogy az ilyen eljárások esetében a hatóidő optimális megválasztása és a hajszálak alapállapotának helyes megítélése létfontosságú. Ezt követően a felcsavart tincseket hullámcsatokkal rögzítjük, így alakulnak majd ki a hullámok. Jó tudni, hogy a folyamat nem lesz „illatmentes”, hiszen a manapság használt anyagok is rendkívül kellemetlen szaggal járnak. Ha minden jól ment a rögzítést követően, kész is a göndör a frizura.

fodrasz-haj-veszelyes-modszerek

Egyenesítésnél ugyanezek a folyamatok zajlanak le, csak a rögzítés kifésült állapotban történik. Pár éve nagyot ment a brazil hajkiegyenesítés, amelyről végül több helyen is publikálták, hogy a benne lévő formaldehid igencsak rákkeltő hatású. Az egyenesítés rajongói körében gyakran felmerül, hogy ez annyira nem is durva beavatkozás, hiszen az anyag nem ér a fejbőrhöz.  Mindez illúzió, hiszen ettől függetlenül belélegezzük, és a haj teljes egészére felkerül. A végeredmény pedig gyakran valószerűtlenül fényes, már-már parókahatású, ám tény, hogy garantáltan egyenes haj.

Az említett eljárások kapcsán nem azt állítjuk, hogy egyértelműen negatív kimenetellel érnek véget, hiszen sok múlik a kivitelezés milyenségén is, de azzal legyünk tisztában, hogy a fentebb említett eljárások nem a kíméletes és abszolút biztonságos kategóriába tartoznak, így ha egy mód van rá. a legnagyobb körültekintéssel dönts a hajad sorsáról.

Szöveg: Győrfi Béla, H’air Szalon Fotó: Getty Inages

Olvass tovább!