Anti-aging irritáció nélkül

2022. május 02.
Egyre nagyobb teret hódít a hatóanyag-fókuszú bőrápolás, amely fontos lépés a tudatosság felé. Ám súlyos veszélyeket tartogathat, ha alapos ismeretek nélkül vágunk bele a bőrfiatalításba.

Kétség kívül a különböző helyileg alkalmazott retinoidok, azaz A-vitamin-származékok a hatóanyag-fókuszú, anti-aging bőrápolás jelenlegi rocksztárjai. A retinoid tulajdonképpen nem más, mint egy gyűjtőnév, amelybe beletartozik a retinol, a retinal, de a retinolsav is. Sokáig csak a legutóbbi volt elérhető, amely a mai napig vényköteles, és elsősorban a különösen problémás, aknés bőr kezelésére alkalmazzák. Manapság azonban már a szabadpolcos termékek széles skálájából is szemezgethetünk, amelyekben különféle retinoidok más-más koncentrációban találhatóak meg. Fontos azonban kiemelnünk, hogy a meggondolatlanul kiválasztott termékek akár többet is árthatnak, mint használhatnak.

„Egyre gyakrabban tapasztalom, hogy a klienseim túlzásba viszik az erős hatóanyagok alkalmazását, véletlenszerűen kombinálják, rétegezik őket, amelynek következtében a bőrük egyszerűen kikészül – mondja Mila Joura, a New York-i The Fuel Stop rekreációs szalon alapító tulajdonosa. – Mindenki gyors és látványos hatást szeretne, és ennek eléréséhez gyakran megfelelő ismeretek nélkül használják az olyan hatóanyagokat, amelyek önmagukban is képesek irritációt kiváltani – és ide tartozik az A-vitamin is.”

retinol-borapolas-irritacio-nelkul

A-vitamin a csúcson

A retinoidok, azaz A-vitamin-származékok a sejtek regenerálódását segítik elő. Helyileg alkalmazva serkentik a kollagéntermelődést, a bőrsejteket megújítva pedig csökkentik a pigmentfoltokat. Az A-vitamin-származékok ugyanakkor nem ajánlottak mindenkinek. Terhesség és szoptatás alatti alkalmazása kerülendő, mivel magzati és csecsemőkori fejlődési rendellenességet okozhat, emellett egyesek bőre kevésbé toleráns a retinoidokkal szemben, náluk a használatuk erős irritációhoz, kipirosodáshoz, a bőr túlzott hámlásához vezethet.

Vannak szépségguruk, akik esküsznek a retinoidokra, szerintük nincs olyan, hogy valaki egyáltalán ne tudná bevetni őket, csupán szakértői segítséggel meg kell találni a megfelelő verziót és hígítást, és időt kell adni a bőrnek ahhoz, hogy hozzászokjon. Mervyn Patterson bőrgyógyász-kozmetológus azonban korábban úgy nyilatkozott, kicsit tart attól, hogy a retinoidok térnyerésével egy kockázatos kísérletnek vagyunk részesei, amelynek nem ismerjük biztosan a végkimenetelét. Mert ugyan az A-vitamin-származékok felgyorsítják a sejtosztódást, így fiatalítják a bőrt, ám a sejtek osztódási képessége véges. Nem tudhatjuk, mi lesz a hosszú távú hatása ennek a felgyorsított bőrmegújításnak, és annak, ha már a húszas éveinkben elkezdünk retinoidokat használni.

Belső táplálás

A bőrünk a húszas éveink közepén kezdi elveszíteni kollagénállományát, amely lassan, fokozatosan, évi 1-1,7 százalékkal lesz kevesebb. A szépségipar egyik legfőbb törekvése, hogy a veszteséget lassítsa, illetve visszafordítsa ezt a folyamatot. „Az életmódunk is nagyban hozzájárul ahhoz, mennyire gyorsan öregszik a bőrünk – állítja Mila Joura. –Tapasztalataim szerint, amelyek összecsengenek a tudományos kutatás eredményeivel, a kollagéntermelődést sem csak helyileg alkalmazott termékekkel, hanem étrend-kiegészítőkkel is serkenthetjük. A klienseimnek ezért én napi 2-4000 mg C-vitamint ajánlok, 500 milligramos dózisokban elosztva, emellett pedig a különböző kollagénporok rendszeres fogyasztását is javasolni szoktam.” Mielőtt az anti-aging hatóanyagokkal elkezdenénk kísérletezni, a szalontulajdonos szerint az a legfontosabb lépés, hogy megszüntessük a bőrünk kisebb-nagyobb gyulladásait, és helyreállítsuk a bőr védelmi funkcióját is betöltő lipidréteget.

A retinol alternatívái

A szépségipar az anti-aging szegmensben is újabb és újabb hatóanyagok után kutat, hogy minden bőrtípust és elvárást képes legyen kiszolgálni. A legújabb ígéretes hatóanyagok között említhetjük például azokat a növényi kivonatokat, amelyek ugyan tartalmaznak természetes A-vitamint, de csak kisebb, a bőr számára könnyebben felismerhető és felvehető formában. Persze a növényi alternatívák mellett más olyan anti-aging hatású összetevőket is beiktathatunk a mindennapi rutinunkba, amelyek garantáltan nem okoznak irritációt, de bőrfiatalító hatásuk megközelíti a retinoidokét.

Ha szeretnénk elkerülni az irritáció kockázatát, az alábbi gyengéd, ám hatékonynak vélt opciók között is válogathatunk. Fontos megjegyezni az összetevők kapcsán, hogy nem mindről készült még elég tanulmány ahhoz, hogy szakértői körökben egyértelműen elismerjék hatékonyságukat, ám a felhasználói tapasztalatok arról árulkodnak, hogy igenis működnek!retinol-borapolas-irritacio-nelkul

Bakuchiol

A bakuchiol egy igen trendi összetevő, gyakran hivatkoznak rá vegán retinolként vagy természetes retinolalternatívaként. A bakuchiolt egy indiai növényből (Psoralea corylifolia) vonják ki, és az eddigi kutatások igazolják azt a feltevést, hogy a retinolhoz hasonló hatásfokkal képes csökkenteni az apró ráncokat és halványítani a pigmentfoltokat.

Rezveratrol

A rezveratrol a polifenolok családjába tartozó, antioxidáns hatású vegyület, amelyet leggyakrabban a vörös szőlőből nyernek ki. Mivel gátolja a szabadgyököket, javítja a sejtfunkciót, de bőrnyugtató és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is bír. Ha a húszas éveinkben szeretnénk felvenni a bőr öregedése elleni harcot, érdemes lehet ezzel kezdeni, hiszen rendszeres használata jelentősen lassíthatja a kollagénvesztést. Antioxidáns hatását éjjel, alvás közben tudja maximálisan kifejteni, ezért esti alkalmazásra javasoljuk.

Tengeri kömény

A bakuchiol mellett a tengeri kömény (Chritmum maritimum) olajáról terjedt el napjainkban – főként a természetes bőrápolás hívei között –, hogy sikeresen kiválthatja a retinolt. Természetes A-, E- és C-vitamin-tartalmának köszönhetően igen sokoldalú összetevő. Használata előtt azonban érdemes egy apró ponton allergiatesztet végezni vele.

Csipkebogyóolaj

A csipkebogyóolaj régóta jelen van a szépségápolásban, eddig elsősorban magas C-vitamin-tartalmának köszönhette hírnevét. A növényi olajok közül viszonylag ritkán vált ki allergiás reakciókat, de – mint minden natúrkozmetikummal – ezzel is érdemes bőrtesztet végezni. Kivételesen jó a felszívódási képessége, és az A-vitamin-tartalmának köszönhetően természetes, gyengédebb helyettesítője lehet a retinolos termékeknek is.

Peptidek

A bőrünk fontos alkotóelemei a fehérjék, amelyek változatos aminosav-láncolatokból épülnek fel – ilyen fehérje például a kollagén is. A peptidek nagyon egyszerűen megfogalmazva kicsi fehérjedarabkák, vagyis rövidke aminosav-láncolatok, amelyek sokfélék lehetnek és többféle funkciót tölthetnek be. Egyvalami közös bennük: egyáltalán nem irritálják a bőrt. A legtöbb peptidfajta anti-aging hatása miatt kerül bele a bőrápolókba.

Szerző: Ribánszky Ágota, Fotó: Getty Images

Ezt a cikk a Marie Claire tavaly februári lapszámában megjelent. 

Olvass tovább!