Három mítosz a retinolról, amit nem kell elhinni

2021. november 11.
A retinolról számtalan tévhit kering a világhálón, a TikTok egyik kedvenc bőrgyógyásza azonban segít eloszlatni azokat.

Ma már az is tudja, hogy a retinol egy szépségápolási csodakozmetikum, aki nem fordít sok időt, energiát a napi szépségrutinjára. A retinol eltünteti a kisebb ráncokat, teltebbé teszi a bőrt, kiegyenlíti a textúrát, eltünteti a pattanásokat, csökkenti a bőrpírt – mindezt úgy, hogy megfizethető.

Mivel az egyik legfelkapottabb összetevő, rengeteg félreértés övezi, ami leggyakrabban abból fakad, hogy az emberek nem tudják, hogyan működik pontosan. A TikTok egyik legismertebb bőrgyógyásza, dr. Muneeb Shah (@dermdoctor) segít eloszlatni a leggyakoribb félreértéseket.

retinol

1. A retinol elvékonyítja a bőrt

A retinol – hasonlóan a glikolsavhoz – elősegíti a sejtmegújulást, korai stádiumban (különösen érzékeny vagy száraz bőr esetén) pedig hámlást okozhat. Emiatt lehetséges, hogy sokan úgy hiszik, a retinol elvékonyítja a bőrt. Ez a felvetés azonban hamis. A retinol serkenti a kollagéntermelést, ami teltebbé, simábbá teszi a bőrt.

2. A retinol irritálja a bőrt

Dr. Shah szerint ez a mítosz csak félig hamis, mert a retinol sokaknál hámlással járhat, de csakis abban az esetben, ha a bőr nem megfelelően hidratált. Ezt elkerülendő, érdemes olyan retinoltartalmú termékek mellett dönteni, amik a hidratálást is megoldják, vagy a retinol felkenése előtt gondoskodni kell a bőr hidratálásáról. Fontos: aki most kezd el retinolt használni, kezdetben hetente egyszer kenje fel, hogy a bőr hozzászokhasson.

3. A retinol idővel már nem hat

Ahogy a botox, úgy a retinol kapcsán is elterjedt az a tévhit, hogy a retinol túl sok használat után már nem lesz hatásos. Ennek a mítosznak sem szabad bedőlni, kutatások bizonyítják, hogy a retinol hosszú távon is hatásos.

Forrás: Wellandgood Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!