Ezért ne használj retinolt napközben!

2021. augusztus 31.
A retinol manapság csodaszer hírében áll, azt azonban sokan nem tudják, hogy egyáltalán nem mindegy, melyik napszakban kell alkalmazni.

retinol

Tudjuk jól, a retinol az egyik leghatásosabb öregedésgátló szérum, ami a kollagéntermelés serkentésével eltünteti a ráncokat, megelőzi azok kialakulását, ragyogó és fiatalos megjelenést kölcsönöz a bőrnek – a látványos eredmény érdekében ugyanakkor nem mindegy, hogy mikor alkalmazzuk az összetevőt, a szérum nappali használata ugyanis károsítja a bőrt.

Bőrgyógyászok szerint azért fontos, hogy kizárólag esténként alkalmazzuk a csodaszert, mert a retinol fokozhatja a napsugárzással és az UV-sugárzással szembeni érzékenységet, vagyis a bőr veszélynek van kitéve. „Akár nappal, akár éjszaka használunk retinolt, az érzékenyebbé teheti a bőrt a napégésre” –figyelmeztet dr. Joshua Zeichner bőrgyógyász, és hozzáteszi, ennek magyarázata, hogy a retinol fokozza a sejtforgalmat, elvékonyítja a külső bőrréteget, emiatt érzékenyebbé válik. Ez a hatás független attól a napszaktól, amikor retinolt alkalmazzuk. Mindennek fényében természetesen a rendszeres napvédelem hatványozottan fontos.

„Az UV-sugárzás hatására a retinol percek alatt inaktiválódhat, vagyis nem lesz hatékony” – magyarázza a szakember. Mivel a jó minőségű retinol nem olcsó, érdemes akkor használni, amikor a legjobban hat.

Forrás: Shefinds Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!