6 megugorható lépés: így lesz környezetbarát a szépségápolási rutinod!

2022. május 18.
Elég néhány alapvető változtatás ahhoz, hogy kis lépésekben ugyan, de nap mint nap hozzájáruljunk környezetünk védelméhez.

Bár a legtöbb ember számára a zero waste háztartás kialakítása szinte teljesen kivitelezhetetlen (sokan ezért is használják szívesebben a low waste kifejezést), apró lépésekben igenis érdemes törekedni rá, hogy életvitelünk egyre fenntarthatóbbá váljon. Ennek része a napi szépségápolási rutin újragondolása is, amelyben egy-két tudatos változtatással többet tehetünk, mint gondolnánk. Az alábbi tippek abban segítenek, hogy megtegyük az első lépéseket:

Használjunk szappant!

Bár a szappan gondolatától sokan mind a mai napig írtóznak, nem árt tudni, hogy a ma szappanjai nem azok, mint régen. Azon kívül, hogy a jó minőségű szappanok természetes, biológiailag lebomló összetevőkből készülnek, a bőrápolás területén ezek csomagolása igényli a legkevesebb hulladékot, előállításuk pedig a legkevesebb vizet.

fenntartható szépségápolás

Intsünk búcsút az egyszer használatos maszkoknak!

Talán bele sem gondolunk, de az egyszer használatos maszkok elterjedésével rengeteg hulladékot termelünk, ehelyett érdemes újrafelhasználható maszkot (pl. szilikonmaszkot) használni, vagy mosható vattakoronggal olyan alternatív termékeket felhordani (pl. tonik), amelyek segítségével ugyanazt a hatást tudjuk elérni.

Ügyeljünk a csomagolásra!

Bár a kicsomagolás (unboxing) csodás érzés, a környezet szempontjából nagyon nem az, a csomagolás lebomlása ugyanis sok esetben évtiezedekig, sőt évszázadokig is eltarthat. Ha szépségápolási terméket választunk, gondoljunk mindig erre, és keressük meg azokat a márkákat, amelyek újrahasznosításban élen járnak. A Fenty Beauty például nemrég piacra dobta azt az ökotudatos fa szemceruzát, amely az utolsó milliméterig felhasználható.

Keressük a multifunkcionális termékeket!

Kiválóan csökkenthetjük a kozmetikai termékeink számát, ha olyan okos megoldásokat keresünk, amelyek több területen is bevethetők. Az Ilia és a Charlotte Tilbury például nemrég mutatta be azokat a termékeit, amelyeket használhatunk ajkakra, az orcára és a szemekre. Ha kevesebb terméket használunk, kevesebb szemetet termelünk!

Nézzük át az összetevőket!

Érdemes rászánni az időt az összetevők tanulmányozására, de fontos, hogy rákeressünk magára a gyártóra is, hogy megtudjuk, milyen körülmények között, milyen alapanyagokból készülnek a termékek.

Tanuljuk az újratöltést!

Az utántölthető samponok, testápolók, rúzsok és egyéb szépségápolási termékek jelentik az egyik legnagyobb lépést a fenntarthatóság felé.

Forrás: The Cut Fotók: Getty Images

Olvasd el ezt is!


Kapcsolódó