Terápiás menü, funkcionális élelmiszer, fenntartható táplálkozás

2022. április 25.
Vajon képesek leszünk a következő években, évtizedekben jószántunkból, tudatosan átalakítani az étkezési szokásainkat – úgy, hogy az a fenntarthatóságot is szolgálja? Már ma is egy sor elgondolkodtató trendnek vagyunk szemtanúi, amelyek előrevetítik az ételeink jövőjét is.

„Mielőbb fel kell adnunk azt a gondolkodásmódot, hogy csupán olyan ételeket kreálunk, amelyekre nekünk, embereknek van szükségünk. Figyelembe kell vennünk azt is, hogy a bolygónak mire van szüksége – vallja Dalmadi Júlia ételfuturista, az upcycled ételeket gyártó Ételmentő projekt ötletgazdája. – A jövőben nemcsak az ételeink fognak megváltozni, hanem azok előállítási, csomagolási és disztribúciós módjai is. És bár a mi korunkat korábban elképzelhetetlen élelmiszerbőség jellemzi, sokan étkeznek egészségtelenül, szenvednek tápanyaghiányban – emiatt jóval tudatosabban kell majd az ételek felé fordulnunk. A fogyasztás legintimebb formájáról beszélünk, amely közvetlen hatással van az egészségünkre, és a bolygóéra is.”

go-green-etkezes

Robotok a földeken

A jövőben a hagyományos agrármódszereket fokozatosan felváltják a digitális, high-tech megoldások. A döntéshozatalban a mikroklimatikus viszonyokat, a páratartalmat, a talajhőmérsékletet és a vízgazdálkodást megfigyelő mérőeszközök segítenek, és a begyűjtött adatok feldolgozásával időben lehet védekezni a károkozók ellen is. A precíziós permetezés és a szelektív növénygondozás akár kilencven százalékkal csökkentheti a vegyszerhasználatot, míg a betakarítás hatékonyságát minőségvizsgáló drónok és robotok alkalmazásával növelhetik. A digitális technológia bevetése azonban csak egyike az irányoknak. „A monokultúrákkal tönkretesszük a termőtalajt, többé már nem tudunk tápanyagban gazdag élelmiszert előállítani: erre a problémára a regeneratív mezőgazdaság vagy permakultúrás gazdálkodás kínálhat megoldást” – mondja Júlia.

Kiskert a nappaliban

Ám nem költözhet mindenki vidékre, hogy ott önellátó gazdálkodást folytasson. A városi mezőgazdaság a helyszűkével küszködő nagyvárosokban a fenntarthatóság jegyében született közösségi kerteket, illetve a tetőkerteket jelenti, és a méhlegelőkkel együtt megjelentek a méhkaptárak is. Kertészkedni panelben is lehet, a talajt nem igénylő hidropónikus módszerrel friss salátákat, fűszernövényeket termeszthetünk magunknak. Az otthoni komposztálóval pedig a keletkezett szerves hulladék feldolgozása is megoldódik, az eredménnyel megörvendeztethetjük a szobanövényeinket vagy a környékbeli fákat, bokrokat is.

Szerző: Balázs Laura Fotó: Getty Images

A cikk folytatását keresd a friss Marie Claire-ben!

Kattints IDE!