Vajon ez egy pigmentfolt a bőrömön?

2022. június 08.
Nehéz megmondani, hogy kinek mikor kezdenek el jelentkezni a bőrén az elszíneződések, melyeket hivatalosan egyébként csak pigmentfoltként emlegetnek. A nyár végeztével talán még többet is felfedezhetünk, mint máskor: az erős napsütés ugyanis sokszor előhívja a foltokat. De mik is ezek pontosan és hogyan alakulnak egyáltalán ki? A Clean & Smart Beauty bloggerei segítenek eligazodni.

Fényvédelem az év 365 napján

A barna foltok tulajdonképpen a bőrünk festékanyagának túltermelődéséből adódnak, amelyet melaninnak hívunk. Ha túl sok melanin termelődik a szervezetben, az sajnos barnás elszíneződésekhez, azaz a már említett pigmentfoltokhoz vezet. A napsugárzásnak pedig hatalmas szerepe van ebben a folyamatban, mindjárt el is magyarázzuk, hogy miért.

„Ahogy azt már korábban is említettem, a nyári napsugárzásnak nem csak pozitív, negatív hatásai is vannak a bőrre nézve, ezért itt is fontos szem előtt tartanunk: a mérték az érték – magyarázza Lőrincz Kende, a Csalogány Orvosi Központ bőrgyógyász, nemi gyógyász, kozmetológus szakorvosa. – Megfelelő fényvédelem mellett, a napsugarak javítják a hangulatunkat, D-vitaminnal látnak el és még egy egészséges színtónust is kölcsönöznek bőrünknek. Fényvédelem hiányában azonban ez a folyamat rossz irányba terelődhet, amely rövid távon napégéshez, hosszú távon korai bőröregedéshez, pigmentfoltokhoz, ráncosodáshoz és sajnos akár bőrrákképződéshez is vezethet.”

pigmentfolt

Bőrünk barnulása egy természetes folyamat, hiszen így védekezünk a káros UV-sugarakkal szemben. Mivel azonban mindenkinek más energiamennyiséget bír el a bőre és ezt egyébként nem tudjuk előre megmondani, hogy kinek mi a határ, így egy idő után a bőr telítődik. Ilyenkor már nem tud megfelelően védekezni, így károsodhatnak a sejtek. Ha be vagyunk kenve, a fényvédő megvéd, ha azonban nem, az is egy következménye a káros sugaraknak, hogy a melanint termelő sejtek túlburjánzanak, ebből pedig pigmentfoltok alakulnak ki.

A foltok többféle módon is kialakulhatnak?

Bár a pigmentfoltok kialakulásában az biztos, hogy a nap elsődleges szerepet játszik, a melanin túlburjánzása egyéb okokra is visszavezethető. „A pigmentfoltok megjelenésének hátterében különböző okok, illetve sejtszintű folyamatok állhatnak – magyarázza dr. Lőrincz Kende. – Közös bennük, hogy a bőrt pigmentáló festékanyag (melanin) túlzott mértékben, foltokban jelenik meg.” Lássuk, milyen okokra vezethető vissza a kialakulásuk.

  • Ephelis: A már gyermekkorban megjelenő szeplő egy genetikailag meghatározott tulajdonság. Nyáron felerősödhet, télen halványul, idősebb korban akár teljesen el is tűnhet.
  • Lentigo: Általában középkorban kezdenek kirajzolódni, a már évek alatt összeszedett napártalomnak köszönhetően. Idővel az arcon túl a mellkason, a háton és gyakran a kézfejeken, az alkarokon is megjelennek. Itt már nemcsak pigment túltermelődésről, hanem a pigmenttermelő sejtek szaporodásáról is beszélünk. A lentigókat azért is érdemes figyelni, mert idősebb korban kialakulhatnak belőlük rosszindulatú pigmentfoltok is.
  • Melasma: Hormonális változás hatására kialakuló foltok. A várandós vagy huzamosabb ideig hormont (fogamzásgátló), hormonkezelést kapó nők gyakran küzdenek vele. A kialakult pigmentfoltok sokszor szabálytalanok, akár nagyobbak is lehetnek. A túltermelődő pigment a bőr felületesebb és mélyebb rétegeit is érintheti, mely a tünetek súlyosságát és a kezelés hatékonyságát is befolyásolhatja.
  • PIH: Bőrgyulladás utáni hiperpigmentáció. Aknés hegek, gyógyszeres vagy bizonyos kozmetikai kezelések után alakulhat ki, sok esetben a kiváltó tényező itt is, hogy a terápia mellett nem volt megfelelő a fényvédelem.

Mit tehetünk ellene?

A szakértő itt is a megelőzésre, a fényvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet, hiszen azt már valószínű mi magunk is tapasztaltuk, hogy a foltok halványítása egy hosszú folyamat eredményeként jöhet csak létre. A holisztikus bőrápolásban az a szuper, hogy több oldalról is megtámogathatjuk ezt a folthalványítást is, ezért nemcsak olyan kencéket ajánlunk nektek, amelyek konkrétan a foltra tehetők, hanem belsőleg szedhető bőrvitamint is, illetve kozmetikai kezeléseket. Hiszen egy lézeres vagy savas hámlasztó kezelés is sokat segíthet a foltok eltávolításában. És minél több oldalról támogatjuk meg a foltok halványítását, annál sikeresebb eredményt érhetünk el. Tekintsünk erre egy projektként és legyünk benne nagyon türelmesek.

A bejegyzés folytatását a Clean & Smart Beauty oldalán tudod elolvasni!

Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!