Tízből nyolc ráncért az UV-sugárzás felelős

2022. május 26.
Bőrünk ápolásában nélkülözhetetlen a megfelelő fényvédelem, a legjobb pedig, ha mindezt természetes kozmetikumokkal és fokozatosan tesszük.

A téli hónapok megviselik, érzékenyebbé, sérülékenyebbé, védtelenebbé teszik a bőrt, emiatt fel kell készíteni a tavaszi hónapokra, hiszen hiába kisebb még ilyenkor a nap ereje, a tavaszi napsugárzás tartalmazza a legtöbb káros ibolyántúli sugarat. Ilyenkor a foltosodásra, szeplősödésre és a különböző pigmentációkra is ügyelni kell, míg az őszi–téli időszakban a bőrön megjelenő foltokat kell gyümölcssavas kezelésekkel koptatni.

A bőr felkészítése részben a tavaszi bőrápolás alaplépéseivel, részben a bőrtípusnak megfelelő fényvédő kozmetikumok használatával történik. Tavasszal a fénytől kell óvni bőrünket, hogy ne alakuljanak ki újra a pigmentfoltok. Így aki szeplőre, májfoltra hajlamos vagy érzékeny, rosaceás a bőre, annak fokozottan kell odafigyelnie a célzott fényvédelemre. A fokozatos felkészülés természetesen mindenkinek ajánlott, így amikor elérkezik az intenzívebb napfény időszaka, a bőr sokkal jobban be tudja fogadni az UV-sugarakat, hogy egységesen szép színt érhessen el.

fényvédelem

A legjobb fényvédő kiválasztása

Több szempontot is érdemes figyelembe venni a megfelelő termék kiválasztásakor, a következő kérdéseket azonban mindenképp érdemes megválaszolni:

  • Mennyire világos, érzékeny a bőr? Hajlamos a leégésre?
  • Mennyire érett a bőr, szükség van anti aging hatás biztosítására?
  • Mindennapos használatra kell a termék, vagy kimondottan napozáshoz, strandoláshoz?
  • Fontos a vízállóság?
  • Sportoláshoz használnád a terméket?
  • Milyen textúrát szeretnél elviselni a bőrödön?

Az arcra és egyéb érzékeny területekre kompakt méretű, vízálló láthatatlan fényvédő stick javasolt, ami megvédi a bőrt, az anyajegyeket és a tetoválásokat egyaránt. Az olajos textúra kedvelőinek, akár sportoláshoz is, karcsúsító barnító olaj az ideális választás, ami többfunkciós fogyasztó hatással bír, hiszen a hajnak is védelmet biztosít.  Az egyenletes, szép, barna bőr eléréséhez segítséget is kaphatunk a különféle barnulást elősegítő termékekkel, alkalmazásuk során a bőr puha, egységes színű és hidratált lesz. Napozás után fontos a bőr hidratálása és nyugtatása, ezért nem szabad megfeledkezni a magas aloe vera tartalommal bíró, hűsítő, selymes hatású testápolóról és krémről, ami segít megőrizni az egyenletes barna színt. Nem kimondottan napozáshoz, de mindennapos használatra ajánlottak a városi antistressz cseppecskék, melyek nyugtatják és hidratálják a bőrt. Ideális irodában dolgozók számára is, mert a kék fény ellen is véd, és megóv az ablaküvegen átjutó UV-sugarakkal szemben is.

Milyen értéket érdemes ellenőrizni a terméken?

A fényvédő krém flakonjain található SPF érték (sun protective factor) azt mutatja meg, hogy a termék mennyi ideig nyújt védelmet az UVB-sugarak ellen. Ha például 10 perc alatt ég le valaki a napon, az SPF 15 fényvédő krém használatával 15-ször annyi idő alatt, vagyis körülbelül 150 perc alatt ég csak meg a bőre. Az uniós szabályozásnak megfelelően az UVA-védelemnek legalább egyenlőnek vagy 1/3-dal többnek kell lenni, mint az UVB-védelemnek, ezt a szimbólumot meg kell jelentetni a csomagoláson.

Miért ilyen fontos a bőr védelme?

Bőrünk nem csupán esztétikai funkciót lát el, lényeges feladatai vannak. Súlyunktól, magasságunktól függően ugyanis körülbelül 1,5-2 négyzetméternyi bőr borítja a testünket. Bőrünk felszíne alatt egy egész kiterjedt rendszer hálózza be és védelmezi a szervezetünket. Bőrünknek a teljes testünket kell megóvnia a betegségektől, a fizikai, kémiai, biológiai ártalmaktól, ezért az egyik legfontosabb immunszervünk. Sérülései és problémái az egész szervezetünkre hatást gyakorolhatnak, ezért is kell gondosan ügyelnünk rá.

A bőr korai öregedésében számos tényező játszik szerepet a stressztől a dohányzáson és az öröklött tulajdonságokon át, és ezek egyike a napfény. Bár a napfény életünk alapvető feltétele, az sem jó, ha túlságosan nagy mennyiséget kapunk belőle mindenféle védelem nélkül. A napfényben található UVA- és UVB-sugárzás hosszú távon is hatással van a bőrre, ezek a hatások összeadódnak, és visszafordíthatatlan károsodást indíthatnak el. A barnulásért és a D-vitamin termelésért felelős UVB-sugarak nagy része felhős időben is eléri a bőrfelületet, könnyen leégést okozhat, a felhám összes rétegében szabad gyököket termel, és a bőrsejtek DNS-károsodásért is felelős. A legnagyobb hullámhosszú UVA-sugarak folyamatosan jelen vannak, akadálytalanul átjutnak a felhőkön, de még az ablaküvegen is. Leégést nem okoznak, de mivel az alsóbb bőrrétegekbe (az irhába) is behatolnak, ezért a bőr hosszabb távú károsodásában játszanak nagy szerepet.

Forrás: Vagheggi Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!