Védd a bőröd! A melanóma megelőzésének 4 módja

2022. május 24.
Egy kutatás szerint az emberek 52%-a még soha nem ellenőriztette az anyajegyeit bőrgyógyásszal. Ami ennél még döbbenetesebb, hogy 88%-uk tökéletesen tisztában van azzal, hogy milyen kockázatoknak teszi ki magát, ha védelem nélkül tartózkodik a napon. Szépségbloggerünk, Peonilla összegyűjtötte, mire figyelj oda, ha szeretnéd megelőzni a rosszindulatú bőrelváltozásokat.

A melanoma rohamosan szedi az áldozatait, Magyarországon évente 3000 új megbetegedést diagnosztizálnak. A 20-30 éves korú nők között a rákhalálozási listán az első, a 30-35 évesek körében pedig a második helyet foglalja el. Miközben még mindig ez az egyetlen olyan ráktípus, amely egy kis odafigyeléssel könnyedén megelőzhető. Íme a megelőzés négy módja!

napozas-spf-nyar

Fényvédelem 

Fontos, hogy mindig használj széles spektrumú napvédő krémet! Nemcsak nyáron a tengerparton, hanem egész évben, minden nap. Egy napsütéses városi séta alkalmával is nagyon gyorsan leéghetsz. Sőt, még csak a napnak sem kell sütnie, hiszen UVA-sugárzás felhős időben is van. Ne feledkezz meg a ruhából kilátszó testrészeidről (fülek, dekoltázs, karok, kézfejek, lábak, lábfejek) sem. Hordj szalmakalapot, sapkát, napszemüveget – és amikor csak tudsz, vonulj árnyékba.

A bőr önvizsgálata 

A melanoma leggyakoribb előfordulási helye nőkön a lábszár és az arc, míg férfiakon elsősorban a törzs és a hát. Havonta tüzetesen nézd át az anyajegyeidet tetőtől talpig (kérd egy családtagod segítségét), és ha bármilyen elváltozást fedezel fel (megváltozik bármelyik alakja, színe vagy mérete), netán újabb pöttyök jelennek meg, ne halogasd, mihamarabb fordulj orvoshoz.

napozas-spf-nyar

Rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzés

Félévente, de legalább évente egyszer nézesd meg szakemberrel is az anyajegyeidet!

Tilos a szolárium

A szoli minden típusú bőrrákra hajlamosít. Nincs egészséges szolárium! A tévhittel ellentétben a D-vitamin-termelést sem lehet fokozni vele, hiszen UVB-sugarakat nem bocsát ki. Viszont a rosszindulatú elváltozások kialakulása mellett a bőröd öregedését is biztosan felgyorsítod, ha nem tudsz lemondani róla.

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!