A hollywoodi sztárok szíve csücske volt a magyar kozmetológus

2022. július 13.
125 éve született Marilyn Monroe és Audrey Hepburn magyar bőrgyógyásza, dr. László Ernő. A magyar kozmetológus zseni a világ első sztárbőrgyógyászaként elképesztő sikereket ért el Hollywoodban, hazánkban mégis kevesen ismerik, pedig a luxuskategóriás kozmetikumait a mai napig olyan hírességek jegyzik kedvenceik között, mint Julia Roberts és Brad Pitt.

A szépségipar magyar csillaga hazánkban szinte ismeretlen, holott dr. László Ernőt már itthoni sikereinek köszönhetően is a szépség angyalának nevezték Budapesten a ’30-as években. A világháború után Amerikában vált ünnepelt sztárrá egyedülálló bőrgyógyászati és kozmetikai eljárásainak, valamint csodaszernek tartott krémjeinek köszönhetően. Dr. László Ernő nem egyszerű kozmetológus volt, sikerét annak köszönhette, hogy hamar felismerte, a tökéletlen bőr mögött a női lelket is ápolni kell.

erno-laszlo-borapolas

László Ernő 1897-ben született Nyitrazsámbokréten, a mai Szlovákia területén, magyar és német egyetemeken tanult, 1921-ben szerzett doktori címet. Karrierje fiatalon felívelt, mivel a pattanásos arcbőre miatt mély depresszióba esett Habsburg Stefánia főhercegné számára kevert hatékony krémet, amely nemcsak gyógyította, de el is fedte a beteg bőrt.

Hasonló csodaszerrel kezelte sérülése után a népszerű díva-színésznő, Gombaszögi Frida arcát is. 95 éve, 1927-ben megnyitotta első intézetét a budapesti Szervita téren, ahol belgyógyász testvérével, Vilmossal együtt hazai és külföldi előkelőségeket, arisztokratákat és hírességeket kezeltek, miközben újszerű szépségápolási tanácsokkal látták el azokat is, akik levélben fordultak hozzájuk, hogy gyógyírt találjanak a legkülönfélébb bőrproblémáikra. A termékeiket Budapesten fejlesztették ki, és Dr. med. Laszló-féle különleges kozmetikai készítmények néven kezdték forgalmazni. Ő volt az első orvos, aki először párosította a kozmetikát a gyógyítással, valamint ugyancsak az első, aki gyümölcssavakat használt a szépségápolásban.

A világháború kitörése előtt, 1939-ben feleségével, Gombaszögi Irén színésznővel Amerikába emigrált, ahol azonnal felfedezte László Ernőt az akkor már virágkorát élő hollywoodi filmipar sztárvilága. A New York-i Ötödik sugárúton megnyitott Erno Laszlo Szépség Intézetben csak a legkiváltságosabbak részesülhettek az egyedülálló, hosszantartó fiatalságot ígérő kezelésekben. Greta Garbo, Audrey Hepburn, Hubert de Givenchy vagy Marilyn Monroe is rajongtak a magyar származású bőrgyógyász újszerű eljárásaiért és krémjeiért, ahogy a first lady Jackie Kennedy vagy a windsori hercegnő is csak Lászlóban bíztak. Monroe kifejezetten nagyra tartotta a csodadoktort: „Dr. Erno Laszlo nemcsak a testemet, hanem a lelkemet is meggyógyította” – fogalmazott az ’50-es évek szexszimbóluma. A kozmetológus nemcsak a világsztárok szépítője volt, hanem maga is valódi világsztárnak számított. Bár 1973-ban, 75 éves korában szívrohamban elhunyt, öröksége ma is él: az Erno Laszlo márkanév alatt futó, általa fejlesztett fiatalító és ápoló csodaszerek továbbra is a legkeresettebb kozmetikai termékek közé tartoznak a tehetősek körében. Olyan sztárok használják a cég készítményeit, mint Barbra Streisand, Diane Keaton, Yoko Ono, Madonna, Woody Allen vagy a nemrég hazánkban koncertező Sting. Hollywood is meghálálta kozmetikusának, hogy oly sokat tett a sztárok, hírességek szépségéért: a jellegzetes fekete-márvány tégelyek többek között olyan filmekben is feltűntek, mint A hiúságok máglyája, az Annie Hall vagy a Dermesztő szenvedélyek. Azáltal, hogy a nézők egy-egy hollywoodi sztár kezében vagy asztalán is láthatták a termékeket, az Erno Laszlo kozmetikumok valódi státuszszimbólummá váltak. 

„Dr. László Ernő is azon tehetséges honfitársaink egyike, akik tudásuk, kreativitásuk és szorgalmuk révén világhírre tettek szert, és akire Magyarországon is mindannyian büszkék lehetünk” – mondta a kozmetikus hazánkban élő rokona. Siska Lajos bízik benne, hogy idővel hazánkban is minél többen megismerhetik a zseniális bőrgyógyász-kozmetikus munkásságát és az általa kifejlesztett kiváló termékeket. „Magyarországon keveset hallunk dr. László Ernőről, aminek egyik fő oka minden bizonnyal az, hogy itthon nem forgalmazzák a termékeit. Ezért azért dolgozunk, hogy kiváló teljesítményéhez és világra szóló hírnevéhez méltó emléket állítsunk hazánkban is dr. László Ernő emlékének” – folytatta Siska. Hozzátette: bár el kellett hagynia Magyarországot, és a háború után amerikai állampolgárságot szerzett, dr. László Ernő továbbra is azt vallotta, „a bőr magyarul beszél

Olvass tovább!