Ezek voltak az elmúlt Oscar-gálák legmeglepőbb pillanatai

2022. március 25.
Ismét eltelt egy év, magyar idő szerint hétfő hajnalban megrendezik a 94. Oscar-gálát. Az újabb sztárparádéra készülve az alábbiakban összegyűjtöttük az elmúlt évtizedek legmeglepőbb Oscar-pillanatait.

2003: Adrien Brody váratlanul megcsókolta Halle Berryt, miután az átadta neki a legjobb férfi főszereplő Oscar-díját

oscar-adrien-brody-halle-berry

2003-ban Halle Berryt kérték fel a legjobb színész díjának átadására, a díjat pedig Adrien Brody nyerte meg A zongorista című filmben nyújtott alakításáért. Amikor Brody a győzelme után a színpadra lépett, előbb átölelte Berryt, majd egy szenvedélyes csókot nyomott a szájára. A csók után a színésznő zavartnak tűnt, a közönség pedig kínosan nevetni kezdett. Később, 2017-ben egy interjúban Halle Berry azt mesélte, hogy egyáltalán nem beszélték le előre a csókot, és önként semmiféleképpen nem ment volna bele. „Végig azon járt az eszem, hogy mi a fene folyik itt?” – mondta.

2000: A South Park alkotói híres nőknek beöltözve, betépve jelentek meg a vörös szőnyegen

oscar-Matt-Stone-Trey-Parker

2000-ben a South Park alkotóit, Matt Stone-t és Trey Parkert jelölték a legjobb eredeti dal díjára a South Park: Nagyobb, hosszabb és vágatlan filmben elhangzó Blame Canada című dalért. A páros nagy feltűnést akart kelteni a bemutatón, ezért úgy döntöttek, hogy jelmezben jelennek meg: Parker azt az ikonikus Versace ruhát húzta magára, amely Jennifer Lopezen volt a 2000-es Grammy-díjátadon, míg Stone egy olyan rózsaszín ruhát viselt, amilyen Gwyneth Paltrow-n volt az 1999-es Oscar-gálán, és amelyet Ralph Lauren tervezett. Stone és Parker később azt is bevallották, hogy közvetlenül a gála előtt LSD-vel átitatott kockacukrokat ettek.

1993: Marisa Tomei nyerte a legjobb női mellékszereplő díjat, de egyesek szerint a díj kihirdetésénél rossz nevet olvastak fel

oscar-Marisa-Tomei

Amikor Marisa Tomei átvette a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat a Vinny, az 1ügyű című filmben nyújtott alakításáért, az emberek nagyon megdöbbentek. Tomei akkoriban egy újonc volt Hollywoodban, mindössze öt filmben szerepelt, mielőtt megkapta az Oscar-díjas szerepet. Abban az évben mindenki úgy gondoltam, hogy Joan Plowright és Vanessa Redgrave között fog eldőlni a harc, Tomeit senki nem tartotta esélyesnek. A következő években aztán olyan pletykák kezdtek el terjedni, hogy nem is Tomei volt a valódi győztes. 1994-ben a The Hollywood Reporter arról számolt be, hogy egy hiba miatt olvasta fel Tomei nevét a díjat átadó Jack Palance, aki a kínos szituáció miatt nem merte korrigálni a bakit. Marisa Tomei bántónak nevezte a történetet, az Akadémia pedig cáfolta a pletykát.

2020: Miután az Élősködők megnyerte a legjobb filmnek járó díjat, a köszönőbeszédek alatt kialudtak a fények

élősködők-oscar

2020-ban történt meg először, hogy nem egy angol nyelvű film vihette haza a gála fődíját. Amikor az Élősködők című film stábja felment a színpadra, hogy átvegye a díjat, először a koproducer, Kwak Sin-ae kapta a kezébe a mikrofont, és 45 másodpercig beszélt, majd átadta a szót Miky Lee-nek, a film másik producerének. Mielőtt azonban Lee elmondhatta volna a beszédét, a színpadon a fények lekapcsoltak, és a kamerák Jane Fondára fókuszáltak, aki a záróbeszédet tartotta volna. A közönség felháborodott a tiszteletlenségen, és az első sorban ülő sztárok – többek között Tom Hanks és Charlize Theron – skandálni kezdték, hogy „Fel! Fel!” Ezzel végül rávették a show runnereket, hogy visszaadják a fényeket az Élősködők készítőinek.

1969: Barbra Streisand és Katharine Hepburn megosztott díjat kapott, de csak Streisand jelent meg a gálán

Barbara-Streisand-oscar

Amikor az 1969-es gálán Ingrid Bergman felbontotta a borítékot, hogy kihirdesse a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díj nyertesét, kiderült, hogy a díjat ketten kapják megosztva: Barbra Streisand a Funny girlért, Katherine Hepburn pedig Az oroszlán télen című történelmi filmért. Mindkét színésznő ugyanannyi, szám szerint 3030 szavazatot kapott az Akadémiától. Katherine Hepburn ekkor már kétszeres Oscar-díjas színésznő volt, de egyik díját sem vette át személyes. Nem olyan meglepő módon az 1969-es gálán sem vett részt – Streisand legnagyobb szerencséjére, aki így egyedül állhatott a reflektorfényben.  A 26 éves Barbra Streisand úgy kezdte sokat idézett köszönőbeszédét, hogy „Szia, gyönyörűm!”, ami az első mondata volt a Funny Girlben.

Forrás: Buzzfeed Fotó: Getty Images

További botrányos pillanatokért olvasd el korábbi cikkünket!