Nyolcszáz év után dobta piacra első parfümjét a legendás olasz márka

2022. augusztus 11.
A nyolcszáz éves múltú kolostor egy különleges parfümmel ünnepli alapításának évfordulóját.

A firenzei írisz különleges illata pont annyira a város szimbóluma, mint Michelangelo Dávid szobra vagy a Dóm. A virág Gian Luca Perris, a legendás Officina Profumo-Farmaceutica di Santa Maria Novella parfümőrének orrát is megihlette, és elkészítette a brand első parfümjét, a L’Irist, amivel a legendás Santa Maria Novella kolostor fennállásának nyolcszázadik évfordulóját ünneplik.

Az illatot hosszú kutatómunka és kísérletezés előzte meg, ugyanis csak az három évbe telik, hogy az írisz elérje a megfelelő méretet a betakarításhoz, és további három évbe az, hogy a gyökeréből ki lehessen vonni, majd desztillálni az illatanyagot. (Míg a szirmok illata nagyon édes, addig a gyökéré földesebb).

Az Officina Profumo-Farmaceutica di Santa Maria Novella története az 1221-es évekig nyúlik vissza: a Domonkos-rend szerzetesei ekkor alapították Firenzében a Santa Maria Novella-kolostort, ahol többek között kertművelésbe fogtak. Itt termesztették azokat a gyógynövényeket, amikből aztán az évek során megannyi kutatómunka és kísérletezés után rengeteg elixír, később kozmetikum és illatszer is készült. A kolostor igazán híressé a rózsavizéről vált, amit akkoriban a pestis ellenszereként tartottak számon. A kolostor termékei nemzetközi hírnévre Medici Katalin francia királynénak köszönhetően tettek szert, ő volt az, aki hírét vitte a csodaszereknek, illetve az Eau de la Reine nevet viselő parfümnek, amit az első modern parfümként tartanak számon. Ebbe a történelmi környezetbe érkezett 2020-ban Gian Luca Perris parfümőr, aki a márkaépítés mellett fontosnak tartja, hogy megőrizze a több száz éves örökséget.

Forrás: Robbreport Fotó: Santa Maria Novella

Olvasd el ezt is!