A tubus és a tégely helyett már a stift a menő a sminkelés terén

2022. augusztus 26.
Míg korábban stiftet maximum ajakápolóból és dezodorból láttunk, ma már van stiftes fényvédő, szemkörnyékápoló, hidratáló, de még arclemosó is. Szépségbloggerünk, Peonilla elmeséli, mi az oka, hogy ennyire felkapott lett ez a formula.

A stiftes megoldás a sminkek terén nem újdonság: az 1940-es években dobták piacra az első ilyen rúzst. 1947-ben pedig a „Pan-Stick” nevű alapozót és korrektort egyben, ami óriási népszerűségnek örvendett. Mára pedig tényleg szinte minden makeup termékből létezik stiftes változat: a pirosítótól, a bronzosítón és highlighteren át a szemhéjpúderig. A trend elérte az arc- és testápolás területét is, ahol jelenleg kimondottan menőnek számít minden, ami stiftes tégelyben kapható.

stift-termekek-szepseg

Praktikus, gyors és higiénikus

Nyilvánvalóan az elsődleges szempont a praktikum. A stiftes termékek állaguknál fogva nem folynak, csepegnek, simán bedobhatóak egy táskába. Nincs pacsmagolás és nem ragadnak a tubus aljára, maximálisan elhasználhatóak, így gazdaságosak is. Emellett egy repülőút alkalmával sem kell azon izgulni, hogy felvihetjük-e a gépre az arclemosónkat vagy a hidratálónkat, mert túllépjük a milliliterkeretet.

Bárhol, bármikor előkaphatóak és higiénikusan használhatóak ezek a termékek, hiszen egy ujjal sem kell belenyúlunk a felkenésükhöz. Ráadásul lokálisan oda irányíthatjuk, ahova szeretnénk és épp annyit, amennyi szükséges.

Előnyük az is, hogy környezetvédelmi szempontból ideálisabbak, így egyre több újratölthető stiftkészítmény lát napvilágot. Legutóbb például az egyik nagy divatmárka dobott piacra újratölthető rúzst, de gyakoriak a papírból vagy 100% újrahasznosított és újrahasznosítható műanyagból készült stiftek is.

A beautyvilág változásait előre megjósló szakértők szerint az „érintésmentes” termékek piaca csak még tovább fog nőni. A spray és stift formulák iránti igény a pandémia miatt higiénikussági és kényelmi okokból a jövőben is biztosan emelkedik majd. Ebbe pedig belejátszik az a tény is, hogy a praktikusságot és egyszerűséget kedvelő férfiak vásárlói köre is egyre bővül.

stift-termekek-szepseg

Ne felejtsük el fertőtleníteni

Habár a stiftek valóban higiénikusabban használhatóak akár útközben is, azért arra érdemes figyelni, hogy a stift bőrünkkel érintkező felületét érdemes rendszeresen fertőtleníteni. Erre akár egy sebfertőtlenítő spray is tökéletes lehet, amivel heti egyszer lefújjuk, majd egy tiszta papírzsepivel óvatosan áttöröljük.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!