Eljött a mozgáskorlátozott-barát sminkek korszaka

2022. július 18.
Az utóbbi években a szépség fogalma teljesen megváltozott – köszönhetően a közösségi médiának. A tökéletességet felváltotta a sokszínűség, a gendersemleges termékek bevezetése után pedig a szépségipar szereplői elkezdtek a mozgáskorlátozottak igényeinek kielégítésére fókuszálni. 

Nagyjából a világ népességének 15 százaléka él valamilyen fogyatékossággal, számukra pedig a kozmetikumok használata, de már egy egyszerű smink elkészítése is óriási kihívást jelenthet. A szépségmárkák mára felismerték ezt a problémát, és sorra dobják piacra innovációikat, hogy a fogyatékossággal élők is kedvük szerint szépülhessenek ezekkel a mindennapi szépségrutinjukba egyszerűbben beilleszthető termékekkel. 

A csomagolás és a felhasználás buktatói

Egyre több cég igyekszik a mozgáskorlátozottakra fókuszáló szépséginnovációival felrázni a versenytársakat, hiszen a fogyatékossággal élőknek egy olyan mindennapos dolog, mint egy kozmetikum kicsomagolása is hatalmas kihívást jelenthet. Pedig egy újonnan beszerzett sminket kibontani és kézbe venni legalább olyan izgalmas pillanat, mint kisgyerekként letépni a csomagolópapírt a karácsonyi ajándékról. A testi fogyatékossággal élőknek viszont alaposan meg kell küzdeniük a lefóliázott dobozokban érkező sminkekkel és krémekkel, ez pedig sokszor lelombozó lehet. És ez még csak a külső csomagolás! Sajnos a legtöbb kozmetikum nehezen nyitható vagy megfogható számukra, és használatuk sem éppen ergonomikus kialakítású. 

A felső végtag motoros funkciójának rendellenessége esetén a sminkelés is számos problémát vet fel, hiszen az ilyen típusú fogyatékossággal élők számára már eleve nehézséget okoz kézbe venni egy vékony ceruzát vagy tust, nem beszélve a nyomás kifejtéséről, vagy az olyan finom mozdulatokról, mint a rúzsozás vagy a szempillaspirálozás, amelyek a kéz stabilitását igényelnék.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kohl Kreatives (@kohlkreatives) által megosztott bejegyzés

Sminkecsetek mindenkinek

A sminkecsetek szakszerű használata sokszor a fizikálisan egészségesek számára is kihívást jelent, a motoros funkciós betegséggel élőknek azonban egyenesen esélytelen, ez pedig jelentősen leszűkíti a sminkelési lehetőségeiket. Erre a problémára kínált megoldást Trishna Daswaney, aki 2017-ben alapította meg a Kohl Kreatives márkát azzal a céllal, hogy módot teremtsen a sérült motoros képességűek számára megtapasztalni a sminkelés örömét. Egy olyan sminkecset-kollekciót fejlesztett ki, amelynek darabjai egészségesek és mozgáskorlátozottak egyaránt használhatják. Öttagú Flex Collection névre hallgató kollekciójának minden ecsete megáll a talpán, rugalmas nyéllel és hajlítható fejjel rendelkezik, hogy pontosabb felvitelt és nagyobb kényelmet biztosítson. A márka emellett ingyenes sminktanfolyamokat és egyszemélyes mesterkurzusokat is tart kórházakban. Ezeken az alkalmakon a résztvevők (fogyatékossággal élők, műtét után felépülők) elsajátíthatják azokat a sminktrükköket, amelyektől jobban érezhetik magukat a bőrükben.       

Mozgáskorlátozott-barát sminkek

Bár a közönségcikkeket forgalmazó márkáknál ezek az innovációk még nem elérhetőek, vannak termékek, amelyek ugyan nem is kifejezetten fogyatékossággal élőknek készültek, praktikus kiszerelésük miatt mégis megfelelőek nekik is. Az angol kerekesszékes blogger, Simply Emma vagy az Allure szépségmagazinban publikáló, bal kezére amputált Chloé Toscano kedvencei a szórófejjel ellátott, könnyen lepattintható kupakkal rendelkező arctonikok, hidratálókrémek és alapozók mellett a beautyblender sminkszivacsok, továbbá a pirosítótól kezdve a szemfestéken át a primerig bármi, ami vastagabb stiftes kiszerelésben kapható. A cultbeauty.co.uk-en is beszerezhető Milk Makeup termékei között rengeteg ilyet találni, ráadásul nemcsak sminkeket, de stiftes bőrápoló maszkokat, hidratálóolajat, éjszakai szérumot, arctisztítót és tonikot is forgalmaznak. A Nudestix is főleg ilyen formájú sminkszereket árul, a pirosítójuk például extrán praktikus, mert a végén található tömör, rövidszőrű ecset leegyszerűsíti a termék eloszlatását az arcon. És van példa pénztárcabarát megoldásra is: a Rimmel Glow Stick highlightereit árnyalattól függően akár pirosítóként és bronzosítóként is lehet használni. 

A piaci réseket betölteni kívánó, úgynevezett niche márkák között viszont találunk olyat, amely a sminktermékek fejlesztésénél kifejezetten e célcsoport igényeire fókuszál. Terry Bryant amerikai sminkmester 2010-ben lett figyelmes a testében történő változásra: a bal vállából kisugárzó merevségtől egyre inkább korlátozottá vált ujjainak mobilitása, és ez kezdte ellehetetleníteni a munkáját is. 2015-ben aztán Parkinson-kórral diagnosztizálták. Hogy segítse önmaga és sorstársai sminkelési lehetőségeit, Guide Beauty márkanév alatt egy olyan univerzális, mindenki számára praktikus termékcsaládot hozott létre, amelynek darabjai természetesen egyszerűen nyitható csomagolásban érkeznek. A szemillaspirál, a szemöldökgél, a kompakt, zselés szemkontúr és a hozzá tartozó szemkihúzó eszköz ergonomikus dizájnt kapott, ezen túl a spirálnak és a szemöldökformázónak könnyen megmarkolható applikátora is van, amely ellensúlyozza a kéz remegését – ezt az eszközt még azok is szeretni fogják, akiknek csak szimplán nem megy a tűéles tusvonal megrajzolása. Jó hír, hogy Magyarországra is szállítanak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Selma Blair (@selmablair) által megosztott bejegyzés

Kitapintható csomagolás

Egy, a látászavarokkal élőknek szánt újdonság a közönségcikkek közül érkezik. A teljes népesség körülbelül 25%-a csökkentlátó, amely a fürdőszobában is komoly akadályokat jelenthet: akár csak egy erősebb dioptria is gondot okozhat, amikor tusoláskor a szemüveg lekerül. Az apró betűk, a sok felirat, az egybefolyó minták és színek megnehezítik a termékek megkülönböztetését. A vakok és a gyengénlátók különféle rendszereket dolgoznak ki maguknak a hasonló formájú flakonok megkülönböztetésre, ám ezek is rejtenek magukban hibalehetőségeket. Ezen igyekszik könnyíteni a Herbal Essences. Látáscsökkent munkatársuk, Sumaira Latif kezdeményezésére dombornyomott jelzéssel ellátott sampon- és balzsamflakonokat dobtak piacra, így tapintásra is megkülönböztethetők. A cég azt reméli, hogy a dombornyomás nemcsak a látássérült felhasználók, de az idősek mindennapjait is jelentősen megkönnyítheti. 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Herbal Essences (@herbalessences) által megosztott bejegyzés

Mi, akik egészséges emberként éljük napjainkat, bele sem gondolunk, hogy az általunk teremtett körülmények mennyi mindenben korlátozhatják azokat, akiknek ez nem adatott meg. Pedig bennük pedig ugyanúgy él a szépülés utáni vágy, szívesen feltennének egy gyönyörű rúzst vagy kísérleteznének egy igézőbb tekintetet varázsoló szemsminkkel. A fogyatékossággal élők igényei szerinti külalak és csomagolás ezt az álmot váltja valóra: nagyobb függetlenséget biztosít a szépségük megélésében. Ezek a termékek az egyenrangúságuknak állítanak példát – ahol egy szempillaspirál vagy egy ecset egy csoda kezdetét is jelentheti.  

Szerző: Gurics Krisztina

Cikkünk a Marie Claire tavaly februári lapszámában is megjelent!

Olvass tovább!