4 must-have összetevő ekcéma ellen

2022. szeptember 01.
Állandóan visszatérő ekcémával, száraz, viszkető bőrrel, hámlással küzdesz? Szépségbloggerünk, Peonilla most 4 olyan nyugtató hatóanyagot ajánl, amikkel gyorsan csökkentheted a kínzó tüneteket.

Az ekcéma sajnos egy egyre gyakoribb bőrbetegség, és több mint valószínű, hogy a külső triggerek mellett a belső okok is megteremtik a feltételeket a kialakulásának. A sérült bőrbarrier, azaz a bőr védőrétegének károsodása szintén hozzájárul az ekcéma fellángolásához, ezért nagyon fontos a folyamatos hidratálás gyengéd, alkohol- és illatmentes, nyugtató hatóanyagokban bővelkedő termékekkel. Hogy pontosan milyen összetevőket keress a címkén? Íme 4 kiemelten ajánlott hatóanyag!

ekcema-bor-borapolas

Zabpehely, zabkivonat

A zab egy olyan emolliens, ami úgy segít visszahidratálni a bőrt, hogy közben erősíti a sérült lipidbarriert is. Emellett gyulladáscsökkentő hatása is van, ami az irritációt, viszketést és pirosságot enyhíti. Készíthetsz belőle kádfürdőt: önts egy tálka zablisztet a fürdővizedbe, majd ázz benne 20 percet. Ha pedig hidratálókrémet, tusfürdőt keresel, csekkold az INCI listát, hogy találsz-e „Avena Sativa (Oat) Meal Extract”, „Colloidal Oatmeal”, „Oat” vagy „Avena Sativa Kernel Flour” kifejezéseket az összetevők között.

Pantenol

Vagyis B5-vitamin. Ez egy vízmegkötő, puhító, nyugtató hatóanyag, ami különösen hasznos, ha szeretnéd megelőzni vagy orvosolni az ekcémád. Szerencsére nagyon sok testápolóba, tusfürdőbe, arckrémbe beleteszik. Sebgyógyító, regeneráló, védőréteg-erősítő hatása is kimagasló.

Keramidok

A keramidok az epidermiszben található zsírmolekulák, melyek védik és segítenek természetesen hidratáltan tartani a bőrödet. A száraz, atópiás problémák mindenképpen arról árulkodnak, hogy a keramidok mennyisége lecsökkent, ez pedig megnövekedett víz- és faggyúvesztést idéz elő. Ennek egyenes következménye a száraz, berepedező, húzódó, viszkető bőr. Ezért nagyon fontos, hogy a Ceramide NP, AP, EOP, NG névvel ellátott bőrazonos összetevők kiemelt szerepet kapjanak a hidratálódban.

Zsíralkoholok, zsírsavak

A keramidokhoz hasonlóan a bőr védőgátjának lényeges elemei, amelyeket szerencsére külsőleg vissza lehet pótolni. A zsírsavakat például a Linoleic Acid-ként (linolénsav), Caprylic/Capric Triglyceride-ként, a zsíralkoholokat pedig pl. Cetearyl/Cetyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Myristyl Alcohol néven találod az összetevőlistában. Gombás eredetű aknéval azonban fontos kerülni ezeket az összetevőket.

További ekcéma ellenes tippekért kattints ide!

Fotó: Getty Images

Házi gyógymódok!