3 fontos beautyfogalom haladóknak 

2022. június 24.
Okkluzív, humektáns, emolliens, olyan fogalmak, amiket bizonyára te is gyakran hallasz a bőrápolás kapcsán. De vajon pontosan tudod, hogy mit jelentenek? Szépségbloggerünk, Peonilla most elmagyarázza.

A hidratálóknak három nagy csoportja van, ezeket illetik a fenti kifejezésekkel a fő összetevőik alapján. A hidratálás abban segít, hogy a bőröd megőrizze a nedvességtartalmát. Erre minden bőrtípusnak szüksége van, azonban nem mindegy, hogy a három hidratáló csoport közül melyiket részesíted előnyben. Emiatt (is) érdemes ismerni őket.

okkluziv-humektans-emolliens

Emolliensek

A bőr puhítását, nyugtatását, simítását hivatottak elősegíteni. A krémek kenhetőségéhez is hozzájárulnak, így a használatukat is kellemesebbé teszik. Ilyenek például az észterek, ceramidok, a koleszterol vagy a zsírsavak, zsíralkoholok.

Kinek ajánlottak? Leginkább száraz, atópiára hajlamos bőrűeknek.

okkluziv-humektans-emolliens

Okkluzívok

Olyan anyagok, amik a bőrt bevonva segítenek megakadályozni a felhám vízvesztését, azaz dehidratálttá válását. A bőrápolási rutin legvégén érdemes az okkluzívokat tartalmazó krémeket/olajokat felvinni, éppen amiatt, hogy bezárják a nedvességet a bőrbe. Ilyen összetevők például a méhviasz és egyéb viaszok, a lassan felszívódó olajok, a lanolin, a petrolatum/vazelin, paraffin vagy a szilikonok.  

Kinek ajánlottak? Pattanásos, zsíros bőrre túlságosan elzáró, póruseltömítő hatásúak lehetnek, így inkább zsírhiányos, száraz bőrre ajánlottak. Ekcémával, pikkelysömörrel küzdőknek különösen előnyös a használatuk. 

Humektánsok

Vagy másnéven vízmegkötők a bőr mélyebb rétegeiből az epidermiszbe (felhám) irányítják a vizet, és segítenek itt is tartani azt. A legtöbb hidratáló tartalmaz humektánsokat, ilyenek többek között például a méltán népszerű hialuronsav, a glicerin, az urea, az aminosavak, a tejsav vagy a sodium PCA. Ezeket enyhén nedves (tonizált) bőrre ajánlott felvinni, máskülönben hajlamosak épp a bőrből elvonni a vizet. 

Kinek ajánlottak? Vízhiányos, zsíros vagy kevert, esetleg pattanásos bőrre a legelőnyösebbek, de minden bőrtípus profitálhat belőlük.

Fotó: Pexels

Olvass tovább!