Így hámlassz, ha érzékeny a bőröd!

2022. február 04.
A tudatos bőrápolók azzal már tisztában vannak, hogy az arcradíroknál a kémiai hámlasztók kíméletesebbek a bőrhöz. Azonban van egy ezeknél is gyengédebb módszer az elhalt hámsejtek eltávolítására, amiről a legtöbben megfeledkeznek vagy nem is tudnak. Szépségbloggerünk, Peonilla most megosztja veletek, mi is ez.

Ez a módszer nem más, mint az enzimes hámlasztás. Lényege, hogy a bennük lévő hámlasztó hatóanyagok, úgynevezett proteázok a bőr sejtjeit összekötő fehérjéket bontják le, így távolítják el a bőr felszínéről az elhalt hámsejteket. Az enzimeket általában gyümölcsökből vonják ki, leggyakrabban papajából (papain), sütőtökből, mangóból, ananászból (bromelain) vagy gránátalmából. Mivel ez egy azonnali folyamat, így az enzimes peeling hatása rögtön látványosan üdébb, ragyogóbb bőrt is eredményez. Leginkább az AHA-savhoz hasonlítható, de annak egy kíméletesebb formája, ami nem hatol mélyre a bőrbe, csupán a felszínen dolgozik.

borapolas-enzim

Hogyan használd?

Az enzimes peelingek gyakran por állagúak, amit egy kis vízzel kell elkeverni, de előfordulnak krémes maszk vagy például lemosó formájában is. A legjellemzőbb ajánlás, hogy arctisztítás után 10-15 percre kell fent hagyni, majd alaposan lemosni és hidratálni a bőrt. Mivel ez a fajta hámlasztás is hámlasztás, ezért fényérzékenyíti a bőrt, így nappalra kötelező a fényvédő használata. Heti egyszer, maximum kétszer elég bevetni ezt a módszert, különösen, ha tényleg irritációra hajlamos a bőröd. Illetve, ha peelinget használsz, közvetlen előtte-utána érdemes kerülni az egyéb hámlasztókat (pl. szalicilsavas lemosó), aszkorbinsavas (C-vitamin) szérum vagy a retinol. A hámlasztás ugyanis meggyorsítja az egyéb hatóanyagok felszívódását és mélyebbre is juttatja őket, így, ha érzékeny a bőröd, fennáll a veszélye az irritációnak.

borapolas-enzim

Figyeld az összetevőket

Az enzimes hámlasztók sokszor kémiai hámlasztókkal kevertek, tehát lehet bennük tejsav, glikolsav vagy egyéb kémiai sav is. Leginkább az azonnali látványos ragyogásfokozás, illetve az anti-aging és pigmentfolthalványító hatás miatt keverik őket, hiszen ezekre inkább a kémiai hámlasztók képesek. Azonban, ha érzékeny a bőröd, nagyon fontos, hogy nézd át az összetevőlistát, hogy valóban csak enzimes peeling hatóanyagokat tartalmaz-e a választott termék. Illetve tudd, hogy a papain egyeseknél allergiát válthat ki, ezért jó ötlet először csak egy pici területre felkenni és megnézni, hogyan reagál a bőröd.

Kinek ajánlott?

Bárkinek, de leginkább az érzékeny, száraz, érett vagy épp pattanásokra hajlamos bőrűeknek.

Fotó: Pexels

Láttad már?

Fotó: Pexels