Működő tippek ekcéma ellen

2020. április 17.
A tél ugyan elmúlt, a koronavírus-járvány viszont újabb hadjáratot indított a bőrünk ellen, hiszen éjt nappallá téve mossuk a kezeinket, fertőtlenítünk, takarítunk. Nagyon könnyen kialakulhat most az egyik legmakacsabb bőrbetegség, az ekcéma. Szépségbloggerünk, Peonilla tippjei segíthetnek megelőzésben és a gyógyításában is!

Végeztem egy kisebb felmérést az Insta-oldalamon, amiből az jött ki, hogy a követőim 76%-át érinti az ekcéma problémája. Ez az eredmény nyilvánvalóan nem reprezentatív, de úgy sejtem, nem esik messze a valóságtól, és ez őszintén szólva egyáltalán nem lepett meg. Hiszen most mindenki (én is) éjjel-nappal kezet mos, kézfertőtlenít, takarít, ennek következtében pedig akarva akaratlanul is állandóan lemossa a bőréről azt a bizonyos bőrfelszíni emulziót, ami komoly védő- és hidratálófunkciót lát el. Ha ez nincs, akkor a bőr kiszárad és védtelen lesz a kórokozókkal, az irritációval szemben. Innen pedig egyenes az út az ekcéma, illetve más gyulladásos bőrbetegségek kialakulásához. A kézekcéma kialakulásának a tél egyébként is kedvez, a most literszám használt alkoholos kézfertőtlenítők és szárító antibakteriális szappanok pedig erre rátesznek egy lapáttal. Természetesen nemcsak kézen alakulhat ki ekcéma, hanem gyakorlatilag bármelyik testrészen.


Mik az ekcéma tünetei?

Az ekcéma egy gyűjtőfogalom, rengeteg kiváltó oka lehet. Legjellemzőbb tünetei az extrém száraz, piros, hámló és krónikusan viszkető bőr. Sőt, akut esetben hólyagok és sebek is kialakulhatnak rajta. Talán nincs is olyan ember, aki életében legalább egyszer ne tapasztalná meg ezeket a kellemetlen tüneteket. Két fő típusa van, a kontakt irritatív ekcéma (vagy más néven kontakt dermatitisz), ami bőrt irritáló, izgató anyagok (pl. vegyszerek, kozmetikumok, hígítók, tisztítószerek stb.) miatt keletkezik, illetve az atópiás, azaz veleszületett, genetikus túlérzékenység és allergiás hajlam miatt kialakuló ekcéma. Ezen kívül létezik még az ún. szeborreás csecsemőkori (koszmó) és felnőttkori ekcéma. Ez utóbbi általában szintén a fejbőrön jelentkezik korpásodással, de az arcra, a fülre, a dekoltázsra is átterjedhet.

Mit tehetsz ellene?

A legjobb, ha megpróbálod megelőzni, hiszen ha még sosem volt ekcémád, akkor is kialakulhat látszólag egyik napról a másikra. Ez esetben, és akkor is, ha már megjelentek az ekcémás tünetek, bölcs döntés megfogadni a következő tanácsokat.

Láttad már?

Kerüld az alkoholt, az illatanyagokat és a vegyszereket!

Ha otthon vagy, tedd el a kézfertőtlenítőt, az alapos kézmosás pont ugyanannyira hatékony – és egy fokkal kevésbé szárít. Az alkohol a kézfertőtlenítőben pedig valószínűleg amúgy is kibírhatatlanul csípne. Ebből következik, hogy minden bőrödre használt terméket most érdemes leellenőrizni, hogy ne legyen benne alkohol (ilyen neveken találod az összetevők között: Denat. alkohol, Ethanol, SD Alcohol stb.), illatanyagok (parfum, perfume, fragrance, citronellol, linalool, geraniol, illóolajok) és szulfátok (SLS/SLES, ALS, ALES) sem. Kerüld a vegyszerekkel, tisztítószerekkel való érintkezést is. Ha ezt nem tudod megoldani, mindenképp hordj gumikesztyűt, ami alá még jobb, ha felhúzol egy cérnakesztyűt, ugyanis a latex is száríthat.

Forró víz helyett langyos!

A forró víz szintén szárít és a hidrolipid réteget is károsítja, ezért mindig langymeleg vizet használj kézmosáshoz és zuhanyzáshoz is.

A folytatásért kattints Peonilla oldalára!

Olvass tovább!


Fotó: Getty Images, Unsplash