2022-es őszi–téli vörösrúzs-trendek: neked melyik az igazi?

2022. október 20.
Páll Adrienn, a New School of Makeup sminkakadémia vezetője az őszi–téli trendelemző sorozatában ezúttal a vörös rúzsok világába kalauzol el bennünket.

Az ’50-es években egyenesen csupasznak érezte magát egy nő, ha nem volt kifestve a szája. De a piros rúzsszínek már a 20. század elejétől megunhatatlanul és folyamatosan szerepelnek a nagy sminktörténeti korszakokban. Nem csoda, hogy a mai napig a legtöbbet eladott sminktermék a rúzs. És nézzétek meg, most is, a 2022-es téli trendek közül is a legsikkesebb egy olyan, ami egyértelműen a vörös rúzsárnyalatokhoz köthető.

Az elmúlt években (különösen a világjárvány maszkos időszakának befejeztével) azt vettem észre, hogy még jobban szárnyalunk, ha egy számunkra előnyös, de egyben figyelemfelkeltő színt viselhetünk az ajkunkon. Ennek ad teret ez a sminktrend, ami a vörös szín megannyi árnyalatát, textúráját és applikációs variációját helyezi előtérbe.

2022-oszi-teli-voros-ruzstrendekFotó: Jámbor Zsófia

A vörös színt választószínnek is nevezem, amikor segítek megtalálni a befutót valakinek. Ebben óriási segítség az évszakelmélet módszertana, ahol is először eldöntjük, hogy a melegebb (narancsosabb) vagy a hidegebb (magentásabb) árnyalatok a szebbek az adott bőrtónussal. Majd rámegyünk az árnyalatok élénkségi faktorára. Meglepőnek tűnhet, de tény, hogy a pirosak között is vannak tompább, visszafogottabb árnyalatok, mint például a terrakotta, a húsvörös vagy az érett málnavörös.

Az is meghatározó, hogy hogyan visszük fel a rúzsunkat a szájunkra. A teltebb ajkaknál elég lehet, ha egyenesen a tégelyből applikálunk. Nem fontos az éles kontúr, sőt, jót is tesz, ha a szélek egy kicsit halványabbak. Illetve ebben az esetben kifejezetten sikkes a matt textúra.

A keskenyebb ajkaknál ugyanakkor lehet előbb kontúrceruzával csalni picit, hogy dúsabb hatást kölcsönözzünk nekik. Ha mindez nem elég, érdemes fényes textúrát választani, a teltebb hatás ettől már garantált.

Aki pedig attól tart, hogy gyorsan és foltosan távozik a rúzs a szájáról (ilyen vagyok én is), az válasszon dörzs- és vízálló verziót. Ezekből remek konstrukciók találhatók a piacon, hála istennek.

És akkor jöjjön néhány inspiráció az NSM végzőseinek vizsgamunkáiból.

2022-oszi-teli-voros-ruzstrendekSmink/styling: Nagy Pálma, Modell: Fouraev Anasztázia, Haj: Lencsés Dóra, Fotó: Jámbor Zsófia

Smink/styling: Czigony Claudia, Modell: Buzsik Zsóka, Haj: Lencsés Dóra, Fotó: Jámbor Zsófia

2022-oszi-teli-voros-ruzstrendekSmink/styling: Mayer-Bizek Szilvia, Modell: Kapusi Kira, Haj: Lencsés Dóra, Fotó: Jámbor Zsófia

2022-oszi-teli-voros-ruzstrendekSmink/styling: Hajdu Zsófia, Modell: Szabó Anita – Icon Model Management, Haj: Lencsés Dóra, Fotó: Jámbor Zsófia

2022-oszi-teli-voros-ruzstrendekSmink/styling: Tóth-Ihász Kitti, Modell: Lily – Avantage, Haj: Meilinger Zita, Fotó: Hajas Orsolya

Olvass tovább!