A tökéletes rúzs, amit soha nem mosol le – ezért volt életem legjobb döntése a szájsatír, vagyis az ajaktetoválás

2022. november 29.
Évekig elszántan hangoztattam szépségszerkesztőként, hogy én aztán soha nem vetem alá magam sminktetoválásnak, sem szemhéj-, sem ajakfronton. A szinte napi 24 óras kismama buliszezon viszont feje tetejére állította nézeteimet. Időspórolás, valamint énképjavítás céljából mégis megléptem ez utóbbit, és imádom a remélem, minél tovább lemoshatatlan, természetes rúzsomat.

Az ajaktetoválás szóval engem a világból ki lehetett volna kergetni. Ennek oka talán leginkább az, hogy természetességmániás vagyok. Persze odavagyok a szépészeti megoldásokért, de csakis, ha a harmonikus, esztétikus összkép skálán mozog az eredményük. Éveken át ijesztgettek vizuálisan a legváratlanabb helyeken, abc-kben, postán, bkv-n jöttek sorra az elrettentő példák: alkoholos filctollakat megszégyenítő, markáns szájkontúrok és borzasztó, az adott arc színéhez és karakteréhez nem illő ajakárnyalatok győztek meg arról, hogy a 2000-es évek ordas „szájtetkó” trendjén túl sem fogok soha sminktetováló székbe merészkedni. Szépségszerkesztőként hiába akadtak volna kecsegtető, magazinos tesztlehetőségek ajaktetoválás terén, szóba sem jött nálam.

Ám tavaly karacsonykor végül megadtam magam. Mindezt úgy, hogy szinte azonnal nagy és őszinte rajongója lettem a műfajnak. Persze mindezt csakis attól függően, hogy mennyire színvonalas és művészi kivitelezésű „munkáról” van szó. Ha valahol, itt ugyanis szerintem nem érdemes spórolni (ugyanúgy, mint bármilyen, az arc esztétikáját befolyásoló kezelésnél, beavatkozásnál). Nincs az az akció, kupon vagy egy-egy csoportban istenített „nagy” név, amely eltántorítana attól, hogy százszorosan leellenőrizzem azt a sminktetoválót, akinek végül a kezeibe adom magam. Az én esetemben ez Gáspár Melindát jelentette, akivel egy interjú kapcsán találkoztam. Természetesen utánaolvastam, „felkészültem” belőle, az interjú végén pedig úgy éreztem, ő minimum a „sminktetoválás Adele-ja”. Tényleg nagy kaliber, akinek színes karrierállomásain túl művészeti múltja (herendi porcelánfestő volt, ha ez segít elképzelni, hogy milyen precizítással és maximalizmussal végzi a munkáját) is meggyőző érv volt számomra tetoválás terén. A pályafutását díszítő sok száz referenciakép végigböngészése után tényleg nem volt kérdés, hogy nála lépem meg a váratlan, és a saját számomra is szinte hihetetlen lépést. Vagyis bevállalok egy ajaktetoválást.

Tudtam, hogy mestere a szakmájának, de közben nagyon féltem attól, hogy nem lesz elég természetes az eredmény, akkor is, ha pontosan leegyeztetjük, hogy én csakis szolid eredményben gondolkozom. Közben ott voltak a kérdések, mi van, ha ordítani fog róla, hogy „fake”, vagy két nap után megunom? Nem így történt, lassan már egy egész év távlatából is azt mondom, csak azt bánom, hogy nem hamarabb léptem meg.

Előtte és utána fotók (a végleges eredmény a valóságban enyhébb, púderesebb árnyalatú)

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Gaspar Melinda PMU Artist (@gasparmelinda.pmu) által megosztott bejegyzés

Mire készülj fel, ha ajaktetoválásra mész?

A különböző fórumokon sokan számoltak be a tetoválások utáni beduzzadt szájról, és akadtak, akik az érzéstelenítés ellenére is a fájdalomról panaszkodtak leginkább. Én extraérzékeny bőrű vagyok, cserébe magas a fájdalomküszöböm, és ezen a téren semmi újdonság vagy váratlan pillanat nem adódott – utóbbi sokat segített, előbbi kevésbé.

A herpeszre érzékenyeknek a kezelés előtt pár nappal érdemes kiváltani és ,szedni a Telviram tablettát, nekem bevált, ezért a tippért külön nagyon hálás voltam Melindának, akire egyébként teljesen rábíztam az árnyalat kiválasztását (tudom hogy óriási lutri, de vele tényleg nem volt az). Sokéves művészeti iskolás múlttal felismerem azokat, akik otthonosan, pláne profin mozognak a színek és árnyalatok világában. Az ajkakra első lépésként érzéstelenítő gélt kerül, majd Melinda irtó precíz, határozott mozdulatokkal varázsolja fel a szuper gépével, a legtutibb szín pigmenteket, amelyek tartósság szempontjából hozzávetőleg jó kettő-három éves élettartamot ígérnek. Picit szúrós, bizsergős „forró” érzés, érzékenyebbeknek talán egy kis fájdalommal is megfűszerezve, de cserébe tényleg rövid ideig tart.

Ami meglepő volt benne, hogy tényleg kifejezetten harmonikus, egységes képet mutat már a kezelés közben, végén is, vagyis az általam választott Lip Blush kezelés esetén nincs izmosabb, éktelen szájkontúr vagy a száj vonalán túlszaladó, számomra olcsó, ajaknagyobbító hatást  keltő variálás, amitől a leginkább félnék. Ahogy belenéztem a tükörbe, azonnal tudtam, nem nyúltam mellé a „tetoválóművész” kiválasztásával. Pont az a natúr, lágyabb összhatás csücsörített vissza a tükörből, amire vágytam, nem hivalkodó (persze lehet natúr szájhús színt, de mályvás vagy korallos árnyalatot is választani), de nem láthatatlan, vagy túlságosan természetes. A finom, vékony, szinte nem is látható kontúrozás külön öröm volt nekem.

A szám viszont alapos duzzadásnak indult, igaz, ebben vastagon benne volt az is, hogy napok óta alig fogyasztottam folyadékot, amire pedig Melinda szerint abszolút érdemes figyelni egy ilyen kezelés előtt. Szerencsére ez a duzzadás azért a többségnél órákon belül lemegy, a bkv-s sanda pillantásokat pedig egy jó maszkkal is el lehet kerülni, ahogy én tettem. A mintegy félórás kezelés után Melinda egy speciális ajakbalzsamot adott, amellyel napokig kenegettem a kicsit húzódó, száraz érzést keltő, szépen gyógyuló számat. Ami a gyógyulási szakaszt illeti, a mai fejlett technikákkal, a gyors pigmentekkel, precíz géppel ez a folyamat mintegy 2 napra rövidül. Vagyis bújkálni, szabadságot kivenni sem kell, hiszen nem „traumatizáljuk” az érintett terület annyira a modern eljárásoknak hála.

Technikák terén egyébként többféle is van, félsatír, a természetes hatású Lip Blush (én ezt választottam), teljes satír, rúzsozott hatással, valamint 3D hatás több színnel. Az árak 150 000 Ft és 200 000 Ft között alakulnak, amiben benne van egy, a kezelés után pár héttel történő korrekció is.

Összességében megéri?

Abszolút. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ne adna hozzá az életminőséghez azoknak, akik akut időhiánnyal küzdenek, vagy akár kismamaként már a gondolattól is csomókban hullik a hajuk, hogy 5 másodpercet veszítsenek egy rúzs felvitelével, ugyanakkor szeretnék, ha nem egy fakó arckép köszönne vissza a tükörből egész nap. Egyszerűen nincs olyan pont, ami miatt kérdés lenne számomra, hogy megéri-e egy profi Lip Blush… Imádom a színét, a precíz kidolgozást, a szofisztikált eredményt. Az utóbbi egy évben egy kezemen meg tudom számolni, hányszor rúzsoztam ki a számat, és tényleg mindig őszintén örülök neki, ahányszor meglátom magam véletlenül a tükörben két kutyasétáltatás vagy bölcsis kör közben. Igazi precíz, mesteri munka, és szuper árnyalatválasztás – folyamatosan megkérdezik, hogy milyen rúzs van rajtam.

ajaktetovalas-lip-blush-tesztKözvetlenül a Lip Blush kezelés utáni, még duzzadt állapot

Ha őszinte akarok lenni, egyetlen egy pont volt, ami csak félig volt móka és kacagás. A bőséges folyadék fogyasztást és az ajak hidratálást tényleg érdemes komolyan venni a kezelés előtt, nekem ugyanis két napig szinte a Góbi-sivatagból is lehetett látni az ajkaimat – amin viszont a párom remekül szórakozott, mindig hozzátéve, hogy „de nagyon szép”.

Azóta viszont tényleg minden a helyére került, és nem kérdés, hogy amint elkezd pár éven belül fakulni, azonnal „újabb körre” indulok, sőt, lehet hogy már egy jó, ”Gáspár Melinda-szemöldökkel” kiegészítve.

Olvass tovább!