Körömvirág: ezért imádja a bőröd

2023. január 13.
A körömvirágot gyógynövénytartalmának és szemmel látható pozitív hatásának köszönhetően rég felfedezte már magának a szépségipar. Eláruljuk, hogy mi mindenre vetheted még be a leginkább a száraz, repedező bőr gyógyítása kapcsán ismert összetevőt.

Calendula, vagyis körömvirág összetevővel szépítő termékeket gyakran láthatunk a boltok polcain, most pedig azt is megmegmutatjuk, hogy miért is ilyen megbízható szereplő a szépség világában.

A körömvirág messze több mint egy, a vázában vagy akár a kertben kellemes, napsütéses látványt nyújtó növény. Gyógynövénytartalmának hála jótékony hatással is bír, mégpedig az egészségünkre, bőrünkre is. Jótékony tulajdonságai között szerepel többek közt, hogy nagyon szépen megnyugtatja, táplálja, feszesíti, sőt, védi is a bőrt. De lássuk csak részletesebben is, hogy pontosan milyen módon fokozza a bőrünk szépségét.

koromvirag-szepseg-alapanyag

Az élénk színű, kedves, de viszonylag szerény külsejű virág előnyös hatásainak köre, bevetési területe meglehetősen széles. A gasztronómiában is örömmel használják színező összetevőként, leginkább azért, mert olcsóbb helyettesítője a sáfránynak. A fészkesvirágzatúak közé tartozó egynyári növény egészségügyi gondok esetén is remek választás, de a szépség terén is nagyot teljesít.

A kozmetikumokban meglehetősen gyakran a bőrproblémák kezelésére vetik be, pattanások és gyulladások ellenszereként, vagy éppen az érzékeny bőrre kifejlesztett bőrápoló termékekben. Olyan biztonságos összetevőként tekintenek rá, amelyet az Egészségügyi Világszervezet is elismer.

A körömvirág szirmaiból kivont olajat legtöbbször krémekben, balzsamokban vagy más bőrápolási termékekben találhatjuk meg. Ha sorrendet kellene felállítanunk, akkor a legismertebb és legelismertebb hatása valóban az érzékenység és az irritációt csillapítása. Kimutatások szerint láthatóan csökkenti az arcbőrön megjelent irritációt és enyhíti is a kellemetlen bőrérzetet. Mindemellett, hogy megnyugtatja a bőrünket, fokozza is az arcbőr védekezőképességét, így akár megelőzésként is be vethetjük.

koromvirag-szepseg-alapanyag

Calendula – a hidratáló mester

Ugyanakkor a hidratáló hatása sem elhanyagolható. Az esszenciális zsírsavakban gazdag étkezés esetében fontos zsírsavak közül például a linolsav a körömvirágolajban és -kivonatban is megtalálható. Nagyon szépen táplálja a bőrt, lehetővé teszi a bőrsejtek számára, hogy felszívják a tápanyagokat és hosszabb ideig megtartsák a vizet, amely az akut bőrszárazságban szenvedőknek jelenthet nagy segítséget. Vagyis a körömvirágos termékek jó választás azoknak, akik simább, rugalmasabb és tápláltabb bőrt szeretnének.

A pattanások esetében a körömvirágolajjal készülő krémek és gélek nemcsak gyógyítják az érzékeny bőrszöveteket, ha nem csökkentik is a faggyútermelést és megtisztítják az eltömődött pórusokat a szennyeződésektől. Csökkentik a sötét foltokat, aknés hegeket, miközben helyreállítják a bőr rugalmasságát és puha textúráját. A benne lévő flavonoidoknak hála pedig fantasztikus bőrnyugtató tulajdonságokkal bír, az erős antioxidánsokkal ugyanis tényleg segít megvédeni a bőrt a szabad gyökök káros hatásaitól.

És hogy mire is számíthatsz tőle rövid és hosszú távon? A körömvirágos szépségkedvenceid rövid távon segíthetnek a bőröd hidratáltságát, puhítását bebiztosítani, míg hosszú távon a bőr kollagén- és elasztinellátását segítik. Ma már szinte minden formában megtalálhatjuk a körömvirágos szépítőket, olajként, szérumként, arckrémként, de testápolóként is. Ráadásul egészen biztonságosan bevethetjük akár naponta kétszer is, így nappal és éjszaka is rutinunk része lehet.

Fotó: Getty Images Forrás: LifestyelAsia