Az a csodálatos szőlőmag: óriási erő egy kicsi magban

2021. szeptember 13.
A szőlőt és a belőle készült borokat évezredek óta szívesen fogyasztjuk, a gyümölcsben található kicsi magok viszont csak az elmúlt időszakban kerültek a figyelem középpontjába. Kutatások igazolják, hogy a belőlük készült őrlemény, olaj és kivonat belsőleg és külsőleg is jótékony hatással van az emberi testre. Nem csoda, hogy a kozmetikai ipar érdeklődését is felkeltette.

Kétségtelen, hogy az ősz egyik legfinomabb és legegészségesebb gyümölcse a szőlő. Édes íze miatt szívesen fogyasztjuk, közben pedig talán bele sem gondolunk, hogy egy nagyobb fürt milyen jó hatással van a szervezetünkre. Telis-tele van értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően védi a sejtjeinket a szabadgyökök romboló hatásától, ezáltal az idő előtti öregedéstől is.

szőlő

Szőlőmagolaj, a folyékony arany

Az érett szőlőszemek magjából hidegen sajtolt, sűrű olaj zöldes színű, és karakteres, a dióhoz hasonló íze van. Ha naponta egy-két kávéskanállal fogyasztunk belőle, vagy salátaöntetként használjuk, erősíti a szervezetünket, bőrünkre felkenve pedig ápolja, regenerálja a sejtjeinket. A szőlőmagolajat tartalmazó kozmetikumok feszessé, rugalmassá teszik a bőrt, segítik a kollagéntermelést és kisimítják a ráncokat. Nemcsak az érett bőr ápolására kiválóak, de a fiatal, igénybe vett bőr megújulását is hatékonyan elősegítik. Például, ha sokat napoztunk, vagy erős szélben, nagy hidegben hosszabb ideig tartózkodtunk a természetben, egy szőlőmagolajjal dúsított krém újra harmóniába hozza a bőrben lezajló folyamatokat, segíti a bőrsejtek regenerálódását és az új sejtek termelődését. A kiszáradásra hajlamos bőr egyik hatékony fegyvereként nemcsak az arcunkra, hanem a kicserepesedett ajkunkra, a szem körüli szarkalábakra, a kezünkre, sőt az egész testünkre bátran felvihetjük, önmagában vagy más olajokkal vegyítve, akár a krémünkbe keverve is.

Viszlát, elhalt hámsejtek

Hetente egyszer érdemes bőrradírral megtisztítani az arcunkat az elhalt hámsejtektől, hogy a krémünk hatóanyagai könnyebben, mélyebben felszívódhassanak. A természetes szépségápolás híveinek egy otthon is könnyen elkészíthető bőrradírt ajánlunk. Ha száraz a bőrünk, egy evőkanál barna cukrot, ha zsíros, egy evőkanál tengeri sót keverjünk össze két-három csepp citromillóolajjal, majd ugyanennyi levendula- és körömvirágolajjal. Öntsünk hozzá egy-két evőkanál szőlőmagolajat, és finoman masszírozzuk be a keveréket. Öt perc masszázs után még tíz percig hagyjuk a bőrön, majd langyos vízzel mossuk le.

Hajápolás természetesen

A szőlőmagolaj hidratáló hatása nemcsak a bőrben, de a hajszálakban is érvényesül. Segít, hogy a haj megtartsa nedvességtartalmát, így megakadályozza a hajszálak töredezését. A száraz, hámlásra, korpásodásra hajlamos fejbőr is hatékonyan nyugtatható, kezelhető vele, sőt a hajhullást is csökkenteni lehet vele. A hidegen sajtolt szőlőmagolaj ugyanis olyan természetes antioxidánsokat tartalmaz, amelyek blokkolják a többek között a hajhullásért felelős hormon, a DHT (dihidrotesztoszteron) termelődését is. Természetesen házilag is készíthetünk hajhullás elleni szert: keverjünk össze néhány teáskanál szőlőmagolajat pár csepp jojobaolajjal, majd alaposan dörzsöljük be vele a fejbőrünket.

Bőrápoló zsenik

Andrea Gere Skin Care Grapelove kozmetikai termékcsalád

A szőlő iránti elhivatottság már hét generáció óta tart a villányi borairól híres Gere családban. Organikus szőlőikből saját fejlesztésű technológiával nyerik a szűz szőlőmagolajat, -őrleményt és -kivonatot. A Grapelove termékek hatóanyagainak gerincét ezek az alapanyagok adják, amelyekhez a Svájcban, svájci technológiával kivont kékszőlő őssejtek társulnak. Az öt készítményből álló luxus arcápolócsalád a bőr fiatalságának, ápoltságának megőrzésében segít.

Ilcsi Szőlő őssejtes bőrmegújító hidratálókrém

Szőlő őssejt és a szőlőben található értékes hatóanyagok találkozása egy gazdag, ápoló arckrémben. A szőlő őssejtek a ráncok kialakulását lassítják, élénkítik a sejtmegújulást, javítják a bőr regenerálódási képességét. A kifejezetten magas polifenol-tartalmú hatóanyagok a szabad gyökök ellen veszik fel a harcot, és az emberi test fontos építőelemeit, a kollagén- és az elasztin rostokat újítják meg.

Helia-D Botanic Concept Ápoló krém Tokaji bor kivonattal

Egy kellemes, tápláló testápoló krém, amelynek legfőbb hatóanyaga a tokaji bor kivonata. A tokajiaszú-esszenciát szőlőmagolajjal dúsították, ez a két hatóanyag együtt tökéletesen hidratálja a bőrt. A hozzájuk kevert shea vaj a bőr nedvességmegtartó képességét fokozza, az argánolaj pedig a szabadgyökök megkötésében és a bőr regenerálódásában segít.

Botanic Oil 100% Szőlőmag iszapmaszk

Az érett szőlőszemek magjából préselt, karakteres, fehérborra emlékeztető aromájú, mélyzöld színű szőlőmagolaj-iszap értékes összetevőket rejt magában. A kombinált, zsíros, fénylő bőr tisztító, mattító hatású pakolása. Az iszap aktív anyagaival feloldja a bőrben felgyülemlett felesleges faggyút, kitisztítja az eltömődött pórusokat. Csillapítja a bőr gyulladásos folyamatait és védi a sejteket.

Yamuna Szőlőmagolajos tusfürdő

Már fürdés közben is gondoskodhatunk arról, hogy bőrünk semmiképp ne száradjon ki. A magyar Yamuna márka szőlőmagolajos termékcsaládjának tusfürdője kíméletesen tisztítja, ugyanakkor szőlőmagolaj és joghurtpor összetevőinek köszönhetően ápolja és hidratálja a bőrt. Érdekessége, hogy nem habzik, ugyanis hiányzik belőle a látványos habért felelős, de nem túl bőrbarát SLS (nátrium-laurét-szulfát), viszont bőven tartalmaz más, kíméletesen tisztító és gazdagon tápláló hatóanyagokat.

The Body Shop Francia szőlőmagos testradír

Nemcsak az arcunk, de a testünk bőre is megérdemel hetente egyszer egy alapos radírozást. A Francia szőlőmagos testradír szőlőmagporral és közösségi kereskedelemből származó, paraguayi biocukorral kíméletesen távolítja el az elhalt hámsejteket, hogy a bőr sima és bársonyosan puha legyen. Friss, gyümölcsös illata betölti a fürdőszobánkat, és igazi szépségápolási rituálévá varázsolja a fürdést. Nedves bőrfelületre érdemes felvinni, majd alaposan át kell masszírozni vele a karunkat, a hasunkat, a csípőnket és a combunkat.

Szerző: László Krisztina

A cikk a Marie Claire egy korábbi számában jelent meg!

Olvasd el ezt is!