Gladiátorizzadság a luxuskrémben? Ókori római szépségtitkok

2023. május 12.
Az egyik legelterjedtebb szépségmítosz az ókori római szépségtrükkök kapcsán az, hogy a római nők gladiátorok izzadságát keverték bele bőrápolási kencéikbe. Ha egyelőre nincs is mindezt alátámasztó történelmi bizonyíték, sok más szépségpraktikára van. Jöjjenek a legnépszerűbb szépségtitkok az ókori Rómából.
  • A Római Birodalomban a szépség elsődleges volt, de nem feltétlenül egészséges alapanyagokkal.
  • Sokat számított a kellemes illat, és előnyösnek számított a sápadt arc is.
  • Kifejezetten kreatívak voltak, legyen szó hajfestésről vagy kikevert arcápolási kencékről.

Gyakran felbukkanó szépségtrükk az ókori római kor kapcsán különböző online forrásokban a gladiátorizzadság, mint bevált szépségösszetevő alkalmazása a bőrápolási termékekben. Pedig – amellett, hogy nincs rá történelmi bizonyíték – igen nagyon valószínűtlen, hogy egy hasonló gyakorlat széles körben elterjedt lett volna, nem beszélve a hatékonyságáról. Más verejtékét kozmetikai kezelésben alkalmazni nemcsak napjainkban, hanem elődeink idején is bizarr volt, ráadásul akár káros hatással is bírhat, hiszen az izzadság baktériumokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazhat.
Ha a szinte tökéletes fizikumú, fitt gladiátorok izzadságától remélt szuperhatékony szépítést nem is, de tapinthatóan és akár láthatóan kellemes eredményt biztosító korabeli szépségtrükkök szép számmal akadtak.

Következzenek a legnépszerűbbek!

gladiatorizzadsag-okori-romai-szepsegtitkok

Tejfürdők: A gazdag római nők kedvence volt, gyakran vettek tejfürdőt azzal a céllal, hogy bőrüket puhán és simán tartsák.

Ólomalapú smink a sápadt arcért: Ma már nem kérdés, hogy veszélyes műfaj a több korban is előszeretettel bevetett „összetevő”. Az erősen mérgező, ólomalapú smink a római nők körében is népszerű volt, ha sápadt arcszínt akartak elérni. Az alapját ólom adta, ehhez ecetet kevertek, majd ezt a pasztát vitték fel az arcra.

Hajfestés: A római nők az ókorban sem nélkülözték a hajfestékeket. Igaz, „nagyrészt” természetes összetevőket használtak a hajfestéshez, köztük hennát, sáfrányt, sőt erjesztett piócákat (egy hónapig ólomedényben erjesztették őket, majd az ezalatt kibocsátott anyagokat használták festékként) is.

gladiatorizzadsag-okori-romai-szepsegtitkok

Ókori római kozmetikumok, parfümök és fürdőkellékek

Parfümök: az illatoknak nagy jelentősége volt a római nők körében, akik előszeretettel viseltek virágokból, gyógynövényekből és fűszerekből készített parfümöket.

Korabeli gyógynövényes bőrápolási formulák: A római nők mesterei voltak az arcápolásnak, és lelkes felhasználói is a kencéknek, különféle természetes összetevőkből, így például mézből, olívaolajból és tojásfehérjéből készült krémeket és kenőcsöket kevertek ki, hogy bőrük fiatalos és egészséges megjelenésű legyen.

Csináld magad ókori római szépségrecept

Az egyik népszerű, ókori Rómából fennmaradt szépségrecept egy arcmaszk, amelyet pillanatok alatt mi is elkészíthetünk. Az ókori római nők körében a mézből és tejből készült pakolás a bevált, egyszerű szépségtrükkök közé tartozott, puha, sima és felfrissült bőrképet adva. Mai szemmel nézve is remek alapanyag-választás, hiszen a méz természetes nedvesítőszer, segít megőrizni a bőr hidratáltságát. A tej pedig a savtartalmának hála, eltávolítja az elhalt hámsejteket és javítja a bőr textúráját.

Hozzávalók:
1 evőkanál méz
1 evőkanál tej

Elkészítés: Egy kis tálban keverjük össze a mézet és a tejet, míg egységes, sima textúrát kapunk. Vigyük fel finoman a masszát az arcunkra, elkerülve a szem környékét. 10-15 percig hagyjuk hatni a maszkot. Ezt követően mossuk le az arcunkat alaposan meleg vízzel, és szárítsuk fel finom mozdulatokkal a vizet egy törölköző segítségével.

Fotó: Getty Images