5 mérgező vegyi anyag, amit a te fast fashion ruháid is tartalmazhatnak

2022. augusztus 30.
Nemrég nagy botrányba keveredett az itthon is népszerű fast fashion cég, a Shein, miután a közösségi médiában hatalmas felháborodást váltott ki, hogy a ruhái mérgező vegyi anyagokat tartalmaznak. Így derült ki, hogy nem a kínai divatmárka az egyetlen, amelynek termékein keresztül toxikus kemikáliákkal érintkezhetünk.

Számos nagy fast fashion divatmárka használ mérgező vegyszereket. Bár alapvetően ezeket az anyagokat viszonylag alacsony szinten használják a gyártás során, a velük való tartós érintkezés idővel megnövelheti az olyan egészségügyi problémák, mint az asztma, a bőr-, illetve légúti megbetegedések, valamint a vesekárosodás kockázatát a vásárlók körében is, de főleg a cégek dolgozói között.

mergezo-vegyi-anyag-fast-fashion

Miért olyan elterjedtek a vegyszerek a divatiparban?

A PFAS és az ólom meglehetősen gyakran fordul elő a fast fashion ruhák gyáraiban. Az előbbit például elég magas szinten tartalmazzák a Lululemon és az Old Navy által forgalmazott edzőnadrágok, a Columbia, a REI és az L.L. Bean termékei pedig D, illetve F, azaz a két legrosszabb minősítést kapták a Fashion FWD fenntartható divatért tevékenykedő nonprofit szervezettől. Emellett más népszerű kereskedők 31 ruhadarabjában találtak ftalátot, a Walmartban és a Babies R Us-ban árusított előkékben pedig még ólmot is kimutattak.

A gyártók azért használnak mérgező vegyszereket, hogy víz- vagy foltállóvá tegyék a termékeiket, és lágyítsák a tintát a szitanyomatokon. Az ólmot néha olcsó festékekben és tintákban, valamint cipzárokban is megtalálhatjuk, a króm pedig a bőrt teszi ellenállóvá. A Common Objective fenntartható divatelemző cég becslései szerint világszerte 27 millió ruhagyári alkalmazott szenvedhet a munkájával összefüggő betegségektől. A mérgező ruhák viselése fokozott kockázatot jelenthet a gyerekeknek, akiknek könnyen a szájukba kerülhetnek a toxikus vegyszerek, de a bőr pórusain keresztül is bejuthatnak a szervezetükbe. Ezek a vegyületek ráadásul nemcsak a ruházatunkban, hanem az élelmiszerekben, vízkben, sminkekben és testápolási termékekben is megtalálhatók.

Ezekre a vegyszerekre érdemes odafigyelnünk

Króm: a bőrből készült termékekben található króm gyengítheti az immunrendszert, máj- és vesekárosodáshoz vezethet.

Ftalátok: szitanyomatok tintájának lágyítására használják őket, amelyek összefüggésbe hozhatóak az amerikai felnőttek szívbetegség általi korai elhalálozásával, de a hormonjainkat is megzavarják.

Brómozott égésgátlók: néha a gyerekpizsamák gyártásakor is használják, hogy így védjék meg őket egy esetleges háztűztől. Európában már betiltották ezeket a vegyszereket, ugyanis hatással vannak a pajzsmirigyműködésre, és megváltoztathatják a szervezet zsír- és szénhidrát-feldolgozási folyamatát.

PFAS-vegyületek: más néven laboratóriumban kifejlesztett örök vegyi anyagok, amelyek nem bomlanak le. A víz- és foltálló termékeken keresztüli velük való rendszeres érintkezés májkárosodáshoz, asztmához és krónikus vesebetegséghez vezethet.

Ólom: olcsó festékanyagként vagy néha fémként használják cipzárokhoz, gyermekeknél fejlődési problémákhoz vezethet.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!