Citrom és lime a szépségkedvenceinkben

2023. június 16.
Egy gyöngyöző limonádé sok-sok citrommal, lime-mal és jégkockával – a legjobb frissítő a nyári forróságban. De a citrusok a bőrünknek is jót tesznek.
citrom-lime-szepeseg

Nem csak az ízük miatt szeretjük a citrusokat: az illatuk üdítő, energizáló, jókedvre derítő, ahogy a színük is. Az aromaterápiában például a citrom fertőtlenítő és immunerősítő, a lime héjából készült olaj szorongás- és feszültségoldó, az édes narancshéj nyugtató és hangulatjavító hatásait emelik ki.

Ahogy egy pohár jéghideg limonádé felfrissít és új lendületet ad, a citrusok kivonatát tartalmazó, azok élénk árnyalataiban tündöklő és illatukat árasztó citromos kozmetikumok is képesek ezt megadni nekünk: egy hűs fuvallatot a kánikulában.

A teljes termékajánlóért és a további frissítő, nyári szépségtartalomért keresd az aktuális Marie Claire-lapszámunkat az újságárusoknál!

3 további DIY praktika, ha citrommal szépülnél!

citrom-lime-szepeseg
1. Pattanások ellen

A citromlében megtalálható alfa-hidroxi-sav egyszerre nyitja meg a pórusokat, húzza össze a bőrt, valamint megelőzi az akné, a mitesszer és a gyulladt pattanások kialakulását. Fontos, hogy a citromos arcmosás után aznap már ne érje napfény az arcodat!

2. Korpásodás elleni segítség

Igaz, nem végleg számol le a korpával, de nagyon szépen kezeli, ha folyamatosan alkalmazzuk a fejbőrön. Egészséges tejsavbaktérium-kultúrában gazdag, így segít megtisztítani a hámló fejbőrt, enyhíti az irritációt és az egyéb fejbőrproblémákat. Adjunk a túróhoz pár csepp citromot vagy akár néhány evőkanál aloe vera gélt, keverjük össze, majd vigyük fel a fejbőrre. Hagyjuk hatni 30 percig, ezután következhet az alapos hajmosás egy enyhébb korpásodás elleni samponnal.

3. Arcpakolásban bajnokok: citrom és méz

A mézhez hasonlóan antibakteriális hatással rendelkezik, a belőlük készített arcpakolás elsősorban az aknés, olajos bőrre kiváló.

Hozzávalók:
½ citrom
1-2 evőkanál méz

Felhasználás:
A két összetevőt keverjük jól össze, majd vigyük fel a bőrre úgy, hogy a szemkörnyék területére nem teszünk belőle. Hagyjuk a bőrön 25 percig, majd langyos vízzel öblítsük le. A nedves bőrt puha törülközővel töröljük át, majd használjunk hidratálókrémet.

Fotó: Unsplash