A banánhéj lehet a természetes botox – a TikTokon imádják az új szépségtrendet

2023. május 13.
A TikTokon terjedő új trend szerint a banánhéj olyan hatékonyan fiatalíthat minket, mint a botox – elmondjuk, a tudomány szerint mi az igazság.

A TikTok jó táptalajt jelent a furcsa, vagy egyenesen bizarr szépségtrendek terjedésének, ezeket azonban érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen néha többet ártanak, mint használnak. A legújabb őrület a banán, egészen pontosan a banánhéj körül alakult ki, amiről azt állítják, hogy az arcunkhoz dörzsölve olyan hatékony bőrfeszesítő, ránctalanító és fiatalító hatást érhetünk el, mintha botoxinjekciót kapnánk. A TikTok felhasználói odáig vannak az új szépségtrükkért, de vajon tényleg ennyire hatásos szépítő lehet az egyik legnépszerűbb déli gyümölcs?

Banánhéj a szépségápolásban

Ha szeretnénk lényegre törően igazságot tenni a kérdésben, azt mondhatjuk, hogy a banánhéjjal való dörzsölés valóban jót tud tenni a bőrünknek, de azért érdemes tisztázni néhány részletet. Dr. Kunal Malik bőrgyógyász a Popsugarnak azt mondja, egyelőre nincsenek tudományos kutatások a banánhéj szépítő hatásairól, azt viszont tudjuk, hogy „a banánhéj számos bioaktív vegyületet tartalmaz, köztük antioxidánsokat, például aszkorbinsavat, karotint és cianidint, márpedig az antioxidánsok megvédik a bőrt a gyulladásos aktivitástól és a károsodástól”.

Dr. Malik azt is hozzáteszi: „A banánhéj emellett gazdag tanninokban és A-vitaminban is, amely retinolokban és retinoidokban található, és mindkét vegyület hasznos lehet a bőr tonizálásában és feszesítésében.” Ez elsőre nagyon ígéretesen hangzik, de máris jön a feketeleves, a bőrgyógyász szerint ugyanis ezek a jótékony vegyületek a bőrbe dörzsölve nem képesek molekuláris szinten felszívódni. Vagyis a hatások legfeljebb átmenetiek és rövid életűek lehetnek, a tartós és lényegi liftinghez, illetve ránctalanításhoz még kevés lesz egy fürt érett banán.

A jó hír, hogy ártani biztosan nem árthatunk a dologgal, a banánhéj ugyanis nem savas és nem okoz irritációt – ez már nem mondható el ugyanígy a citromról, amit az arcbőr ragyogásának fokozásáért kennek magukra a házi szépségpraktikákra éhes TikTok-felhasználók. Egyedül az legyen óvatos, akinek ismert banánallergiája van, hiszen az allergia a bőrön gyulladást okozhat és csak nehezen kezelhető hiperpigmentációhoz is vezethet.

Jobb bent, mint kint

A szakértők tehát egyértelműen leszögezik, hogy a banánhéj – talán nem is olyan meglepő módon – nem alkalmas rá, hogy a botox alternatívája legyen – sajnos a látványos fiatalodás igényére még mindig a drága vagy épp radikális kezelések jelentik a választ. Azt azért hozzáteszik, azzal biztosan nem járunk rosszul, ha sok banánt fogyasztunk, hiszen ez a káliumban gazdag gyümölcs segít hidratálni a szervezetet, márpedig a megfelelően hidratált bőr mindig szebben és egészségesebben ragyog.

Forrás: Popsugar Fotó: Getty Images