5 meglepő dolog, amiről azt hiszed, boldoggá tesz, pedig pont ellenkezőleg

2023. január 26.
A nagy fizetés és a szakmai siker nem egyenes út a boldogsághoz. A szakemberek szerint a legtöbben teljesen rossz helyen keresik a boldogság forrását.
A nyugati társadalmakban egy álomképet kergetnek az emberek azzal kapcsolatban, mi a boldogság forrása
  • A kultúránk, a közösségi oldalak és a reklámok olyan fals irányba viszik el a boldogságról festett képet, ami valójában útját állja a valódi boldogságnak.
  • A nyugati társadalmakban egy álomképet kergetnek az emberek azzal kapcsolatban, mi a boldogság forrása.
  • Nem attól leszünk boldogok, ha nem fojtjuk el a negatív érzelmeinket.

„Folyamatosan etetnek minket a közösségi oldalak és reklámok azzal, mit kell megvennünk ahhoz, hogy boldogok legyünk” – magyarázta Emiliana Simon-Thomas, a Kalifornia Egyetem Berkeley tudományos igazgatója, a boldogság kutatója. – Úgy vélem, a társadalmunk álomvilágban él azzal kapcsolatban, honnan jön a boldogság és hogyan lehetünk boldogabbak.”

A tudósok régóta keresik, mi lehet az, ami növeli a boldogságot. Hat olyan dolgot emeltek ki, melyekről általában azt gondoljuk, boldoggá tesznek, ám meglepő módon ennek pont az ellenkezője igaz. Boldogtalanabbak lehetünk miattuk.

Elnyomjuk a negatív érzéseinket

Boldognak lenni fontos cél. Ha sosem vagyunk mérgesek, nem félünk, vagy legalábbis nem látszik rajtunk, máris közelebb vagyunk a boldogsághoz. Ám kiderült, hogy ennek pont az ellenkezője igaz. 

„A boldogság egyáltalán nem azt jelenti, hogy folyamatosan jól érezzük magunkat és kerüljük a negatív érzéseket – mutatott rá Laurie Santos, a Yale Egyetem pszichológia professzora. – Ha elnyomjuk a negatív érzéseket, azzal csak még rosszabb lesz a helyzet.”

Sokkal egészségesebb, ha átkeretezzük magunkban, amit a boldogságról gondolunk, és elfogadjuk, hogy a boldogságba bele tartozik az érzelmek teljes skálája. 

Városban élünk

Frank Sinatrától Jay-Z-ig a popkultúra sok ikonja zengett már ódákat a nagyvárosi életről. Ám egy városban felébredni, mely sosem alszik, mégsem tesz olyan jót a belső békének. A kutatások szerint a városi élet sokkal több stresszel, szorongással és általánosságban boldogtalansággal jár. A városlakóknál 39 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki depresszió, mint azoknál, akik vidéki környezetben élnek. Az esetek negyedében a zaj az oka a rossz érzéseknek. (Elég, ha arra gondolunk, hogy a folyamatos zaj akadályozhatja a megfelelő alvást, ami nem csak a testi, de a lelki egészségre is rossz hatással van.)

A rengeteg szabadidő nem tesz boldoggá

Bizonyított tény, hogy a lelki jóllétünkhöz elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű szabadidő. Ám az is kiderült, hogy a túl sok szabadidő legalább olyan rossz, mintha egyáltalán nincs. 

hiába van sok szabadidőnk, ha csak telefonozunk közben, nem leszünk boldogabbak tőle

Hiába van sok szabadidőnk, ha csak telefonozunk közben, nem leszünk boldogabbak tőle

Egy 2021-ben, a Journal of Personality and Social Psychology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a lelki egészség csak egy bizonyos pontig növekszik a szabadidővel együtt. Azért leszünk boldogtalanok, ha túl sok az időnk, mert nem érezzük magunkat produktívnak, eltűnnek a célok, elveszik a dolgok jelentősége.

Ugyanakkor számít az is, hogyan töltjük el a szabadidőnket. Ha valakinek van öt órája, amit a barátaival tölt, nem lesz boldogtalanabb. Viszont ha ezt az időt a közösségi oldalak pörgetésével vagy a számítógép előtt tölti, kevésbé lesz boldog, hiába a sok szabadidő.

A siker hajszolása

Egészen kiskorunk óta azt sulykolják az emberekbe, hogy dolgozzanak keményen, legyen jól fizető állásuk és jussanak minél magasabbra a karrierjükben, mert ez a boldogság forrása. 

Ám egy-egy szakmai mérföldkő kipipálása nem feltétlenül tesz boldoggá, tartósan biztosan nem. „Sokan azt gondolják, ha nyernek a lottón, előléptetik őket, megnyernek egy bajnokságot, azonnal minden jó lesz – magyarázta a pszichológus. – Ez emberek millióit vezeti tévútra a boldogsággal kapcsolatban. Legjobb esetben is csak átmeneti örömérzetet nyújt az ilyesfajta siker, tartós boldogságot nem.”

A menő dolgok vásárlásától nem leszünk boldogok

A pénz és a boldogság viszonya bonyolult. Megfelelő mennyiségű pénz szükséges ahhoz, hogy boldogok legyünk. Ám ahogy a szabadidő esetében, itt is csak egy bizonyos pontig növekszik a boldogságérzetünk a bevételeink emelkedésével. És az is számít, hogyan költjük el a pénzünket. A tudósok szerint ha dolgokat – drága ruhákat, menő autót, a legújabb kütyüket – veszünk, attól nem leszünk boldogok. Ahogy az ember egyre inkább a tárgyakat értékeli, úgy lesz egyre boldogtalanabb. 

Aki a pénzt élményekre és nem dolgokra költi, sokkal boldogabb. Nem kell hogy ezek az élmények luxusnyaralások legyenek. Ha elmegyünk vacsorázni a barátainkkal, sokkal nagyobb boldogságot adhat.

Az is boldogabbá teszi az embert, ha nem saját magára, hanem másokra költi a pénzét. Ehhez nem kell milliókat adományoznunk. Csak 100 forintunk van, amit odaadhatunk valakinek? Tegyük meg, és boldogabb lesz a napunk!

Forrás: Time Fotó: Getty Images