Fellázadtak a dél-koreai nők a szépségápolás ellen

2023. július 05.
Egy átlagos fiatal nő mintegy havi 700 dollárt költ Dél-Koreában a bőrápolásra. Sokan most egy szépségápolás-ellenes mozgalom keretében mondanak le – a munkájukat, kapcsolataikat és státuszukat kockáztatva – a K-beauty iparág szinte kötelező szépítő lépéseiről.
kbeauty-szepsegapolas-mozgalom

A világ szépségiparát szinte megrengette jó pár évvel ezelőtt a koreai szépségápolás terjedése. A friss, üde bababőr, a megújulás és az innováció a koreai mesterhármas, de ami a szépségrutin lépéseit illeti, a szám jóval magasabb. Ahogyan a K-beauty esetében a kiadások is. De mindez nem akadály, sokkal inkább elvárás a dél-koreai nők esetében.

A plasztikai sebészet és a kozmetika náluk a társadalom alappillérei, de úgy tűnik, nem mindannyian kívánják ezt továbbvinni az idők végezetéig… 2018 óta érezhetően nő az ellenérzés a fiatal nőkben az eddigi szépségápolási normák iránt. És bár a smink, a bőrápolás és a plasztikai sebészet még mindig uralja a társadalmi hierarchiát, egyre több nő csatlakozik az „ellenállók táborához”.

K-beauty – óriási elvárások és kiadások

Egy átlagos fiatal, dél-koreai nő havi 700 dollárt költ szépségápolási termékekre, a mintegy négy éve elindult ellenmozgalom növekedésével pedig sokuk esetében jelentősen csökkent a szépségápolással kapcsolatos kiadások – írta Flawless: Lessons in Looks and Culture from the K-Beauty Capital néven kiadott könyvében Elise Hu, aki a 10 milliárd dolláros dél-koreai szépségipart vizsgálja.

 

Az, hogy mennyire szépségközpontú Korea, jól mutatja, hogy Szöulban, a világ „szépségfővárosában” a sebészek kedvezményeket kínálnak a főiskolát, sőt középiskolát frissen végzettek számára a plasztikai műtétekre, hogy megfeleljenek a munkaerőpiaci elvárásoknak. Dél-Korában ugyanis egy állásra jelentkezőtől elvárják, hogy fényképet mellékeljen, és beírja a súlyát és a magasságát.

Egy 2020-as Gallup közvélemény-kutatás szerint a 19 és 39 év közötti koreai nők egyharmada átesett már valamilyen kozmetikai műtéten. 66 százalékuk mondta, hogy kés alá feküdne, hogy ezzel javítsa az esélyeit a párkeresés terén. Még ennél is megrázóbb adat, hogy a Dove márka egyik jóval korábbi, 2007-es felmérése szerint minden negyedik koreai anya azt tanácsolta 12 és 16 év közötti lányainak, hogy vállaljanak be plasztikai műtétet.

Vedd le a fűzőt – Escape the Corset

2018 óta több százezren osztottak meg képeket magukról a közösségi médiában, amint épp levágják hosszú tincseiket vagy tönkreteszik a sminkjüket, de előkerültek a bő ruhák és szemüvegek is.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by 𝚂𝚞𝚖𝚒𝚗 (@ssumingdal)

„Én egyfajta általános sztrájknak tekintem mindezt azzal a fajta esztétikai kényszermunkával szemben, amit a dél-koreai nőktől várnak el” – mondta Elise Hu, aki az Insider magazinnak nyilatkozott személyes tapasztalatairól. Önmagában az, hogy lemondunk a sminkről, a bőrápoló termékekről és a kozmetikai kezelésekről, rengeteg időt és energiát szabadít fel, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni, mert ez a szabadság fontos eszköze. „A fogyasztási adatok is azt mutatják, hogy a 20-as éveikben járó dél-koreai nők körében csökkentek a szépségápolással kapcsolatos kiadások, és kevesebb plasztikai műtétet is végeznek – írja Hu. – Olyan ez, mint a második hullámú feminizmus anno a melltartó égetésével az Egyesült Államokban. A dél-koreai feministák egészen kivételesek, jól szervezettek és lenyűgözőek.”

Forrás: Insider Fotó: Getty Images