Az 5 legveszélyesebb hajápolási trükk

2024. február 07.
A világháló telis-tele van haj- és bőrápolási trükkökkel. Következzen egy válogatás azokból a közösségi médiás tippekből és aktuális trendekből, amelyeket hirtelen felindulásból bevállalva, nem biztos, hogy elégedettek leszünk az eredménnyel.
veszelyes-hajapolasi-trukk

Sorra bukkannak fel – ártalmatlanabb társaik mellett – a veszélyesebbnél veszélyesebb hajápolási trükköket bemutató videók a közösségi médiában. Az ilyen, nem ritkán többmilliós nézettségű tippek és trükkök, és DIY, azaz csináld magad „jótanácsok” vége jobb esetben egy elrontott frizura, rosszabb esetben komoly sérülés is lehet. Mindennek nem csupán a fiatalabb korosztály van kitéve, a látszólag ártalmatlanabb ötletekkel tapasztaltabb felnőttek is rosszul járhatnak. Most szakértői tanácsok keretében mutatja meg 5 trenden keresztül az Angerer fodrászat, hogy melyek is a leghajmeresztőbb mutatványok, amiket semmiképp sem lenne szabad bevállalnunk.
„Egy fiatal számára egy nagy követőtáborral rendelkező influencer hiteles. Márpedig ezek az influencerek nem fodrászok, nem lehet rájuk számítani, ha baj van! Ne hallgass rájuk, inkább kérd ki egy fodrász tanácsát” – figyelmeztet Vass Edina mesterfodrász. A szakember hozzátette, hogy náluk is jártak már ilyen DIY hajápolási trükk „károsultak”, de a többségük nem meri bevallani, hogy bedőlt egy ilyen videónak.

Íme az öt legveszélyesebb hajápolási trükk, amit ne próbálj ki otthon.

Hajvasalás ruhavasalóval

Szerencsére még „csak” nyolcvanezer megtekintésnél jár ez a videó, amelyen a vlogger ruhavasalót használ a hajvasaláshoz. Ez tilos és balesetveszélyes, mert megéghet a haj és a bőr is. Ruhavasalóval soha, de soha ne vasaljunk hajat! A modern hajvasalók különleges kerámia bevonattal rendelkeznek, amire használat közben nem tapad rá a haj és így kevésbé roncsolódik. Pontosan szabályozható a hőmérséklete, aminek helyes beállítása elengedhetetlen, mert nem lehet minden típusú hajat egyforma hőmérsékleten vasalni és használatkor a hővédő használata kötelező.

„Lehetőség szerint a lehető legritkábban vasaljuk a hajat, mert roncsolja a hajszálakat. Helyette célszerűbb némi gyakorlással megtanulni hajkefével és hajszárítóval egyenesre szárítani a hajat, hiszen az eredmény így is, úgy is csak legfeljebb a következő hajmosásig tart, viszont az utóbbi eljárás jóval kíméletesebb” – tanácsolja Vass Edina.

Hajvágás papírvágó vagy konyhai ollóval

Ez a videó, amiben egy háztartási ollóval vágja a saját haját a videó készítője, már több mint 11 millió megtekintésnél tart. Ha nem lenne magától értetődő: csirkebontó, papírvágó vagy bármilyen más nem professzionális ollóval hajat vágni tilos, mert tépi a hajat és vissza fog töredezni, csúnya lesz.

De otthon egyébként sem célszerű magunknak hajat vágni, mert nem tudjuk rendesen leválasztani, nem látjuk magunkat kívülről, hogy a végén a kész frizurának megfelelő formája legyen. Vass Edina attól végképp óv, hogy új fazont vágjunk magunknak. Sok utómunka kell ahhoz, hogy természetes hatást kapjunk. A hajat össze kell dolgozni, puhítani, nem csak egyszerűen levágni. Az utómunka nélkül a frizura általában olyan lesz, mint egy sapka, mert teljesen egyforma hosszúságúak maradnak a hajszálak, ami a természetes frizuránál elképzelhetetlen.

Hajfestés vízfestékkel

 

A videóban látható „veszélyes trükk” nyilvánvalóan haszontalan, mégis közel tízmillió alkalommal nézték meg eddig. Képzeljük el, amint eső, izzadtság vagy csak egyszerűen a pára hatására a vízfesték elkezd lecsurogni az arcon, a ruhán. A vízfesték a bőr nedvességtartalma miatt összefogja a fejbőrt is, ami hetekig színes maradhat, ugyanakkor biztosan nem marad tartós a hajon, mivel nincs hordozóanyag, ami a hajszálak belsejébe vinné a színt. A vízfesték teljesen alkalmatlan a hajfestésre!
A mesterfodrász tanácsa, hogy ha nem szeretnénk tartós hajfestést, akkor professzionális színezőkkel kipróbálhatunk új árnyalatokat, melyek néhány hajmosást követően maguktól lekopnak a hajunkról. Ráadásul ezekkel lehet otthon is kísérletezni.

Melír otthon

Jobb nem belegondolni, hogy hány elrontott frizuráért lehet felelős ez a házi melírozós videó, amit 300 ezerszer nézték meg. A melírozás talán az egyik legbonyolultabb fodrászati művelet, semmiképp ne álljunk neki otthon. A melír megfolyhat, mert túl híg, vagy éppen nem volt precíz a melírozott hajszálak elkülönítése. Attól nem beszélve, hogy a melírozás, ugyanúgy, mint a szőkítés, erős vegyszerrel történik, ami veszélyes trükk és könnyen foltosra marhatja a hajszálakat, ami rendkívül csúnya. Nagy szakértelmet igényel a vegyszer erősségének megfelelő beállítása is, mert könnyen le lehet égetni a hajat, ami a roncsolódástól teljesen letörhet. A folyamatot követően pedig a hajszálakat vissza is kell árnyalni, hogy a frizura ne maradjon matt, szép fénye legyen a hajszálaknak, ami külön technikát igényel.

Ősz haj festése hennával

 
A természetesség ígérete nagyon csábító, nem véletlen, hogy a hennás hajfestő videó a legnézettebb DIY hajápolási trükk a válogatásból, a maga 24 milliós megtekintésével. A henna valóban vegyszermentes, egyfajta bokor, aminek szárított leveleit apróra őrlik és adalékokkal keverik. Ezeknek az adalékoknak köszönhetően a hennafesték roppant tartós. Ha egyszer felkerül, valósággal lerobbanthatatlan a hajról, így gyakran csak a lenövesztés jelenthet megoldást. Mielőtt ilyet választanánk, tegyük fel magunknak a kérdést: vajon tetszeni fog évekig akkor is, ha mégsem a kívánt árnyalatot kaptuk? „Ha biztosak vagyunk is benne, hogy igen, akkor se kísérletezzünk otthon. Látni a videón, milyen bonyolult a festék otthoni elkészítése. Egy egyszerű süteményreceptet is többször el kell készíteni, hogy tökéletesen sikerüljön, nemhogy egy bonyolult hajfestékreceptet. A megfelelő hatóidő betartásáról nem is beszélve. Ahelyett, hogy magunkon kísérleteznénk, inkább keressünk egy olyan szakembert, akire szívesen rábíznánk a hajunk festését” – tanácsolja Vass Edina.

A fodrász a leghitelesebb „influencer”

Legyünk kritikusak és óvatosak az interneten terjedő hajápolási trükkökkel szemben. Az egészséges és szép haj megőrzését bízzuk inkább szakemberekre, a káros, gyakran visszafordíthatatlan következményekkel járó módszerek helyett. A hajápolás terén érdemes megbízható, bevált módszerekhez és termékekhez ragaszkodni. Végül, ha inspirációt vagy útmutatást keresünk, forduljunk egy hozzáértő fodrászhoz, aki nem csak a trendeket, de hajunk egyedi igényeit is figyelembe véve segít nekünk a legjobb döntéseket meghozni.

Fotó: Getty Images