3 módszer, amivel a wellness ipar ráveszi a nőket, hogy drága és haszontalan dolgokat vegyenek

2022. október 20.
Te is bedőltél már a wellness ipar trükkjeinek valaha? Ne okold magad. Egy friss könyv lerántja a leplet azokról a sötét módszerekről, amivel észrevétlenül győznek meg arról, hogy megvegyük a teljesen felesleges, viszont méregdrága termékeiket.
  • Rina Raphael újságíró járt utána The Gospel of Wellness című könyvében, hogy a wellness ipar hogyan téveszti meg a nőket azért, hogy felesleges tárgyakat vegyenek meg.
  • Az anyákra hatalmas nyomást helyeznek, hogy organikus és bio termékeket vegyenek, függetlenül attól, hogy a kutatások bebizonyították-e már, tényleg járnak-e egészségügyi előnyökkel.
  • A nőket sokszor orvosszakértők passzív-agresszív módon terelik a természetes gyógymódok felé, ami akár komoly egészségügyi kockázatokkal is járhat.

A covid-19 járvány idején a wellness ipar bevételei rakétasebességgel lőttek ki, ám a siker részben jól dokumentált átverésen alapszik, amivel a nőket felesleges, túlárazott termékek megvásárlásába hajszolják bele. Ezt állítja Rina Raphael egészségügyi újságíró új könyve, a The Gospel of Wellness. „A wellness mostanra rátelepedett az életmódra” – mondta Raphael, aki könyvében annak járt utána, hogy a wellness márkák milyen technikákat alkalmaznak azért, hogy a nők szorongását erősítve növeljék eladásaikat, miközben az egészségről és boldogságról papolnak. 

„Elhitetik, hogy ha megvesszük Gwyneth Paltrow dolgait, úgy nézünk ki és olyanok leszünk, mint ő” – magyarázta Raphael a wellness ipar módszereit. „Sok esetben a termékek és gyakorlatok a félelemkeltésen alapulnak. Megijeszteni a vásárlót, hogy bizonyos kémiai anyagok mérgezőek, anélkül, hogy kitérnének arra, valójában hogyan működnek a hatóanyagok és miből mennyi is van a termékekben.”

wellness-ipar-3-atveres

Gwyneth Paltrow a táplálékkiegészítők, Jessica Alba a természetes kozmetikumok frontján helyez nyomást a nőkre, akiknek még a bioételek miatt is illik rosszul érezni magukat

Raphael kiemelte, melyik az a három leggyakoribb módszer, amivel a wellness ipar ráveszi a nőket, hogy haszontalan, drága, ráadásul néha veszélyes dolgokat vegyenek meg az egészség nevében.

Azokat a nőket célozzák, akik úgy érzik, az orvosuk nem foglalkozik velük

Raphael szerint nem csak úgy tűnik, a nőket sokszor afelé tereli az egészségügyi rendszer, hogy alternatív gyógymódokat keressenek, mert tüneteiket, problémáikat sokszor nem veszik komolyan. Az orvoslásnak még sokat kell tanulnia a női testről, a tünetek felismerését, gyógyszerezést, de a kutatásokat is férfiakra szabják még mindig. 

Ebből csinál üzletet sok alternatív gyógyászati vállalat, ám termékeiket gyakran releváns tudományos bizonyítékok nélkül dobják piacra, így arra sincsen bizonyíték sok esetben, hogy ezek valóban használnak.

Vegyük például az egyik legismertebb példát, a Goopot, Gwyneth Paltrow trendi wellness és életmód márkáját. Az első napján a Goop táplálékkiegészítő üzletága 100 ezer dollár értékben adott el méregdrága termékeket, melyek hatásosságára vajmi kevés bizonyíték van. Ennek Paltrow meg is fizette az árát: a polgári peres eljárásban 2018-ban 145 ezer dollár büntetés fizetésére kötelezték, amiért olyan termékeket reklámozott, melyek hatásosságára nincs tudományos bizonyíték. 

Raphael szerint a táplálékkiegészítők lehetnek a legveszélyesebb része a wellness trendeknek, mivel ha orvosi felügyelet nélkül vagy olyan termékeket vásárolunk és szedünk be, melyek nem bevizsgáltak, komoly egészségügyi problémákat okozhat. Több kardiológus is beszámolt már arról, hogy sokszor fiatal emberek kerülnek eléjük szívproblémákkal, melyet növényi táplálékkiegészítők okoztak. „Másik veszélye az alternatív medicináknak, hogy az emberek az orvos helyett használják ezeket, így elmarad a valódi gyógykezelés” – tette hozzá Raphael. 

Olyan természetes termékeket ajánlanak, melyek veszélyesebbek, mint a szintetikus változat

A természetes szépség mozgalom az elmúlt évtizedben affelé terelte a nőket, hogy nemet mondjanak a laboratóriumi összetevőknek. A milleniál nők háromnegyede szerint a természetes összetevők nagyon fontosak, amikor kozmetikumokat választanak, derült ki egy 2018-as közvéleménykutatásból

Ezt tükrözi a kultkedvenccé vált Supergoop! és Jessica Alba kozmetikai márkájának, a Honest Beauty-nak a felívelése. Ezek a tiszta márkák – sok más mellett persze – azzal hirdetik magukat, hogy minden szintetikus összetevőtől mentesek, mint például a parabénok és ftalátok (melyeket tartósítószerként használnak a szépségiparban). A kutatások szerint azonban nagy mennyiségben és hosszú távon alkalmazva betegségeket okozhatnak. 

Ugyanakkor az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) vizsgálatai nem találtak a kozmetikumokban akkora mennyiséget ezekből a vegyületekből, mely egészségügyi kockázatot jelenthetne. Ráadásul mind az Európai Unió, mind az amerikai szövetségi kormány szabályozza, milyen anyagok lehetnek egyes termékekben, és melyek azok, amiket tilos használni, mert mérgezőek és egészségügyi kockázatot okoznak. 

Tartósítószer nélkül vagy természetes alternatívákkal helyettesítve a ftalátokat és parabénokat, a kozmetikumok hamarabb megromlanak és nagyobb a bakteriális fertőzés esélye, jobban oda kell figyelni arra, meddig őrzik meg minőségüket az egyes kozmetikumok, nem célszerű a lejárati időn túl használni ezeket. 

A bőrgyógyászok arra figyelmeztetnek, hogy a növényi vagy természetes összetevők a szépségipari termékekben nagyobb eséllyel irritálják a bőrt, okoznak kiütéseket, pattanásokat.

Nem bio ételt adsz a gyereknek? Rossz anya vagy!

Egyre tudatosabbak a nők azzal kapcsolatban, milyen ételek kerülnek a családjuk asztalára. A bioétel márkák vagy olyan vállalatok, melyek kevesebb vegyszert használnak a növénytermesztésben, tisztában vannak azzal, hogy az anyák mennyire szoronganak gyermekük biztonsága és egészsége miatt, és ebből a szorongásból profitálnak: az amerikai Consumer Reports fogyasztási mérésekkel foglalkozó közvéleménykutató becslése szerint az organikus ételek 47 százalékkal drágábbak, mint a nem organikus vagy bio változataik. 

A tudományos bizonyítékok viszont nem támasztják alá, hogy ezért az árért feltétlenül jobbak, egészségesebbek is lennének. Az FDA vizsgálatai szerint a növényvédő szerek, melyeket ma használnak, nem jelentenek közegészségügyi veszélyt, a legtöbb élelmiszernél nem is használnak annyi vegyszert, amennyit megengednének a szigorú biztonsági szabályozások. A kutatások azt sem igazolják, hogy a bio zöldségben és gyümölcsben több vagy jobb tápanyag lenne. „A bio ipar azt használja ki, az anyák aggódnak, megfelelően etetik-e gyermekeiket és rettegnek, mivel a vállalatok igyekeznek minél félelmetesebb képet festeni a növénytermesztésben használt szintetikus vegyszerekről.”

Forrás: Insider Fotó: Getty Images, Honest Beauty, Goop

Olvass tovább!