Elgondolkodtató szülői tanácsok Shakirától

2019. február 08.
Shakira most szombaton ünnepelte 42-ik születésnapját. Ennek alkalmából összegyűjtöttük a legjobb szülői tanácsokat tőle.

Fotó: Profimédia – Red Dot

Hogyan változtatta meg az anyaság?

„Ma már minden a gyerekeim körül forog. Ez egy más dimenziója a szeretetnek, leírhatatlan. Az anyaság segített nekem, hogy fegyelmezettebb legyek, hogy egy kis rendszert vigyek az életembe.”

A legjobb szülő tanács, amit hallott

„Minden fejlődési szint alapja – társadalmi, érzelmi, fizikai – a szeretet bőségétől függ. A szeretetből nem tudsz túl sokat adni.” 

Az anyaság kihívásai

„Én  az ”anyatigris” kategóriába tartozom, állandóan segítséget, információkat keresek és olvasok online. Egyáltalán nem könnyű anyának lenni. Az egyik legnehezebb dolog amit életemben csináltam. Túl vagyok már számtalan fellépésen, szerepeltem különböző összetételű közönség előtt, találkoztam tekintélyes, nagyhatalmú vezetőkkel akik társaságába szorongtam is egy kicsit de ez a szorongás semmi ahhoz képest amit anyaként érzek. Minden nap elgondolkozom, hogy vajon jól csinálom-e. Szeretnék folyamatosan fejlődni a világ legnehezebb munkájában, az anyaságban.”

A fontossági sorrend változása

„Az anyává válás arra kényszerített, hogy újrarendezzem az életem, és helyet csináljak olyan dolgoknak, melyek a legfontosabbak, miközben rájöttem, hogy vannak olyanok, melyeket elengedhetek és a világ nem fog összedőlni.”

Utazás gyerekekkel

„Mielőtt elviszem őket egy hosszú útra, mérlegelem, hogy mi a jó a számukra és mi nem. Bár ha rajtam múlna, magammal vinném őket mindenhova. Egyébként általában biztosra megyek, viszem minden vitaminjukat és minden olyan dolgukat, melyek kedvesek nekik, így a környezetváltozás nem annyira megrázó.”

Minden pillanat megörökítése

„Milánnal a legemlékezetesebb pillanatok egyike az volt, amikor képes lett felismerni a tárgyakat a tanulókártyákon. 6 éves korában kezdtük, és rögtön ráérzett. Sashánál rájöttem, hogy zenei beállítottságú, és belső késztetése is van rá, még dobon is játszik! Ezeket és sok már pillanatot is dokumentáltam. Megrögzött vagyok e téren.

Felkészülés a gyerekvállalásra

„Bevallom, hogy én azon anyák közé tartozom, akik az összes könyvet elolvasták és minden terhességi applikációt letöltöttek, mielőtt megszületett a babájuk. Ezek tanulságosak, és örülök, hogy elolvastam őket. Véleményem szerint fontos, hogy ismereteket szerezz önmagad számára. Azonban megpróbálni megjósolni, hogy milyen lesz a gyereked épp oly felesleges, mintha konzultálnál egy kristálygömbbel. Nincsenek jó tanácsok, hogy hogyan legyél szülő. Biztosan követtem el hibákat én is, és a jövőben sok dolog van, amit igyekszem majd jobban csinálni. De ha ki kellene emelni egy dolgot, melyre nem tanít meg egyik könyv sem az-az, hogy kövesd a szíved dobbanását, az ösztöneidet.

Karrierje újraértékelése

„Mióta anya lettem, ez arra kötelezett engem, hogy lépésről lépésre újragondoljam a fontossági sorrendemet; többé már nem ülök délután 3 óráig egy stúdióban, egy dob hangsávot állítgatva, mert megtanultam, hogy lazítanom kell a gyeplőn egy kicsit. Most már van egy családom otthon, és nekik szükségük van rám. Azonban ahelyett, hogy azt érezném, hogy választanom kellett a kettő közül, a gyerekvállalás ténylegesen segített az időm újraszervezésében, és több jelentőséget adott mindennek, amit csinálok – több fegyelmet és átgondoltságot, egyfajta egyensúlyérzetet hozott az életembe.”

Leghőbb vágya szülőként

„A szeretet a legfontosabb dolog. Ez az, ami későbbi életük folyamán a legtöbb hasznot hozza majd nekik. … Ez az a kérdés, amit felteszek magamnak minden reggel, mikor felkelek: „Éreztetem a gyerekeimmel kellően a szeretetem?” Tudom, hogy ez lesz a legfontosabb összetevő, és legnagyobb biztonságot adó dolog az életükben.”

Szerző: Kosztin Emese