Harry herceg anyja nyomdokaiba lépett a taposóaknák elleni harcban

2019. október 02.
Sok ikonikus fotó készült Diana hercegnőről, de az egyik leghíresebb minden bizonnyal az, amelyiken egy angolai aknamezőn lépked. Harry herceg most megidézte édesanyja szellemét, és afrikai körútján ellátogatott ugyanarra a területre, melyet azóta sem tisztítottak meg a taposóaknáktól.

1997-ben készült Diana hercegnőről az a híres fotó, melyen testpáncélt és rostélyos sisakot viselve sétál keresztül egy angolai aknamezőn. A hercegnő a Halo Trust jótékonysági szervezet képviseletében igyekezett felhívni a figyelmet a taposóaknákra, hiszen ez a szervezet azt tűzte ki célul, hogy segít a háborús konfliktus sújtotta országoknak az újjáépítésben, különös tekintettel az elaknásított területek megtisztítására, hogy így mentsenek életeket.


A Diana halálát követő években fia, Harry herceg is számos alkalommal dolgozott együtt a Halo Trust-tal. Nem volt ez másképp mostani angolai útján sem, amikor a feleségével, Meghan Markle-lel és fiával, Archie-val a dél-afrikai régióba tett körútján maga is ellátogatott az egyik angolai aknamezőre, és a jótékonysági szervezet védőöltözetében édesanyjához hasonlóan végigsétált rajta.


Nem ez az első alkalom, hogy Harry herceg egy elaknásított területre látogat. A mozambiki Cahora Bassára is tett hasonló utat 2010-ben, ám ez az angolai vizit édesanyja történelmi pillanata miatt sokkal különlegesebb az eddigieknél. A Halo Trust felidézte, hogy Diana hercegnő látogatása mekkora nemzetközi figyelmet hozott a taposóaknák ügyének, és nem sokkal a hercegnő utazása után alá is írták a taposóaknák betiltásáról szóló ottawai egyezményt.

Több mint két évtizeddel később Harry herceg folytatja a küzdelmet, hogy világszerte betiltsák a gyalogsági aknák alkalmazását, hiszen több nagyhatalom a mai napig nem csatlakozott még az egyezményhez. Az eseményen készült fotók azt a szoros kapcsolatot is megmutatják, ami a herceg és édesanyja között a mai napig tetten érhető, például az Afrikáért és az afrikai emberek iránt való mély elköteleződésükben. 

Fotó: Getty Images