Amber Heard fellázadt az Instagram cenzúrája ellen

2019. október 25.
Miután az Instagram cenzúrázta és törölte Amber Heard fotóját, melyen blézere alól kivillant egyik mellbimbója, Jason Momoa képével vágott vissza, felhívva a figyelmet a közösségi oldal kettős mércéjére. Ám az ügy korántsem ilyen egyszerű és egyértelmű.

Egy művészi fotóval vétett Amber Heard az Instagram ellentmondásos mellbimbó-megjelenítési szabályai ellen. A közösségi oldal eltávolította a szerintük problémás fotót. A színésznő Jason Momoa póló nélküli képével vágott vissza, és összefogásra buzdít a kettős mérce ellen.

Kirobban az mellbimbó-vita
Matthew Welch fotóját posztolta Amber Heard az Instagramra, melyen a színésznő fekete blézert visel blúz nélkül, így egyik mellbimbóját is megmutatva. A kép az Interview magazin és a Saint Laurent közös munkájaként készült, az Instagram azonban cenzúrázta és gyorsan eltávolította a művészi fotót. Ám Amber Heardöt nem olyan fából faragták, hogy könnyen feladja.  Miután a közösségi oldal eltávolította a problémásnak ítélt posztot, a színésznő újra feltette a képet, ám ezúttal Jason Momoa fejét és testét szerkesztette a sajátja helyére.

“Tisztelegve az IG következetes és méltányos női mellbimbók elleni szabályai előtt” – írta gúnyosan a kép mellé. “Úgy döntöttem, hogy készítek egy olyan montázst, amely megfelel az Instagram szigorú meztelenség elleni előírásainak és oly óvatos nemi szabályozásának” – tette hozzá Amber Heard.  A színésznő az eredeti fotót a Jason Momoává szerkesztett kép mellé illesztve feltette az Instagram Story-jába is, hozzá fűzve a kérdést: “Van különbség?” Az egyik lehetséges válasz a követőknek az volt, “Igen, egyik művészet”, a másik pedig “Ez a szabály hülyeség”.

Kritikus hangok és a mozgalom
A legtöbben azt kifogásolják a közösségi oldal eljárásában, hogy ezt a szabályt már rég túlhaladta a társadalom, és egyenlőtlenül megkülönbözteti a két nemet. Ez inspirálta a Free the Nipple (Szabadságot a Mellbimbóknak) mozgalmat is. Több híresség is beállt mögé, Emily Ratajkowski, Chrissy Teigen és Chelsea Handler modellek is feszegették már a közösségi oldal szabályait, hogy a női testnek nagyobb társadalmi elfogadást harcoljanak ki, illetve rámutassanak arra, hogy az Instagramot is tulajdonló Facebook milyen kettős mérce mentén kezeli a nőket és a férfiakat.

Cicaharccá fajult vita
A Heard-ügy azonban nem is olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Amber Heard képét nem azonnal távolították el a közösségi oldalról. Egy kis belga fehérneműcég, a La Fille d’O jelentette a színésznő fotóját az Instagramnál, mint szabálysértő posztot. Majd miután nem történt semmi, a cég célzottan kérte követőit, hogy jelentsék a fotót minél többen. A belga vállalat így akart rámutatni ugyanis az Instagram szeszélyes természetére. Szerintük ugyanis a közösségi oldal a kevésbé ismert művészek, fotósok, modellek és cégek posztjait sokkal erősebben és gyakrabban cenzúrázzák, mint a hírességekét, például Amber Heard ominózus mellbimbós fotóját.

“Menő, menő – szeretem mikor a nők támogatják a nőket” – írta válaszul a színésznő az ellene folyó kampányra. “Hölgyeim, ha valaha megszégyenítenek a mellbimbód miatt, három dolgot tehetsz. 1. jelented a másik nőt, 2. megpróbálsz összefogni a többi nővel, hogy együtt harcoljátok ki a férfiakéval azonos jogokat, 3. használd az erre fordított energiát például a rendszer megváltoztatására” – zárta le a cicaharcot Heard.

Forrás: Insider
Fotó: Getty Images