Amber Heard fellázadt az Instagram cenzúrája ellen

2019. október 25. |

Miután az Instagram cenzúrázta és törölte Amber Heard fotóját, melyen blézere alól kivillant egyik mellbimbója, Jason Momoa képével vágott vissza, felhívva a figyelmet a közösségi oldal kettős mércéjére. Ám az ügy korántsem ilyen egyszerű és egyértelmű.

Egy művészi fotóval vétett Amber Heard az Instagram ellentmondásos mellbimbó-megjelenítési szabályai ellen. A közösségi oldal eltávolította a szerintük problémás fotót. A színésznő Jason Momoa póló nélküli képével vágott vissza, és összefogásra buzdít a kettős mérce ellen.

Kirobban az mellbimbó-vita
Matthew Welch fotóját posztolta Amber Heard az Instagramra, melyen a színésznő fekete blézert visel blúz nélkül, így egyik mellbimbóját is megmutatva. A kép az Interview magazin és a Saint Laurent közös munkájaként készült, az Instagram azonban cenzúrázta és gyorsan eltávolította a művészi fotót. Ám Amber Heardöt nem olyan fából faragták, hogy könnyen feladja.  Miután a közösségi oldal eltávolította a problémásnak ítélt posztot, a színésznő újra feltette a képet, ám ezúttal Jason Momoa fejét és testét szerkesztette a sajátja helyére.

“Tisztelegve az IG következetes és méltányos női mellbimbók elleni szabályai előtt” – írta gúnyosan a kép mellé. “Úgy döntöttem, hogy készítek egy olyan montázst, amely megfelel az Instagram szigorú meztelenség elleni előírásainak és oly óvatos nemi szabályozásának” – tette hozzá Amber Heard.  A színésznő az eredeti fotót a Jason Momoává szerkesztett kép mellé illesztve feltette az Instagram Story-jába is, hozzá fűzve a kérdést: “Van különbség?” Az egyik lehetséges válasz a követőknek az volt, “Igen, egyik művészet”, a másik pedig “Ez a szabály hülyeség”.

Kritikus hangok és a mozgalom
A legtöbben azt kifogásolják a közösségi oldal eljárásában, hogy ezt a szabályt már rég túlhaladta a társadalom, és egyenlőtlenül megkülönbözteti a két nemet. Ez inspirálta a Free the Nipple (Szabadságot a Mellbimbóknak) mozgalmat is. Több híresség is beállt mögé, Emily Ratajkowski, Chrissy Teigen és Chelsea Handler modellek is feszegették már a közösségi oldal szabályait, hogy a női testnek nagyobb társadalmi elfogadást harcoljanak ki, illetve rámutassanak arra, hogy az Instagramot is tulajdonló Facebook milyen kettős mérce mentén kezeli a nőket és a férfiakat.

Cicaharccá fajult vita
A Heard-ügy azonban nem is olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Amber Heard képét nem azonnal távolították el a közösségi oldalról. Egy kis belga fehérneműcég, a La Fille d’O jelentette a színésznő fotóját az Instagramnál, mint szabálysértő posztot. Majd miután nem történt semmi, a cég célzottan kérte követőit, hogy jelentsék a fotót minél többen. A belga vállalat így akart rámutatni ugyanis az Instagram szeszélyes természetére. Szerintük ugyanis a közösségi oldal a kevésbé ismert művészek, fotósok, modellek és cégek posztjait sokkal erősebben és gyakrabban cenzúrázzák, mint a hírességekét, például Amber Heard ominózus mellbimbós fotóját.

“Menő, menő – szeretem mikor a nők támogatják a nőket” – írta válaszul a színésznő az ellene folyó kampányra. “Hölgyeim, ha valaha megszégyenítenek a mellbimbód miatt, három dolgot tehetsz. 1. jelented a másik nőt, 2. megpróbálsz összefogni a többi nővel, hogy együtt harcoljátok ki a férfiakéval azonos jogokat, 3. használd az erre fordított energiát például a rendszer megváltoztatására” – zárta le a cicaharcot Heard.

Forrás: Insider
Fotó: Getty Images

Szólj hozzá te is!

Még több Sztárok