Lena Dunham nyíltan vallott gyógyíthatatlan betegségéről

2019. november 06.
Megszokhattuk Lena Dunhamtől, hogy nyíltan beszél olyan dolgokról is, melyekről mások általában szemérmesen hallgatnak. A színésznő krónikus betegségéről, az Ehlers-Danlos szindrómáról is érzelmes posztban vallott, miután egy paparazzi lefotózta, ahogy bottal a kezében indul orvosához.

A paparazzik felvételein kék hálóinget, szürke papucsot visel Lena Dunham, miközben botra támaszkodva indul el otthonról. “Választhatom azt, hogy szégyenkezem a lesifotósok képei miatt, valószínűleg elsősorban ezért tette közzé az, aki megtette. Ám én egyáltalán nem érzem ezt szégyennek” – írta a kép mellé közösségi oldalán a 33 éves színésznő.

“Hazudhatnék is, hogy ez egy korai halloween kosztüm volt csak (Értitek?! Olyan nőnek öltöztem, aki épp a floridai börtönt hagyja el, ahova a férje meggyilkolása miatt zárták, és most próbál mozgáskorlátozott jogosítványt szerezni) – viccelt Dunham a fotókkal. – Ám az igazság az: ilyen az élet, amikor a krónikus betegségemtől szenvedek.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

I could choose to be embarrassed by these paparazzi pics- I mean, that’s probably the point of someone publishing them in the first place- but I’m really not. I could lie and say it was an early Halloween look (Don’t you get it? I’m going as a con woman leaving a Florida Keys jail after being acquitted of murdering her husband, and now she’s trying to get disability license plates.) But the truth is just: This is what life is like when I’m struggling most with chronic illness. An Ehler-Danlos syndrome flare means that I need support from more than just my friends… so thank you, sweet cane! For years, I resisted doing anything that would make my physical situation easier, insisting that a cane would “make things weird.” But it’s so much less weird to actually be able to participate than to stay in bed all day. And yes, you’d better believe I’m wearing my nightgown. I was walking four feet to the car to go to the doctor and I wanted to be full cozy. I mean, didn’t Bieber wear hotel slippers for like five years? Yeah, so I can wear my glamour nighty for two hours. And then an hour later, I’m in a meeting look tackling the job I love. That’s the two-fold life of a woman with chronic illness; we still rock our dreams and goals and passions (and fashions) and we live many lives in one day. Tell me about your day!

Lena Dunham (@lenadunham) által megosztott bejegyzés,

“Az Ehler-Danlos szindróma fellángolása azt jelenti, hogy támogatásra van szükségem, és nem csak a barátaimtól… szóval, köszi, édes botom! Évekig elutasítottam mindent, ami megkönnyítette volna a fizikai helyzetemet, a botról is azt gondoltam, hogy fura lenne. Ám sokkal kevésbé fura élni az életet ilyenkor is, mint egész nap az ágyban feküdni” – folytatta Lena Dunham.

A színésznő azt is megmagyarázta, miért a hálóruhájában lépett az utcára. Lena Dunham teljesen jogosan azt válaszolta a kérdésre, hogy ha Justin Bieber szobapapucsot viselhet bárhova, ő miért ne tehetné? “Igen, jól gondoljátok, hogy a hálóköntösömet viselem. Négy lépést sétáltam a kocsiig, hogy az orvoshoz menjek, és teljesen kényelmesen akartam érezni magam. Bieber nem papucsot hord mindenhova öt éve? Szóval én is viselhetem plusz két órát a pizsamámat, úgy gondolom” – magyarázta el Dunham. 

Az instagramos galéria egy második képet is tartalmaz, melyen a színésznő pár órával később egy kétrészes kék kosztümben látható a kertjében. “Két órával később, mikor egy munkával kapcsolatos találkozóra indulok. Ez a krónikus betegséggel küzdő nő két élete. Attól még, hogy a betegséggel küzdünk, ugyanúgy vannak álmaink és céljaink, szenvedélyünk, és több életet megélünk egy nap” – zárta mondandóját Lena Dunham.

Az Ehler-Danlos szindróma egy ritka örökletes kórkép, mely kötőszöveti rendellenességeket okoz. A betegségre nincs gyógymód, a tüneteket lehet kezelni és együtt élni velük. 

Forrás: Marie Claire Australia
Fotó: Getty Images