Leonardo DiCaprio visszavágott a brazil elnöknek

2019. december 03.
Leonardo DiCaprio nyilvánosan válaszolt Jair Bolsonaro brazil elnöknek, aki azzal vádolta meg a színészt, aki hosszú évek óta elkötelezett és harcos környezetvédő, hogy ő áll az amazóniai esőerdőkben hatalmas pusztítást végző tűzvész mögött.

“Ez a Leonardo DiCaprio menő srác, igaz? Pénzt adott, hogy felgyújtsák az Amazonas menti esőerdőket” – mondta a szélsőjobboldali nézeteket valló brazil elnök, Jair Bolsonaro egyik nagy port kavaró nyilatkozatában. Később élő videobejelentkezésben ismételte meg kijelentését, melyre bizonyítékokat felmutatni nem tudott ugyan, mégis erőteljesen hangoztatta. Leonardo DiCaprio mellett a WWF környezetvédelmi világszervezetet is megvádolta azzal, hogy fizettek a tűzoltóknak olyan képek elkészítéséért, melyekkel fokozhatták az emberek adományozó kedvét.


Leonardo DiCaprio, aki 5 millió dollárt juttatott az amazóniai erdőtüzekben érintett közösségeknek saját szervezetén keresztül a nyár folyamán, határozottan tagadta, hogy a WWF-en vagy bármely más szervezeten keresztül fizetett volna. A brazíliai esőerdők megmentését azonban továbbra is támogatja, hiszen ezek kulcsfontosságúak a klímaváltozás elleni harcban, és a föld oxigénjénének 20 százalékát állítják elő. “Az amazóniai krízis során a brazil embereket támogattam és támogatom, hogy így segítsem a munkájukat, melyet a természet és a kulturális örökségük megmentése érdekében végeznek” – jelentette ki DiCaprio. “Támogatom a bennszülött brazil közösségeket, a helyi önkormányzatokat, tudósokat, tanárokat és azokat az embereket, akik fáradhatatlanul dolgoznak az esőerdőkért és Brazília jövőjéért” – írta az Oscar-díjas színész nyilatkozatában.
A WWF is leszögezte hivatalos nyilatkozatban, hogy Leonardo DiCaprio nem adományozott a szervezetüknek, és hazugság minden olyan állítás, melyben felmerül velük kapcsolatban a színész neve.
A brazil elnök azután vádolta meg Leonardo DiCapriót és a WWF-et, miután letartóztattak négy önkéntes tűzoltót, akiket állítólag azért béreltek fel, hogy felgyújtsák az erdőt. Ám a legtöbb környezetvédő szerint a tüzeket azok a farmerek és gazdák okozták, akik égetéssel tisztítják meg a földet az esőerdőktől, hogy így terjeszkedhessen a gazdaságuk.

Fotó: Getty Images