Jane Fonda utolsó tüntetése rengeteg hírességet hozott össze

2020. január 13.
Múlt pénteken utoljára szólított fel a környezet védelmére a washingtoni Capitolium lépcsőjén Jane Fonda, ám minden eddiginél több híresség támogatta jelenlétével a színésznőt. Joaquin Phoenix, Martin Sheen és Susan Sarandon is az első sorban állt az utolsó Fire Drill Friday-en.

Október közepe óta minden pénteken tüntetett a washingtoni Capitolium lépcsőjén Jane Fonda, hogy így hívja fel a figyelmet a klímaválság megoldásának sürgetésére. Nem kellett egyedül állnia ezúttal sem. Az utolsó meghirdetett Fire Drill Friday-en a friss Golden Globe-díjas Joaquin Phoenix mellett Martin Sheen, Susan Sarandon, Amber Valletta és Saffron Burrows is csatlakozott az aktivistákhoz.

“Te jó ég! Ez az utolsó tüntetésünk – bár nem a végső Fire Drill Friday, ám Washingtonban az utolsó tüntetésünk egy időre” – mondta Jane Fonda a Twitterén közzétett videóban az esemény előtt. A 82 éves színésznő október közepén vezette a demonstrációkat, melyek mindig a klímaválság különböző aspektusaira koncentráltak. Az utolsó tüntetést a fosszilis üzemanyagokat támogató iparágak elleni figyelemfelhívásnak szentelték például.


A rendőrség előre be nem jelentett demonstráció miatt ezúttal is több embert letartóztatott. Jane Fondát minden pénteken bilincsben vezették el, mióta a tüntetéssorozat elkezdődött. Most 147 embert tartóztattak le és bírságoltak meg. Bár nem hoztak nyilvánosságra neveket, a Fire Drill Friday szervezői a CNN-nek elismerte, hogy Joaquin Phoenix és Martin Sheen is a letartóztatottak között volt.

Joaquin Phoenix beszédet is mondott a tüntetésen, melyben a hús- és tejipar ellen szólalt fel. “Úgy vélem, mindenki elgondolkozott már azon, mit tehet a klímaváltozás elleni harcban. Van valami, amit már ma, most azonnal és holnap is megtehetünk azzal, hogy megválogatjuk, mit vásárolunk. Úgy vélem, ez könnyen teljesíthető dolog” – mondta a színész a tüntetésen. “Sokat küzdök néha, hogy megtaláljam, mit tudok tenni. Vannak dolgok, amiket nem tudok elkerülni. Repülővel érkeztem ma ide – vagy tegnap este, inkább -, ám az étkezési szokásaim megváltoztatása olyan dolog, amit megtehetek. Ezért bátorítok mindenkit arra, hogy csatlakozzon ebben hozzám” – folytatta Phoenix.


Nem ez volt az első alkalom, hogy a 45 éves színész erről a témáról beszélt. A Golden Globe – díjátadón, ahol a legjobb férfi színésznek járó díjat vehette át, köszönőbeszédében is abbéli örömét fejezte ki, hogy a gálán tisztán növényi alapú vacsorát szolgáltak fel. “Nagyon örülök annak a döntésnek, hogy ma este növényi alapú a felszolgált étel. Ez nagyon fontos lépés” – nyilatkozta a riportereknek a Joker színésze, aki azt is elmondta, hogy az egész díjátadó szezonban ugyanazt a Stella McCartney szmokingot viseli majd, hogy ezáltal is kevesebb szemetet termeljen. A szavát pedig állta is, hiszen a soron következő gálán, a Critics’ Choice Awards-on – ahol szintén megnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat –  is ugyanezt az öltözéket viselte a hétvégén.

Nem csupán a felsorolt hírességek vettek részt a rendszeres pénteki tüntetéseken. Október közepe óta Jane Fonda mellett megjelent már Sally Field, Lily Tomlin, Ted Danson, Catherine Keener, Sam Waterston, June Diane Raphael, Marg Helgenberger, Rosanna Arquette, Piper Perabo, Diane Lane, Amber Valletta, Paul Sheer és Iain Armitage is.

Forrás: E! Online, People
Fotó: Getty Images