George Clooney megszólalt a gyermekmunka-ügyben

2020. február 28.
Egy nyomozás kiderítette, hogy a Nespresso kávéültetvényein gyerekeket is dolgoztatnak. George Clooney, aki régóta a cég arca, meglepett és szomorú a feltárt gyerekmunka miatt.

„Úgy nőttem fel, hogy 12 éves koromtól kezdve dohányföldön kellett dolgoznom, így különösen odafigyelek az olyan ügyekre, amelyek a mezőgazdasági termeléssel és a gyermekmunkával kapcsolatosak” – mondta George Clooney közleményében.


A brit Channel 4 készített ugyanis egy dokumentumsorozatot Dispatches (Jelentések) címmel, amelyben tudósítás készült hat, a Nestlé (a Nespresso anyacége) számára termelő guatemalai kávéültetvényről is, amelyeken gyerekeket is dolgoztatnak. A hollywoodi színész pedig hosszú évek óta tulajdonképpen a Nespresso arca.

„Ezért csatlakoztam hét évvel ezelőtt a Nespresso fenntarthatósági tanácsához az Esőerdő Szövetséggel, a Nemzetközi Fair Trade és az Egyenlő Munka Szövetséggel egyetemben, hiszen ezeknek egyaránt az a célja, hogy a mezőgazdasági termelők, farmerek életét javítsák. Hogy a farmok fenntarthatóbbak, biztonságosabbak legyenek és több bevételük legyen” – folytatta Clooney. 

„Az igazság az, hogy a kávétermelők számára ez a program hihetetlenül pozitív. Ezt is észben tartva, nagyon fontos, hogy vannak olyan tehetséges oknyomozó újságírók, akik megmutatják, hol tartunk. Tudtuk, hogy ez hatalmas munka, amikor hét évvel ezelőtt belevágtunk, és őszintén meglepett, elszomorított a feltárt történet. Tisztán látszik, hogy ennek az ügynek és a cégnek még van min dolgoznia. És ezt a munkát el fogjuk végezni.”


„Remélem, hogy az újságíró folytatja majd a nyomozást ezekben az ügyeken, és pontosan tudósít róla, ha nem történik fejlődés. A cégek felelősségének ellenőrzése és egyensúlya nemcsak magának a vállalatnak a feladata, hanem az olyan független újságíróké is, mint Mr. Barnett, akire számíthat mindenki abban, hogy elszámoltassák a cégeket” – tette hozzá George Clooney.

A Nespresso elmondása szerint egy üzenetet küldtek a cég honlapján keresztül, amelyben tájékoztatták őket előre arról, mit derítettek ki és mi lesz a tévéműsorban, „ám nem tartalmazott elegendő információt az üzenet ahhoz, hogy azonosíthassuk a farmot és meggyőződjünk róla, hogy valóban a vállalatnak szállít”.

„A Nespresso a zéró tolerancia elvét követi a gyermekmunkával kapcsolatban. Elfogadhatatlan. Ahol kétség merül fel azzal kapcsolatban, hogy nem követik a cég által elvárt magas szintet, azonnal cselekszünk. Nem veszünk át kávét a területről addig, míg a nyomozás le nem zárul. Minden ügyben, ahol kiderül hasonló, azonnal lépünk” – áll a cég közleményében.

Forrás: E! Online
Fotó: Getty Images