10 emlékezetes pillanat Diana hercegnő életéből

2020. július 01.
Ma lenne 59 éves Lady Di, a szívek hercegnője. A tragikus autóbalesetben elhunyt walesi hercegné emlékére összegyűjtöttünk néhány érdekességet az életéből.
diana-hercegno

Diana 10 évesen, 1971-ben

Diana Frances Spencer 1961. július 1-én született egy brit arisztokrata családba. Miután szülei elváltak, hol édesanyjánál, hol édesapjánál lakott. Apai ágról II. Károly angol király leszármazottja, de II. Jakab királyhoz is rokoni szálak fűzték. Anyai nagyanyja pedig sokáig Erzsébet anyakirályné udvarhölgye és barátnője volt.

diana-hercegno-karoly-herceg

Diana és Károly esküvője, 1981. július 29-én

16 évesen találkozott először Károly herceggel, aki ebben az időben Diana nővérével, Sarah-val randevúzott. Az iskola befejezése után alkalmi munkái voltak: a nővérénél és barátnőinél takarított, partikon volt hostess, illetve egy óvodában lett kisegítő.

diana-hercegno-karoly-herceg

Diana és Károly 1981-ben a nászútjukon

Károly herceggel házasságuk előtt mindössze 13 randijuk volt, az első randevú után ráadásul Diana egyáltalán nem volt elragadtatva. A második randira is csak azért volt hajlandó, mert nagyon megsajnálta a terrortámadásban meggyilkolt Lord Mountbatten temetésén egyedül bandukoló Károlyt.

diana-hercegno-john-travolta

Diana és John Travolta ikonikus tánca 1985-ben, a Fehérházban

Károly és Diana eljegyzésére 1981. február 24-én került sor, majd a Szent Pál-bazilikában házasodtak össze 1981. július 29-én. Mindenki álompárként tekintett rájuk, és bár Károly a házasságuk kezdeti időszakában valóban hűséges volt Dianához, nem kellett sok idő, hogy régi szerelme, Camilla Andrew Parker Bowles ismét feltűnjön az életében.

diana-hercegno-harry-herceg

Diana és Harry herceg, 1987-ben

1986-ban már látszott, hogy Károly és Diana házassága nem működik. Diana ebben az időben a királynőhöz fordult, akivel szipogva közölte, hogy elmúlt a szerelem. „Nem tudom, hogy mit tegyek” – mondta neki a hercegnő. „Nem tudom, hogy mit tegyél” – felelte erre Erzsébet királynő.

diana-hercegno-karoly-herceg

Diana és Károly, 1990-ben

Az 1980-as évek végére Diana és Károly házassága végleg tönkrement. Károly ismét viszonyt kezdett korábbi szeretőjével, Camillával és ekkor már Diana is másba volt szerelmes, bár a viszony plátói szinten maradt.

diana-hercegno

Diana 1993-ban Zimbabwéban menekülteknek segít

1992-ben Károly herceg és Diana bejelentették, hogy különválnak. Három évre rá Camilla  is véget vetett a házasságának, ugyanebben az évben pedig Diana így fogalmazott egy interjúban: „Hárman voltunk ebben a házasságban, szóval egy kicsit zsúfolt volt már”.

diana-hercegno

Diana 1994-ben

Károly herceggel kötött házasságával Diana egy csapásra nemzetközi hírességgé vált. Állandóan a média érdeklődésének középpontjában állt, az őt körülvevő figyelem pedig a válásuk után sem lankadt. Az emberek Diana iránti rokonszenve töretlen maradt, köszönhetően a hercegnő rendszeres jótékonysági rendezvényeinek és szociális elkötelezettségének.

diana-hercegno

Diana 1995-ben

1996. augusztus 28-án véglegesített a válást, ami után Diana mintegy 17 millió fontot kapott, valamint aláírt egy titoktartási záradékot, miszerint innentől kezdve nem beszél rémálommá vált házasságának részleteiről.

diana-hercegno

Dodi al Fayed és Diana 1997-ben Saint-Tropez-ban, nem sokkal a tragikus balesetük előtt

Lady Diana és szerelme, a multimilliomos Dodi al Fayed 1997. augusztus 30-án Franciaországban a Place de L’Alma alatt futó alagút 13. oszlopánál egy végzetes autóbalesetben vesztették életüket. Aznap este a pár vacsorázni indult, ám a fotósok hada minden lépésüket követte. Szerették volna lerázni a paparazzikat, ezért döntöttek úgy, hogy áthajtanak a Pont de l’Alma alagúton. A sofőr azonban elveszítette az irányítást az autó felett, és nekicsapódtak egy oszlopnak. A fotósok még a rendőrség és a mentők kiérkezése előtt ellepték a helyszínt, de nem próbáltak meg segíteni a súlyosan sérült hercegnőnek.

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images