Twiggy elárulta ikonikus pixie frizurájának történetét

2020. augusztus 31.
A Barry Lategan által készített portré indította el Dame Lesley Lawson, ismertebb nevén Twiggy modellkarrierjét. A jól ismert fotó kulturális mérföldkőnek számít ma már a modellkedés és a szépség világában. Twiggy rövid, oldalt elválasztott pixie frizurája ikonikus, pedig nem állt szándékában az egész karrierjét meghatározó és megváltoztató frizurát vágatnia aznap.

A Table Manners With Jessie Ware című podcastban tette fel a kérdést a két műsorvezető (egy anya-lánya páros, Jessie és Lennie Ware), amely évek óta foglalkoztatta valószínűleg nemcsak őket, hanem az egész világot: vajon szerette egyáltalán Twiggy ikonikus pixie frizuráját?

A világ első szupermodelljeként is számon tartott Twiggy felidézte, hogy kötött ki végül a hajvágásnál, ami meghatározta őt és karrierjét hosszú évtizedekre. „16 éves voltam, amikor bementem egy menő szalonba a Mayfairen. House of Leonard volt a neve. Egy sima mosást és szárítást kértem. Ám nyilvánvalóan nem ez történt végül – kezdte a modell, akitől a szalon tulajdonosa, Leonard megkérdezte, vághatna-e a hajából. – Nem voltam biztos a dologban, ám túl félénk voltam, hogy visszautasítsam.”

„Szerettem a hajam. Egy pillanatig eszembe jutott, nem biztos, hogy akarom, hogy levágják a hajam. Ám nagyon félénk voltam, és egy nagyon előkelő szalonban voltam a Mayfairen. Így nem tudtam kimondani, hogy nem szeretném. Így hát bólogattam” – mesélte Twiggy, aki másnap ment vissza, és hét órán át dolgoztak a frizuráján. Vágták, festették, újravágták a haját, míg végül a védjegyévé vált pixie frizura lett az eredmény, amelyről mai napig ismerjük. 

Bár az elején hezitált, azt mondja, végül megszerette új frizuráját. Barry Lategan fotós nem sokkal ezután készítette Twiggyről a jól ismert portrét, amit Leonard ki is akasztott szalonjában. Egy divatújságíró, Dierdre McSharry itt látta meg a fotót, amelyet a Daily Expressben 1966 arca címmel mutattak meg. A többi pedig innentől történelem.

Olvastad már?

Forrás: Allure
Fotó: Getty Images