Cate Blanchett színésznek tartja magát, nem színésznőnek

2020. szeptember 07.
Az ausztrál színésznő, aki mind színpadon, mind a filmvásznon bizonyította tehetségét, a 2020-as velencei filmfesztiválon, ahol a zsűri elnökeként van jelen, elmagyarázta, miért tartja jó döntésnek a berlini filmfesztivál azon újítását, hogy ezután nem lesznek külön női és férfi kategóriák.

„Mindig színészként aposztrofáltam magam” – mondta Cate Blanchett, miután a The Guardian feltette neki a kérdést, mit szól a berlini filmfesztivál újításához. „Egy olyan generáció tagja vagyok, amelyben a színésznőt mindig valamilyen negatív felhanggal mondták. Ezt kikérem magamnak.”

Az Oscar-díjas színésznő ezután megkérdezte az újságírótól, van-e az olasz maestro szónak női megfelelője, mielőtt maga válaszolta volna meg: nincs. „Úgy vélem, egy jó előadás, az egy jó előadás, teljesen mindegy, milyen az alkotójának a szexuális orientációja, nemi identitása” – mondta Blanchett. 

A színésznő a #MeToo mozgalom és a Time’s Up szószólója a kezdetek óta, talán nem véletlenül tették meg Blanchettet a zsűri elnökévé a velencei filmfesztiválon sem, amelyet korábban sokszor vádoltak szexizmussal és mérgező maszkulinitással. 

Idén jóval több női rendező alkotása versenyezhet az Arany Oroszlán díjért is, soha eddig nyolc női jelölt nem volt még, ami Blanchett szerint egyenes következménye a filmfesztivált ért korábbi vádaknak. 

Tavaly például hatalmas felhördülést váltott ki, amikor Roman Polanski Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy című filmjét is jelölték, és nyert is. A rendezőt ugyanis nemi erőszak bűntettében bűnösnek találtak egy 1978-ban, az Amerikai Egyesült Államokban elkövetett esetben, ám még azelőtt elmenekült az országból, hogy büntetését kihirdették volna.

Olvastad már?

Forrás: Marieclaire.com
Fotó: Getty Images