Lashana Lynch elárulta, mivel jár 007-esnek lenni

2020. november 22.
A Bond-franchise 25. részében a Lashana Lynch által megformált Nomi viseli a 007-es címet. A változás sok rajongót meglepett, rengeteg rasszista támadás érte a színésznőt. Ennek ellenére Lynch úgy gondolja, egy forradalmi változás fontos állomásához érkeztünk.

James Bond-rajongóként nehéz volt szembesülni azzal, hogy idén másodjára is elhalasztották a Nincs idő meghalni premierét. Jelen állás szerint az eredeti megjelenési dátumhoz képest egyéves csúszással, 2021 áprilisában láthatjuk a filmsorozat talán legizgalmasabbnak ígérkező részét. A történet szerint James Bond otthagyja a titkosszolgálatot, békésen él Jamaicán, amikor régi CIA-s barátja, Felix Leiter a segítségét kéri egy küldetésben. A jubileumi epizód főgonoszát az Oscar-díjas Rami Malek alakítja, a 007-es titkosszolgálati utódját pedig a Marvel kapitányból ismert Lashana Lynch.

lashana-lynch-james-bond

Amikor tavaly kiszivárgott a hír, miszerint egy fekete nő „örökli” a 007-es szerepét, Lynch azonnal internetes támadások kereszttüzébe került: felháborodott rajongók rasszista megnyilvánulásaival találkozott minden nap. Ennek következtében egy hétre törölte az összes közösségimédia-alkalmazását, meditált, és csak a családjával találkozott. Azzal vigasztalta magát, hogy az agresszív megjegyzések nem a személyének szólnak: „Én egy fekete nő vagyok. Ha egy másik fekete nő kapta volna ezt a szerepet, ugyanez a beszédmód, ugyanez a támadás jelent meg volna ellene – mondta a Harpers Baazarnak. – Csak emlékeztetnem kellett magamat arra, hogy elindult egy beszélgetés, és hogy részese vagyok valami nagyon-nagyon forradalminak.”

Ezt már láttad?

Az egészen biztos, hogy a film forgatásán senki sem gondolta, hogy ennyire központi téma lesz a rasszizmus, és annak kezelése a premier időpontjában. Lynch biztos abban, hogy művészként mindig őszintének és szókimondónak kell lennie, amikor megosztja tapasztalatait a nyilvánosság előtt, még akkor is, ha ez nem mindig könnyű. Úgy gondolja, a rasszizmussal szembeni látszatintézkedések már elkezdődtek, itt az ideje, hogy a szép szavak mögött valódi tartalom legyen. Láthatóan ehhez tartja is magát, hiszen elárulta, hogy fenntartásai voltak, mielőtt csatlakozott volna a Bond-mozihoz. Tartott tőle, hogy Nomi karaktere nem fogja hitelesen képviselni a fekete közösséget. Nem szerette volna, hogy egyfajta karikatúrává váljon a filmben, ami szerinte sok filmbéli fekete karakterrel megtörténik. Azonban úgy látja, Nomi forradalmi értékeket képvisel: „Kerestem legalább egy jelenetet a forgatókönyvben, amire a fekete közönség bólinthat, tudva, hogy ilyen a valóság. Nagyon örülök, hogy az ő valós életüket képviselem. Minden projektben, amiben részt veszek, függetlenül a költségvetéstől vagy a műfajtól, az általam bemutatott »fekete tapasztalatnak« 100%-osan autentikusnak kell lennie.”

A színésznő hozzátette, dühítőnek tartja, hogy a Black Lives Matter mozgalom után néhány divatmárka hirtelen tömegesen kezdett sötét bőrű modellekkel dolgozni, illetve hogy a streamingplatformokon is egyre több fekete szereplős film jelent meg. Úgy érzi, a cégek nem valódi változást, hanem sikeres marketinget céloznak meg ezekkel a lépésekkel. „Hirtelen mindenki úgy döntött, hogy létezünk. Hol volt ez a szemlélet korábban?”

nincs-idő-meghalni-james-bond

A rajongók már találgatnak: vajon mit jelent a változás a James Bond-széria jövőjére nézve? Az köztudott, hogy a most következő filmben láthatjuk utoljára Daniel Craiget Bond szerepében. Sokan úgy vélik, ez egyfajta kísérlet az alkotóktól, amelyben megvizsgálják, mennyire tud adaptálódni a közönség a fekete és női karakterek előtérbe kerüléséhez. Hiszen az, hogy egy új szereplőt a régi jelenlétében vezetnek be, az óvatosság jele. Az újítással szemben leggyakrabban hangoztatott ellenérv, hogy a sorozat Ian Fleming regénye alapján készült, aminek James Bond, nem pedig Jane Bond a címe.

Mindenesetre izgalmas, hogy mennyit változott az első filmekben még nőket pofozgató Bondot heroikusan bemutató széria az egyenlőségi hullámok következtében.

Íme a Nincs idő meghalni előzetese:

Olvass tovább!