Képeken Erzsébet királynő életének fontos pillanatai

2021. április 21.
Összegyűjtöttük a 96 éves korában elhunyt uralkodó életének emlékezetes pillanatait.

erzsebet-kiralnyo

Elizabeth Alexandra Mary Windsor néven, 1926. április 21-én 02:40 perckor született anyai nagyapja londoni házában. Édesapja VI. György volt, édesanyja pedig Elizabeth Bowes-Lyon. Első keresztnevét édesanyja után, a másodikat Alexandra királyné (apai dédanyja) után, a harmadikat pedig apai nagyanyja, Mária királyné után kapta. Erzsébetnek egyetlen testvére volt, Margit hercegnő. Mivel a kis Erzsébet sokáig nem tudta kimondani a saját nevét, inkább Lilibetnek nevezte el magát, ez a becenév pedig hamar rá is ragadt. A szülei is mindig így szólították, és később a férje, Fülöp is.

erzsebet-kiralnyo

A királynő ereiben magyar vér is csörgedezik, apai nagyanyjának (Teck Máriának) apai nagyanyja ugyanis Rhédey Klaudia erdélyi grófnő volt.

corgi-erzsébet-királynő

Erzsébet hétéves korában, 1933-ban kapta meg az első corgiját, aki a Dookie nevet kapta. Dookie akkor is Erzsébet és húga, Margit társa volt, amikor a második világháború alatt a lányokat titokban a windsori kastélyba menekítették. A hercegnő néhány évvel később, a 18. szülinapjára kapta meg azt a kutyát, Susannát, akinek a leszármazottai egészen az elmúlt évekig a királynő lába körül szaladgáltak.

erzsébet-királynő

Erzsébetet eredetileg nem szánták a trónra, amikor megszületett, nem is úgy ünnepelték, mint egy trónörököst. A nagyapja, V. György uralkodása alatt csak harmadik helyen állt a brit trónöröklési rendben, nagybátyja, Eduárd és apja után. Mivel nagybátyja fiatal volt, mindenki azt gondolta, hogy ha megházasodik és gyerekei születnek, akkor ők öröklik majd meg a trónt. 1936-ban, nagyapja halála után a nagybátyja VIII. Eduárd néven trónra is került, ám még abban az évben lemondott a koronáról, hogy összeházasodhasson egy elvált amerikai nővel, Wallis Simpsonnal. Ekkor lett Erzsébet apja a király, a hercegnő pedig a trónörökös.

erzsebet-kiralyno-fulop-herceg

Erzsébet 1934-ben, Marina görög hercegnő esküvőjén találkozott először Fülöppel. Fülöp ekkor 13, Erzsébet pedig mindössze 8 éves volt. Ezután 5 évig nem látták újra egymást. 1939-ben, amikor Fülöp és Erzsébet ismét találkozott, a fiatal hercegnő rögtön beleszeretett a jóképű tengerésznövendékbe, és hamarosan levelezni kezdtek. Erzsébet és Fülöp távolról rokonok is voltak. Viktória királynő révén harmad unokatestvéri, míg Dánia királyának, IX. Krisztiánnak köszönhetően másod unokatestvéri kapcsolatban álltak.

erzsebet-kiralyno-fulop-herceg

A II. világháború után VI. György engedélyt adott a hercegnek, hogy feleségül vegye lányát, Erzsébetet. 1947. november 20-án Fülöp és Erzsébet összeházasodott.

erzsebet-kiralyno

II. Erzsébetként 1952. február 6-án lépett a trónra. Az ekkor már kétgyermekes családanya az első naptól kezdve nagyon elkötelezett volt az új szerepének, és energikusan látott a munkához. A királynő az uralkodása kezdetén rögtön körbe is utazta a királyságot, valamint felkereste Norvégiát, Svédországot, Portugáliát, Franciaországot, Hollandiát, Dániát és az Amerikai Egyesült Államokat is.

erzsebet-kiralyno-fulop-herceg

Erzsébetnek és Fülöpnek négy gyermeke született: Károly walesi herceg, Anna brit királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf.

erzsebet-kiralyno

Erzsébet húga, Margit hercegnő 2002. február 9-én, 71 évesen agyvérzésben meghalt. Pár héttel később, március 30-án édesanyjuk, Erzsébet anyakirályné is meghalt életének 102. évében.

erzsebet-kiralyno-fulop-herceg

Erzsébet 2002-ben ünnepelte trónra lépésének 50. évfordulóját. Ennél hosszabb uralkodási idővel csak egy brit uralkodó dicsekedhetett, Viktória királynő (63 év és 217 nap). Az ünnepségek keretében ellátogatott Jamaicába, Új-Zélandra, Ausztráliába és Kanadába, valamint körutazást tett Angliában, 70 város érintésével.

erzsebet-kiralyno-fulop-herceg

2015. szeptember 9-én elérte a 23 226-ik napját a trónon, ezzel ő lett Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának leghosszabb ideje trónon ülő uralkodója, és  ezzel megelőzte Viktória királynőt is. (Viktória 1837. június 20-tól és 1901. január 22-ig uralkodott.)

erzsebet-kiralyno-kiralyi-csalad

Fülöpnek és Erzsébetnek a négy gyermekük mellett nyolc unokájuk és tíz dédunokájuk is született. A királyi pár 73 hosszú évet töltött együtt.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!