Egy valódi love story, amely megrengette a királyi családot

2020. július 09.
A férfi összeveszett a testvérével a szerelme miatt. Sógornője neheztelt rá dívás viselkedéséért. Mi zajlott a brit királyi palotában valójában, amikor VIII. Eduárd brit király találkozott Wallis Simpsonnal?

Hat hónappal azután, hogy VIII. Eduárdot Anglia királyává nevezték ki, úgy érezte, megérdemel egy nyaralást, mivel kötelességei és szolgálata rendkívül kimerítő volt. Úgy tervezte, hogy egy Cannes melletti villában tölti pihenését, ám a spanyol polgárháború közelsége miatt ez nem bizonyult jó ötletnek, így ehelyett egy luxusjachtra esett a választása. A Nahlint egy királyi udvaronc, John Aird úgy jellemezte, hogy „a hajó úgy volt berendezve, mint egy calais-i bordélyház”. A könyvtárat kidobták, helyette annyi italt hordtak a hajóra, ami egy egész hadseregnek elég lett volna, emellett egy mobil úszómedencét is elhelyeztek a fedélzeten. A király és szeretője, Wallis Simpson szobái a hajó egyik végén helyezkedtek el, ekkor még külön, hiszen a nő még Ernest Simpson férje volt. Ez volt a második házassága.

Nem ezt várták egy királytól

Már a kezdetektől egyfajta feszültség lengte körül a hajóutat, hiszen a királytól és barátaitól nem ilyesféle nyaralást várnak el. Amikor egy uralkodó útra kel, annak általában valamilyen diplomáciai funkciója is van. Eduárd pont emiatt nem is saját nevén, hanem Lancester hercegeként hívta magát, az egész nyaralásnak különös, teátrális felhangot adva ezzel is. A nyaralásnak, ami nem volt más, mint egy romantikus menekülés, amelyet a barátai, a személyzet, két romboló és a meglátogatott országok több tízezer lakosa legitimált. 1936 decemberében, hat hónappal a hajóút után pedig Eduárd lemondott a trónról, a következő évben pedig egy Loire-völgyi kis kastélyban, amelyet egy francia milliárdos kölcsönzött nekik, házasságot kötött Wallis Simpsonnal.

Kettészakadt az ország

A királyi címről való lemondás teljesen a feje tetejére állította Angliát. A történészek szerint ahhoz volt hasonlítható a helyzet, mint amikor a polgárháború kettészakítja az országot. Azonban abban egyetértett mindenki: ennek az oka egy vékony, makulátlanul öltözött, többszörösen elvált, gyermektelen és középkorú amerikai nő.

Olvastad már?

Csak egy aranyásó volt?

Simpson lett korának Meghan Markle-je, a nő, akit a legtöbbet fotóztak, és akiről a legtöbbet beszéltek akkoriban, egészen 1986-os haláláig. A széles körű vélekedés szerint viszont csupán egy ambiciózus haszonleső volt. A valóság azonban csak néhány közeli rokon és ismerős számára volt ismert.

Wallis Simpson jelenléte megmérgezte Eduárd kapcsolatát legközelebbi rokonaival: jeges viszonyt ápolt Eduárd sógornőjével, a későbbi anyakirálynővel, II. Erzsébet édesanyjával a királyi protokoll figyelmenk kívül hagyása miatt. Még Eduárd imádott bátyjával, Bertie-vel (a későbbi IV. György király) való viszonyát is tönkre tette, pedig eddig a pontig ő volt a legközelebbi barátja is egyben. 

A testvérek eltávolodása

A most napvilágra került történeti források szerint VIII. Eduárd gyakran irigyelte is testvére, York hercegének boldog családi életét, aki elégedetten nevelgette két lányát, Erzsébetet és Margitot. A király azonban nem. Ez az eltérő élet már korábban is okozott feszültséget közöttük, ám azt követően, hogy Eduárd megismerkedett Wallis Simpsonnal, áthidalhatatlannak tűnő szakadék keletkezett a két fivér között. „Bertie úgy érezte, elveszítette a barátját, és viharos sebességgel a testvérét is” – írta Helen Hardinge, Eduárd személyi titkárának felesége a memoárjában. Ezt a viszonyt pedig kétségtelenül tovább rontotta Wallis óvatlansága és arroganciája. 

Búcsú a tróntól

Fél év kellett csupán, hogy megszülessen a döntés: Eduárd trónról való lemondása után a kötelességtudó Bertie átveszi helyét. Az anyakirálynővel történt megbeszélést az idő és a köré épített városi legendák megszépítették, nagy összeborulás helyett inkább kiabálás, harag és frusztráció jellemezte a helyzetet, ahogy ez kiderült Mária fiának írt későbbi leveléből. „Emlékezhetsz rá, milyen kiállhatatlan voltam, amikor közölted velem küszöbön álló házasságod és a trónról való lemondásod hírét, és hogy könyörögtem neked, hogy a mi és az országunk kedvéért ne tedd. Ám úgy tűntél, mint aki nem hallgat senkire és semmilyen tanácsra. Nem hiszem, hogy valaha tudatosult volna benned, milyen traumát okoztál a családodnak és az egész nemzetnek.” Anyai áldásra tehát Eduárd nem számíthatott döntései nyomán.

Élet a királyság után

Eduárd, akit innentől Windsor hercegének kellett szólítani, VI. György királytól, testvérétől kapott évi 25 ezer font járandóságot, köszönhetően annak, hogy tévesen számolt be anyagi helyzetéről. Úgy tüntette fel ugyanis hamisan, mintha nem volna semmilyen vagyona, ellenben több mint egymillió fontnyi készpénzzel és befektetésekkel rendelkezett. Eduárd innentől élvezte a síelést és a hegymászást, „Eduárd nem bánt meg semmit a múltjából, és nem nyomasztotta semmi a jövőjével kapcsolatban. Ő úgy könyvelte el, hogy az élete egy folyamatos nászút” – mondta Godfrey Thomas, Eduárd helyettes személyi titkára.

Az egyetlen fájdalom

Egy dolog azonban mégis bántotta a korábbi királyt: fivére, a jelenlegi király megtagadta, hogy Wallis Simpson a királyi fenség címet viselje. Eduárd sikeretelenül hívta fel naponta Györgyöt, csak azt érte el vele, hogy végleg eltávolodtak a királyi családtól. Sohasem éltek Nagy-Britanniában többé, csupán a monarchia hivatalos meghívásainak tettek eleget.

Hogy távol tartsák őket a bajtól, Bahama kormányzójának nevezték ki Eduárdot a második világháború alatt, amit ő személy szerint utált. Úgy beszélt az országról, mint „harmadosztályú brit gyarmatról”, és sokkal fontosabb munkát szeretett volna magának. Ezalatt Wallist leginkább floridai bevásárlókörútjai kötötték le, ami szintén nem növelte a náci össztűz alá vett Brit-szigetek lakóinak irántuk érzett szimpátiáját, hiszen a bulvárlapok igyekeztek beszámolni minden ilyen esetről. A háború után visszatértek házasságkötésük színhelyére, Franciaországban telepedtek le, és itt éltek tovább. 

Miből éltek ezután?

Eduárd és Wallis is szeretett volna befolyásos pozíciót, ám a második világháború sikereit bezsebelő brit vezetőség nem szánt nekik nyilvános szerepet, túlságosan következetlennek tartották őket. Bevételeiket a trónról való lemondás körüli titkok szivárogtatásából szerezték. A herceg például négy hosszú cikket írt a Life magazinnak, amelyért 25 ezer dollárt kapott, 1951-ben pedig kiadata önéletrajzát. Wallis is írt egy memoárt öt évvel később. Az adófizetés alól a francia kormány felmentette Eduárdot, így nem kellett a könyvéből készült filmjogok eladása után sem adót fizetnie. 

Testvérével nem békült ki annak 1952-es haláláig, és bár Bertie temetésén ott volt, II. Erzsébet koronázására nem kapott meghívót, Wallisszal együtt csupán tévén nézhették meg. 1972-ben, torokrák miatt bekövetkezett haláláig nem enyhült a kapcsolat közte és a brit királyi család között. A herceg és a hercegné ugyan gazdagok és ünnepeltek voltak, imádták őket a pletykalapok is, ám számkivetettek voltak barátaik és családjuk által. Mindketten szabad és individuális szellemek voltak, amely nem fért össze az évszázados királyi protokollal, így a király a szívét követte. Egy olyan vakmerő és romantikus történet az övék, amely még ma is hatással van az emberekre.

Olvass tovább!

Forrás: The Telegraph
Fotó: Getty Images