Ezek voltak az Oscar történelmének legbotrányosabb pillanatai

2021. április 23.
Bár a koronavírus miatt az egész idei díjátadószezon csúszott néhány hónapot, végre nem kell tovább várni, most vasárnap – magyar idő szerint hétfőn hajnalban – megrendezik a 93. Oscar-gálát. Ennek alkalmából összegyűjtöttünk néhányat az Oscar történelmének legemlékezetesebb vagy éppen legbotrányosabb pillanatai közül.

1940: Hattie McDaniel volt az első fekete, aki Oscart nyert

Hattie-McDaniel

1929 óta ítélik oda az arany szobrokat, de egészen 1940-ig nem díjaztak fekete színészt. Hattie McDaniel volt az első, aki az Elfújta a szél című filmben nyújtott alakításáért megkapta az Oscart – de az öröme így sem lehetett teljes. A díjátadó ünnepséget ekkor még az Ambassador Hotelben rendezték, ahova a szegregáció miatt először be sem akarták engedni a színésznőt. Külön levélben kellett kérvényezni, hogy McDanielt beengedjék, azt azonban már megtiltották neki, hogy a film alkotóival és színészeivel egy helyen üljön. Hiába volt Oscar-díjas, McDanielnek a kísérőjével külön, egy távoli asztalnál kellett helyet foglalnia.

1973: Sacheen Littlefeather visszautasította az Oscart Marlon Brando nevében

Sacheen-Littlefeather

1973-ban Marlon Brandónak ítélték oda a legjobb színésznek járó Oscar-díjat A keresztapa című filmben nyújtott alakításáért – ám Brando helyett egy indián színésznő és aktivista, Sacheen Littlefeather lépett a színpadra. Már ez is igen megdöbbentő volt, a java azonban csak ezután jött. Littlefeather elmondta, hogy Marlon Brandót képviseli, aki nem szeretné elfogadni a díjat, ezután felolvasott egy kis levelet, ami elmagyarázta, hogy Brando az indiánokkal szembeni igazságtalan hollywoodi gyakorlat miatt nem veszi át az Oscart.

1974: Egy pucér férfi felrohant a színpadra

Robert-Opel

A gála házigazdája, David Niven éppen Elizabeth Taylort készült bejelenteni, amikor egy békejelet mutató pucér férfi futott át a színpadon. Niven meglehetősen nyugodtan és viccesen reagált a dologra, és mindössze ennyit mondott: „Hát nem csodálatos belegondolni, hogy valószínűleg az egyetlen dolog, amivel ez a férfi mosolyt fakaszt, ha levetkőzik, és feltárja a hiányosságait?” A meztelenkedő egyébként egy Robert Opel nevű fotós volt, aki később egy sajtótájékoztatót is tartott, ahol elmondta, hogy véleménye szerint az embereknek nem kellene szégyenkezniük a meztelenség miatt.

1986: Cher és a botrányos ruhája

cher-oscar

Amikor a Maszk című filmben nyújtott alakítását az Akadémia figyelmen kívül hagyta, mondván, hogy  nem egy komolyan vehető színésznő, Cher gondoskodott róla, hogy legalább a díjátadón senki se tudja levegőnek nézni. Az énekesnő egy Bob Mackie által tervezett, nem sokat takaró, fekete, gyöngyökkel díszített ruhában és egy hozzá illő, hatalmas fejdíszben érkezett a gálára, amikor pedig a ruhájáról kérdezték, a következőt mondta: „Ahogy láthatjátok, megkaptam az Akadémia előírását arról, miként is öltözködik egy komoly színésznő.”

1992: Jack Palance fekvőtámaszozni kezdett a színpadon

Jack-Palance

Amikor a 73 éves Jack Palance elnyerte a legjobb mellékszereplő Oscar-díját az Irány Colorado! című filmben nyújtott alakításáért, kihasználta az alkalmat, hogy felhívja a figyelmet a Hollywoodban uralkodó ageizmusra. Elmondta, hogy a rendezők az idősebb színészeket gyakran ignorálják, mert azt gondolják, fizikailag alkalmatlanok egy-egy szerepre. Hogy bebizonyítsa, ez mennyire nincs így,  fekvőtámaszozni kezdett a színpadon.

1993: Susan Sarandont, Tim Robbinsot és Richard Gere-t örökre kitiltották az Oscarról… Na jó, majdnem örökre

Susan-Sarandon

Susan Sarandon, Tim Robbins és Richard Gere arra használta az Oscar színpadát, hogy felhívják a figyelmet politikailag fontos ügyekre, a rendezők viszont ennek a húzásuknak annyira nem örültek. Sarandon és Robbins a HIV-pozitív haitiak rossz bánásmódjáról beszélt, míg Richard Gere elítélte Kínát a tibeti inváziója miatt. A beszédeik után elvileg mindhármukat örökre kitiltották az Oscarról, ám ez a tiltás érvényét vesztette, mikor Sarandon 1996-ban elnyerte a legjobb színésznő díját, és amikor Robbins 2004-ben elnyerte a legjobb mellékszereplő díját. Arról viszont nincs hír, hogy Richard Gere tilalmát is feloldották-e…

2000: Angelina Jolie megcsókolta a testvérét

Angelina-Jolie

Angelina Jolie-t a bátyja, James Haven kísérte el a díjátadóra, és amikor a színésznő átvette a legjobb mellékszereplőnek járó díjat, a színpadon a következő beszédbe kezdett: „Sokkot kapok, és annyira szerelmes vagyok most a bátyámba… Csat átkarolt, és azt mondta, hogy szeret, és tudom, hogy nagyon örül nekem.” Ám ez még nem volt elég, Jolie és a bátyja egy igen szenvedélyes csókot is váltottak a vörös szőnyegen, hasonlót, mint amilyet néhány hónappal korábban a Golden Globe-díjátadón is bemutattak.

2013: Jennifer Lawrence elesett a színpadra menet

jennifer-lawrence

Miközben Jennifer Lawrence a színpadra tartott, hogy átvegye a legjobb színésznőnek járó díjat, a lépcsőn megbotlott a ruhájában, és elesett. Szerencsére Hugh Jackman rögtön ott termett, hogy felsegítse, a közönség pedig állva tapsolta a kissé ügyetlen színésznőt. A színpadra érve Lawrence viccesen ezt mondta: „Tudom, hogy csak azért álltatok fel, mert rosszul érzitek magatokat, amiért elesetem.”

2017: Véletlenül rossz filmet hirdettek nyertesnek

Warren-Beatty

2017-ben egy extrakínos incidens történt az Oscaron, amikor is Warren Beatty felolvasta a legjobb filmnek járó díj nyertesét. Beattynek véletlenül a legjobb színésznőt kihirdető borítékot adták oda, ami Emma Stones nevét és a Kaliforniai álom címét tartalmazta, ő pedig teljes nyugodalommal ki is hirdette a Kaliforniai álmot, mint ami megnyerte a legjobb filmnek szóló Oscart. Hogy még kellemetlenebb legyen a dolog, a Kaliforniai álom szereplői és stábja már a színpadon volt, amikor kijavították a hibát, és bemondták, hogy valójában a Holdfény című film nyert.

Fotó: Getty Images, YouTube