Álljunk meg egy szóra: ki miatt olyan rövidek a beszédek az Oscar-díjátadón?

2021. április 12. |

Még az sem hatja meg a szigorú ellenőröket, hogy valaki végre megnyeri élete legrangosabb elismerését, csupán annyi embernek mondhat köszönetet az Oscar-díjért, ami negyvenöt másodpercbe belefér. De kinek köszönhető ez, és mióta van így?

A karrier megkoronázása kétségkívül az Oscar-díj a filmiparban. Amikor kimondják valakinek a nevét, és a színpadra áll, a szíve majd kiugrik a helyéről, hiszen ahogy körülnéz, mindenhol híres embereket lát, akik csak őt nézik. Körülöttük mindenütt kamerák bámulnak az arcába, amelyek több száz millió otthonba közvetítik a képet. Ideje összeszednie a gondolatait, és elmondani, mit jelent ez. Ekkor látja meg a díjazott egy hatalmas kivetítőn, pont a színpaddal szemben, azt mondja: 30. Majd 29, 28, 27(…) 20. Az idő, amit a köszönőbeszédre kapott a díjazott, és gyorsan telik. 

oscar-dijatado-beszed-rovid

Technikailag 45 másodperce van valakinek köszönetet mondani mindazoknak, akiknek szeretne, ám az óra akkor kezd visszafelé számolni, amikor kimondják a nevét. A legtöbben még a levegő után kapkodnak, és próbálnak senkit sem kifelejteni, amikor megjelenik a felirat: távoznia kell a reflektorfényből. Ennyi volt, a zenekar játszani kezd, túlszaladt az időn, és lekeverték a színpadot. A nagy pillanat kisebb fajta szégyennel végződik, a világ szeme láttára. Ám azt már kevesen tudják, mindez kinek köszönhető. Egy bizonyos Greer Garsonnak.

Sok kicsi sokra megy

oscar-dijatado-beszed-rovid

Amikor Greer Garson 1943-ban megnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat, már éjjel egy óra volt. Az Oscar-ceremónia hosszú volt, a nézőtér figyelme nem csoda, ha erősen lankadt. Ám ez sem tartotta vissza attól Garsont, hogy a színpadra lépve megtartsa az Oscar történelmének leghosszabb beszédét. Vannak, akik szerint öt és fél percig tartott, mások szerint volt az hét is. A végeredmény szempontjából ez alapvetően mindegy, hiszen Garson olyan sokáig állt a színpadon, hogy Joan Fontaine, a házigazda, inkább ülve várta ki a végét. Nem sokkal ezután az Amerikai Filmakadémia korlátozta a köszönőbeszédek hosszát a díjátadón.

Olvastad már?

Fontos a zene

Ha jobban belegondolunk, megérthetjük, miért is olyan fontos a beszédet a végén lekeverő zene. Az Oscar egy hatalmas gála, ami könnyen elszabadulhat az irányítás alól, ha nem követelnek fegyelmet. Kell, hogy legyen benne monológ, zenei számok, emlékszekció és rengeteg reklámszünet a 24 díj átadása mellett. Ha csak magukat a nyerteseket számoljuk, és mindegyiküknek engedélyezünk plusz 15 másodpercet, az hat perccel hosszabbítja meg a díjátadót. 

Ha pedig megengedjük mindenkinek, hogy Garson legyen, csak a díjak átadása tartana három órán át. Ehhez hozzáadva a különböző műsorszámokat, reklámokat, valahol három és négy óra között lenne a gála teljes időtartama, ami emberfeletti tűrőképességet és türelmet igényelne a nézőktől. 

Nyerj nagyot, és beszélj hosszan

Van azért mód arra, hogy valaki hosszabban beszélhessen az Oscar-gála színpadán. A legkönnyebb, ha valamelyik fő kategóriát nyeri meg. Adrien Brody például 2003-ban közel négy percig beszélhetett, amikor megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat, Halle Berry pedig 2002-ben, amikor a legjobb női főszereplőként díjazták, négy és fél percet kapott.

Van másik módszer is. Amikor az Élősködők 2020-ban a legjobb film díját nyerte el, az Oscar-gála producerei két és fél perc után lekapcsolták a fényeket. A film készítőinek csak azután engedték meg, hogy tovább beszéljenek, miután Tom Hanks hangosan tüntetni kezdett mellettük.

És ott volt Pawel Pawlikowski, aki az Idával a legjobb külföldi film díját nyerte 2015-ben. Ő egészen addig beszélt, míg meg nem szólalt a végét jelző zene. Sőt, még azután is folytatta, erre a zene hangosabb lett válaszul. Ekkor a díjat elhunyt feleségének ajánlotta, a zene sikítva halt el megszégyenülve. A rendszer kijátszható tehát, csak jól kell csinálni. 

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Ha kórházban hal meg egy csecsemő, mindent megtettek érte, ha otthon, megérdemelték gyász

Ha kórházban hal meg egy csecsemő, mindent megtettek érte, ha otthon, megérdemelték