Tudtad? Ezt a Disney herceget mintázták Fülöp hercegről

2021. május 08.
A mesebeli Disney herceget az igazi Fülöp herceg mintájára formálták meg, még a nevét is Erzsébet királynő férjéhez igazították!

Amikor az ’50-es évek elején hozzáláttak a Csipkerózsika karaktereinek megrajzolásához, a hercegnő megmentőjét a rendkívül vonzó Fülöp hercegről mintázták. A rajzfilmhős még a nevét is Edinburgh hercege után kapta, így lett ő is Fülöp – a Disney-rajzfilmek történetében sosem fordult elő korábban, hogy a hercegnek nevet adtak volna. A rendkívül aprólékos munkát igénylő, teljes mértékben kézzel rajzolt mesefilmet végül 1959-ben mutatták be a nagyközönségnek. Akkoriban a Csipkerózsika volt a legnagyobb költségvetéssel készült Disney-rajzfilm, ami a nézők körében hatalmas sikert aratott ugyan, de még ez sem volt elég ahhoz, hogy a befektetés megtérüljön.

fulop herceg disney

További érdekességek a mesebeli Fülöp hercegről

  • Néhány jelenet, ami a Hófehérke és a hét törpéből kimaradt, mert megrajzolásuk óriási kihívást jelentett volna az animátoroknak, a Csipkerózsikában látható. Az egyik ilyen a rajzfilm zárójelenete, amikor Csipkerózsika és Fülöp herceg a felhők között táncolnak.
  • A Csipkerózsikában szereplő Fülöp herceg jóval többször bukkan fel a filmvásznon, mint elődei: a Hófehérkében vagy a Hamupipőkében lévő hercegek egyáltalán nem olyan hangsúlyosak, mint Csipkerózsika szívszerelme.
  • Nemcsak Fülöp herceg figuráját inspirálta létező személy, hanem Csipkerózsikáét is: arckifejezéseit és mozdulatait Helene Stanleyről mintázták. Walt Disney eltökélt szándéka volt, hogy ebben a rajzfilmben a lehető legjobban hasonlítsanak a figurák a hús-vér emberekre.
  • A Disney-rajzfilmben Csipkerózsika nem 100 éves álomba merül, ahogy az eredeti mesében történik. Bár a gonosz boszorkány olyan jövőképet mutat Fülöp hercegnek, amelyben öreg és magányos, a daliás hercegnek végül sikerül megtörnie az átkot, és boldogan élhet meseszép hercegnőjével, míg meg nem halnak.
  • Az eredeti Csipkerózsika-történetnek folytatása is van, amelyben felbukkan Fülöp herceg velejéig gonosz anyja, aki meg akarja enni Csipkerózsikát és két kislányukat. Szerencsére Fülöp ezúttal is időben érkezik és megmenti a családját – a Disney-rajzfilmben azonban egyetlen képkocka erejéig sem látható a herceg anyja.

Fotó: The Tudor Intruders Facebook

Via

Ezt olvastad már?