39 éves lett Nick Vujicic, aki leckét adott a világnak kitartásból és boldogságból

2021. december 04.
A szülinapos Nick Vujicic, aki ma lett 39 éves, nagy leckét adott azoknak, akik odafigyelnek rá: ő az élő példa arra, hogy sok esetben rajtunk múlik, tragédiaként fogjuk-e fel a hiányosságainkat, vagy a kihívást látjuk bennük.

A szerb gyökerekkel rendelkező, Ausztráliában született és nevelkedett Nick Vujicic sikeres motivációs trénerként dolgozik, milliók követik nagy érdeklődéssel a világ minden szegletéből. Bár súlyos fogyatékossággal született, nem érzi úgy, hogy sorscsapás érte, és hatalmas akaraterejének köszönhetően bebizonyította, hogy kitartással minden akadály legyőzhető. Magánélete is boldog, feleségével ma már 4 egészséges gyermeket – 2 kisfiút és 2 kislányt – nevelnek nagy szeretetben.

Nick Vujcic 39 éves

Mindenki magába néz, aki hallgat rá

Sok olyan élettörténettel találkozhatunk, aminek hallatán már-már elszégyelljük magunkat, amiért jelentéktelen dolgokon problémázunk, és hajlamosak vagyunk beleragadni olyan helyzetekbe, amikről úgy véljük, teljesen kilátástalanok. Semmi kétség nem fér hozzá, Nick Vujicic sztorija is ilyen: rámutat arra, mekkora erő lakozik bennünk, s hogy mi mindenre lehetnénk képesek kellő akaraterővel és kitartással. 

Annak, hogy üzenete célba ért, legékesebb bizonyítéka, hogy elképesztő tömegek isszák a szavait és merítenek erőt gondolataiból, valamint az, hogy még irigyei is akadnak. „Amikor az emberek rám néznek, békét és magabiztosságot látnak a szememben, s tudják, hogy sikeres vagyok. Nem ritka, hogy hirtelen irigyek lesznek rám, egy végtagok nélküli emberre” – nyilatkozta 2012-ben a Natural News újságíróinak.

Nick Vujcic 39 éves

Nem csak kitartó, vicces is

Ezt minden bizonnyal azzal érdemelte ki, hogy boldog és teljes életet él annak ellenére, hogy az a fejlődési rendellenesség, amivel a világra jött, rengeteg akadályt gördített elé korábban. Nick megtanult járni, és sok hétköznapi tevékenységre képes különösebb segítség nélkül. Lelki ereje mellett a humora is sokat nyomott a latban: a bal lába helyén lévő végtag-kezdeményt – amit nem mellesleg rendkívül ügyesen használ – csak „csirkecombnak” nevezi, ami minden alkalommal nevetésre bírja a megilletődött hallgatóságát.

Ahogy cseperedett, Nick egyre határozottabban érezte, hogy nem a könnyebb utat – vagyis azt, hogy belemerüljön a szomorúságba és szerencsétlenségként élje meg az állapotát – fogja választani: minden erejét összeszedve keményen dolgozott azért, hogy teljes életet éljen, azt pedig, hogy másoknak fog motivációs beszédeket tartani, 19 éves korában határozta el. Ekkor találkozott egy gyógyíthatatlan és igazán kegyetlen betegségben szenvedő 22 éves fiúval, akinek 3 hónapot jósoltak az orvosok: „Philip Toth nem tudott járni, és egy idő után a beszéd is nehezére esett. Ennek ellenére önfeledten mosolygott, a találkozásunk elementáris erővel hatott rám: belegondoltam, vajon mire lennék képes, ha ő százakat inspirál a puszta jelenlétével?” – emlékezett vissza Nick 2014-ben erre a nagyszerű fiatal férfira, aki még 5 évig élt és bátorított másokat.

Nick Vujcic 39 éves

Volt idő, hogy öngyilkosságot fontolgatott

Kész szerencse, hogy így döntött, s hogy járni kezdte a világot, hogy előadásokat tartson. Felesége, Kanae egy Dallasban tartott motivációs tréningen vett részt, Nick pedig azonnal felfigyelt rá a közönség soraiban. Mindketten azt mondják, első látásra egymásba szerettek, 2012-ben pedig hivatalosan is összekötötték az életüket. Azóta négy gyermek boldog szülei: Kiyoshi James 2013-ban, Dejan Levi 2015-ben, ikerlányaik, Olivia Mei és Ellie Laurel pedig 2017-ben születtek.

Nick sosem rejtette véka alá, hogy az élete nem mindig volt ennyire boldog és kiegyensúlyozott: iskoláskorában többen is csúfolták és ízetlen tréfák célpontjává vált, erejének köszönhetően azonban idővel belátták a társai, hogy – ha nem is fizikailag, de lelkileg mindenképp – Nick jóval erősebb náluk. Ahhoz, hogy idáig jusson, rögös út vezetett: az őt ért sérelmek miatt depressziós lett és az öngyilkosság gondolata is megfordult a fejében. A mélyponton a hite lendítette túl, ami – Nick elmondása szerint – a napnál is világosabban megmutatta számára, milyen úton kell járnia, és a mai napig Istennel való szoros kapcsolata vezérlik a lépéseit. Fogyatékosságára ma már ajándékként tekint, és rendkívül hálás azért, hogy milliók példaképévé vált az évek során.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?